DNEVNI

Podignuto 12 optužnica za krivotvorenje diploma

Tužiteljstvo Sarajevske županije (SŽ) podiglo je 12 optužnica na osnovu 79 kaznenih prijava koje je, zbog nevjerodostojnih diploma, podnio županijski Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u protekloj godini, doznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

Optužnice su podignute protiv više desetina osoba zbog sumnje da su počinile kazneno djelo „krivotvorenje isprave“ na način što su prilikom prijema u radni odnos predali diplome za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne.

Ured je Tužiteljstvu Sarajevske županije dostavio 50 prijava, s tim da je u nekima od njih prijavljeno više osoba zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave, odnosno korištenja nezakonito stečene diplome, navode u odgovoru Tužiteljstva SŽ-a na upit BIRN-a BiH.

Tužitelji su u 12 predmeta donijeli naredbe o obustavi, tj. o neprovođenju istrage, u 2 predmeta su donesene uvjetne presude, dok je 26 predmeta u radu, objašnjavaju iz Tužiteljstva.

Javne ustanove i poduzeća

U “Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru SŽ-a za 2021. godinu”, koju je pripremio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom SŽ-a, metodom provjere diploma obuhvaćeno je 22.831 zaposlenih u javnom sektoru te Županije.

Tijekom 2021. godine provjeravane su diplome kod 7.300 zaposlenih, stoji u Analizi u koju je BIRN BiH imao uvid i koja će biti predstavljena idućeg tjedna.

U Analizi se navodi da su neispravne diplome pronađene kod zaposlenih u javnim poduzećima čiji je osnivač Županija Sarajevo. U ustanovama iz oblasti rada i socijalne politike provjerom je utvrđeno da  diplome 4 zaposlenika nisu vjerodostojne, a po 2 zaposlenika u ustanovama iz oblasti zdravstva i kulture i sporta imaju diplome koje nisu vjerodostojne.

Četiri osobe čije diplome nisu vjerodostojne zaposlenici su na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, fondu iz oblasti boračke zaštite, osnovnoj školi i ustanovi iz oblasti predškolskog obrazovanja.

20 u GRS-u, 9 u vodovodu…

Provjerom je pronađeno 20 diploma koje nisu vjerodostojne u javnom komunalnom poduzeću ‘Rad’, 13 u GRAS-u, 9 u ‘Vodovodu i kanalizaciji’, po 8 u ‘Sarajevo-šumama’ i ‘Pokopu’, 4 u ‘Toplanama’, po 2 u Centru Skenderija i Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom SŽ-a, Domu zdravlja i Televiziji SŽ.

Od 79 zaposlenih osoba u javnom sektoru SŽ-a čije diplome nisu vjerodostojne, 76 diploma se odnosi na osobe sa srednjom stručnom spremom (SSS), a 3 diplome na osobe s visokom stručnom spremom (VSS).

“Provođenje revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru je aktivnost od visokog javnog interesa i vrlo bitan korak šireg društvenog značaja, posebno u smislu jačanja integriteta javnog sektora i vraćanja povjerenja građana u državne institucije. U ovom procesu Ured je značajno angažirao svoje kapacitete i resurse, te će, unatoč opstrukcijama i pritiscima, nastaviti provoditi ove aktivnosti nesmanjenom dinamikom“, poručeno je u Analizi.