DNEVNI

Politički magazin Spiegel: Zašto bi se Schmidt morao ponašati diplomatski?

Istup visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na konferenciji za novinare u Goraždu, koji se u formi video-snimke proširio u bh. medijima, postala je viralna i u Njemačkoj. Naime, brojni njemački portali prenose da je bivši ministar poljoprivrede, koji sada nadgleda provedbu mira u BiH, potpuno izgubio živce nakon što mu je postavljeno pitanje hoće li, ipak, nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH budući je jasno da političke stranke u BiH o tome ne mogu postići dogovor. Sadržaj pitanja je, zapravo, bio, pojašnjava politički magazin Spiegel, zašto se izbornom reformom favorizira Hrvati a ne Židove, Rome…? Na video-snimci jasno se vidi da Schmidta, i prije no je novinarsko pitanje izgovoreno do kraja, hvata bijes. On na engleskom govori: „Rubbish, full rubbish. I am rid of this”, što su mediji u BiH preveli kao „Smeće, smeće!”, navodeći da je sit toga i da nije tu da bi se igrao političkih igara, ali da je to upravo ono što rade političari u ovoj zemlji. Rekao je i da novinari svakako imaju pravo postavljati pitanja ali i zamolio da prihvati odluku koju donese.

Schmidt je prethodno, s obzirom na brojne prosvjede, odustao od planiranih izmjena Izbornog zakona BiH koje je tražio HDZ BiH, a podržale SAD i Velika Britanija, navodeći da je sada na stranama u BiH da se dogovore te je najavio da će, ako im to ne uspije, on nametnuti izmjene kako bi deblokirao rad institucija FBiH. Njemački politički magazin Spiegel, u potrazi za reakcijom na taj Schmidtov izljev gnjeva, citira Jürgena Trittina, bivšeg ministra i poslanika Zelenih u Odboru Bundestaga za vanjsko-politička pitanja, kojem se ne sviđa ta Schmidtova neuvijena izjava. Trittin kaže da službeni predstavnici međunarodne zajednice moraju biti neutralni. „Upravo se u BiH traži istančan diplomatski osjećaj u cilju nadilaženja etničke podijeljenosti i osiguravanja demokratskih prava za sve građane i ljude koji tamo žive“, poručuje Trittin. Spiegel prenosi i ocjenu Adisa Ahmetovića, zastupnika SPD-a u Bundestagu, da je izjava Schmidta „apsolutno neprimjerena” i da on njome šteti ugledu visokog predstavnika. „U vremenima u kojima i na Balkanu raste ruski utjecaj, a time i pokušaji destabilizacije, nama je potreban snažan Ured visokog predstavnika“, poručuje Ahmetović za Spiegel.

Schmidt nazvao stvari pravim imenom

“Zašto bi se Schmidt u BiH, zemlji u kojoj ne postoji politička kultura, u kojoj političari dižu tenzije i prijete ratom, trebao ponašati diplomatski? Kada je rekao da su političari smeće, on je zapravo stvari u BiH nazvao pravim imenom“, kaže, pak, za Deutsche Welle (DW) Alksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik banjalučkog portala Buka. „Mnogi promatrači sa strane ne razumiju u kakvom političkom teroru mi živimo a koji stvara politička elita. Mi smo nesposobni sami se uhvatiti u koštac s problemima društva i zato je tu visoki predstavnik. On je posljedica nesposobnosti ovdašnjih političara, ali i glasača, nesposobnih izabrati sposobne političare. Zato mi je izjava visokog predstavnika mnogo manje štetna od licemjernih izjava njegovih prethodnika, koji su izjave o tome kako su političari loši davali tek kada su napuštali BiH“, obrazlaže Trifunović koji ukazuje da međunarodna zajednica godinama nije brinula o narodu u BiH ali da je očito da se sada nešto dešava.

Poput “kolonijalnog vladara”

Spiegel smatra da se Schmidt ponio poput kakvog “kolonijalnog vladara” i da njegovo urlanje pokazuje da OHR treba ukinuti. Taj magazin iznosi i stav da se i Bruxelles mora posvetiti BiH i ponuditi joj nešto konkretno”. Sam Schmidt je, pak, u izjavi za Welt, pravdao svoj izljev gnjeva. “Nadam se da sam ovim konačno probudio donositelje političkih odluka“, rekao je Schmidt koji je, podsjeća Welt, neko vrijeme razmišljao o uvođenju izbornog praga od tri posto u FBiH, po kojem bi se samo etničke skupine koje čine više od tri posto stanovništva u županijama mogle kandidirati na izborima. „Od toga bi posebno profitirao nacionalistički HDZ BiH, što je, opet, razbjesnjelo Bošnjake, koji su optuživali Schmidta da će time još više podijeliti zemlju, dodaje ovaj politički magazin.