DNEVNI

Političko Sarajevo riga vatru zbog stavova Veleposlanstva Izraela

Piše: Dragan Bradvica

Već drugi dan traje velika nelagoda u tzv. ‘političkom Sarajevu’ zbog posljednjih stavove iznijetih od strane Veleposlanstva Izraela u Tirani, koje pokriva i Bosnu i Hercegovinu. Iako se nitko ne usudi izravno optuživati i koristiti oštre riječi prema državi Izrael jasno je kako je ogorčenje na vrhuncu. Jasno je kako im je dio u kojem stoji: ‘Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud BiH, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju. Nedostatak implementacije ostaje teret za BiH. U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama Izbornog zakona su dobrodošli’, naviše zaparo uši.

Tako ej i ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova i veleposlanstvu Izraela u Tirani. Ona je u reakciji, zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta u bh. medijima.

– Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH, navedeno je, između ostalog, u demaršu.

Poziv da se objasne stavovi

Član Predsjedništva BiH li lider DF-a Željko Komšić poručio je kako stavovi koje iznosi Veleposlanstvo Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona BiH sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti. Prva se, kako je naveo Komšić, odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih žitelja u BiH, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

– U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje’ kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji. Druga se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u BiH su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela. Pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore’. I jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih žitelja, a među njima i naših sugrađana Židova u BiH kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sustavne diskriminacije i nejednakosti glasa. Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i EU, dok nas politike ‘konsocijacija’ i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno’, stava je Komšić.

Organizirati bilateralne susrete

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić  smatra kako su predstavnici Veleposlanstva jednostrano informirani o situaciji u BiH budući da su samo čuli šta imaju reći Dragan Čović (HDZ BiH) i Milorad Dodik (SNSD).

– Posebno zabrinjava da je Veleposlanstvo Izraela moglo dati ovakav stav o Izbornom zakonu, a da prije toga nisu razgovarali sa Židovskom zajednicom u BiH ili sa Jakobom Fincijem koji bi im objasnio suštinu presude Europskog suda za ljudska prava iz koje se mogu precizno iščitati da promjene izbornog zakona BiH mogu samo ići u pravcu otklanjanja postojeće diskriminacije i prihvaćanja demokratskih načela i dobrih praksi, poručio je Zvizdić. Smatra da takav stav otvara mnogo važnije pitanje.

– Koji su dometi i kakvi su rezultati rada nadležnih za vođenje vanjske politike BiH, probosanski orijentiranih članova Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH?, pita Zvizdić. Mišljenja je da se ideja građanske i demokratske BiH ne može realizirati bez pomoći utjecajnih prijatelja iz međunarodne zajednice.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, dodao je kako je potrebno bez odlaganja organizirati bilateralne susrete na najvećoj državnoj razini, kako bi vlasti u Izraelu bile upoznate sa istinom u vezi sa političkim sistemom u BiH, te djelovanju onih koji osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima Židovske zajednice u BiH.

– Gotovo je nevjerojatno i krajnje paradoksalno da Veleposlanstvo Izraela podržava sustav koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminacijski upravo po tužbi našeg sugrađanina Židova, uvaženog Jakoba Fincija. Na ovaj način Veleposlanstvo Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih koji su obavezujućim presudama Europskog suda za ljudska prava obilježeni kao promotori diskriminacije, pored ostalih, i nad Židovima. Da budem potpuno jasan, svako tko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju, između ostalih, i Židova, naveo je Nikšić. Smatra kako je obaveza Vlade Izraela da se izjasni o skandaloznim tvrdnjama svog Veleposlanstva kojim se ohrabruje diskriminacija Židova. Pozvao je i židovsku zajednicu u BiH koja je i do sada odlučno dizala glas protiv podjela i diskriminacije da poduzme sve što je u njenoj moći kako bi država Izrael dobila istinite i potpune informacije o stanju u BiH.