DNEVNI

‘POSAO’ CVATE: BiH kao ‘izvoznik’ plaćenih ubojica!

Ubojstvo Strahinje Stojanovića u Novom Beogradu 13.rujna ove godine, za koju je osumnjičen Milivoje Lovrenović iz Gradiške u Bosni i Hercegovini, prema riječima kriminologa Dobrivoja Radovanovića djeluje kao poluprofesionalna likvidacija. Činjenica da je, kako se sumnja, metu pratio dugo, da je eksploziv aktiviran u trenutku kada nikog nije bilo na ulici, ali i način na koji je postavljen eksploziv, govori u prilog tezi da je riječ o profesionalcu.

Ipak, neuspjeli prvi atentat na Stojanovića u beogradskom naselju Galenika i činjenica da je Milivoje L. hapšen prošle godine zbog pucanja iz dva pištolja zbog rođenja unuka govori u prilog tezi da je ipak – poluprofesionalac.

U sukobima kriminalnih grupa na prostoru nekadašnje Jugoslavije posljednjih godina se sve češće angažiraju plaćenici iz Bosne i Hercegovine zbog iskustava stečenih na ratištu, a pogotovu se regrutiraju specijalci za akte “savršenog” ubijanja. Siniša K. iz Banjaluke uhapšen je u hotelu “Kraun plaza” u veljače ove godine zajedno sa još tri muškarca zbog sumnje da su pripremali likvidaciju u Beogradu za račun jednog od klanova, a na krovu hotela pronađen je i pištolj za koji se sumnjalo da pripada njima, piše Nova.rs.

Prije toga, njegov sugrađanin Srđan Popović uhapšen je u Austriji zbog droge, ali se ispostavilo da ga crnogorska policija traži zbog ubojstva iz snajpera Gorana Đuričkovića 2015. godine u Budvi. Još jedan državljanin Bosne i Hercegovine, Saša Vidojević pucao je u lipnju 2016. godine u Slobodana Kašćelana, vođu “kavčana” u Novom Sadu, a naknadno je Vidojević uhapšen zbog ubojstva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu, zbog čega je dobio 19 godina zatvora.

Ubojstvo Strahinje Stojanovića,13. septembra u Novom Beogradu, zbog kojeg je optužen Lovrenović, samo je jedan od rukopisa koji pokazuje da je likvidacija naručena, a da je za to angažovan profesionalac, bivši vojnik u sukobima 90-ih i stručnjak za eksploziv.

Činjenica da je eksploziv postavljen da ubije samo Stojanovića, i da je aktiviran u trenutku kada nikog nije bilo na ulici, za Radovanovića također predstavlja profesionalizam, jer profesionalci ne ubijaju građane, zbog čega je i tražio savršen momenat.

Na pitanje novinara da li vožnjom električnog bicikla je doveo sebe direktno u opasnost, time što je policiji bilo lakše da ga lociraju preko saobraćajnih i drugih kamera u gradu, Radovanović kaže da će najmanja sumnja da padne na biciklistu.

– Ako je zaista to uradio, onda treba skinuti kapu policiji zato što je to fantastično otkriće, dobro su to uradili i treba im čestitati, kaže kriminolog.

Radovanović smatra i da je moguće da je Lovrenović sudjelovao i u prvom pokušaju likvidacije Stojanovića, te da zbog toga i smatra da je ubojia poluprofesionalac.

Radovanović ne odbacuje mogućnost da je upravo Luka Bojović mogao iz zatvora u Španjolskoj mogao naručiti ubojstvo Stojanovića.

– On je profesionalac i može ga angažirati svako tko ima interesa da ga likvidira, zaključuje Radovanović.

VEZANO

U prometnoj nesreći poginula jedna osoba

urednik

Službenik Granične policije BiH lišen slobode zbog primanja dara

urednik

U Srbiji za 24h preminulo 12 osoba, 345 novozaraženih

urednik