DNEVNI LOKALNO Posao

Poskupljenje troškova života primoralo ih na povećanje cijena

Od ponedjeljka dio taksista u Gradu Mostaru svoje usluge građanima nudi po novim, nešto većim cijenama. Simbolična marka po kilometru u većini taksi tvrtki više ne važi, a nova cijena iznosi 1,20 maraka. Poskupljenje je minimalno, ali očekivano i nažalost nužno, jer su ranije poskupili i gorivo, filter ulja i ostale životne potrebe.

– To je minimalno poskupljenje na osnovu kojega bismo mogli opstati. Sjeli smo i dogovorili minimalno poskupljenje, koje neće značajnije utjecati na klijente, naveli su nedavno iz tvrtke Herc taxi.

Neki još nisu digli cijene

Ipak, nisu svi taksiji poskupili. U kompaniji Moj taxi, recimo, i dalje je nepromijenjena cijena, ali o poskupljenju uvelike razmišljaju.

– Već smo bili malo skuplji od drugih u ovom razdoblju tako da su oni sada izjednačili cijene s nama pa se to vjerojatno osjeti kod klijenata, kazali su.

Vozači privatnih taksija najavili su izjednačavanje cijena s vodećim tvrtkama te navode kako su problemi taksista brojni. Potez koji su povukla rukovodstva taksi tvrtki je, kažu, sasvim očekivan i opravdan.

– To je opravdano. Poskupile su cijene života, sve je davno poraslo i jednostavno se i ovo moralo dogoditi. Kamo sreće da su u cijeloj županiji cijene jednake ili kamo sreće da su jednake u cijeloj Federaciji ili državi, kaže taksi prijevoznik Junuz Marić.

Nažalost, kruh taksista je težak, oni posebno u gradovima poput Mostara danonoćno moraju biti odvojeni od obitelji, ali ni to nikada ne znači sigurnu zaradu. Također, s obzirom da mogu doći u doticaj s bilo kim, ranije su se dešavale i pljačke ili napadi na taksi prijevoznike, što je istina rjeđa pojava posljednjih godina, posebno otkako u Mostaru rade i taksi tvrtke.

– Uvijek je bilo teško. Ja sam, recimo, taksista već 32 godine. I čitav život se kao i sve druge kolege lavovski borim. Stalno si na ulici, stalno se mora raditi i danju i noću… Zaista je teško uvijek, a sada je to strašno. Financijska moć stanovništva je smanjena, ljudi ostaju bez zaposlenja i sve je teže, rekao je Marić.

Ne mogu preko granice

Unatoč poskupljenju taksi u Mostaru jedan je od najjeftinijih u bh. gradovima, a kako navode taksisti birali su između poskupljenja i opstanka. Kako će na poskupljenje reagirati građani te što će ono donijeti mostarskim taksistima ostaje vidjeti.

Spomenimo na kraju i kako u posljednje vrijeme ne funkcionira Udruga taksi prijevoznika Mostara koja je ranije skrbila o problemima prijevoznika. Mostar je mali grad i njihove mogućnosti su mnogo manje u usporedi s primjerice Sarajevom. Ipak, dolazak turista znači i više posla za njih. Neki od onih s kojim smo jučer razgovarali kazali su nam i kako je pandemija donijela nove probleme, a jedan od njih je i taj što recimo danas mnogi od njih ne mogu preći granicu s Republikom Hrvatskom, što je dodatno usložilo njihovu situaciju. H. Ž.