BIH DNEVNI Mostar Posao TEHNOLOGIJA

Potaknuti mala i srednja poduzeća na kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju

Kako bi dala svoj doprinos u stvaranju dobrosusjedskih odnosa država regije i to prvenstveno kroz poslovno informiranje, umrežavanje ekonomskih interesa, realiziranje i financiranje investicijskih projekata te poticanje društveno-ekonomskog razvoja, tvrtka CORAL d. o. o. nedavno je otvorila svoj ured u Mostaru, u sklopu Intera tehnološkog parka.

Povećati proizvodnju i izvoz

Naime, vlasnik ove firme, Zdenko Štriga, uspješni biznismen rodom iz Hrvatske s bogatom karijerom u poduzetništvu, sa svojim suradnicima želi se maksimalno zalagati kako bi potaknuli mala i srednja poduzeća, osobito u Hercegovini, na kvalitetnu i konkuretnu proizvodnju. Iz Corala žele za njih tražiti strani kapital, zapadne ulagače, partnere i na taj način im pomoći povećati proizvodnju i izvoz. Za slabo razvijena područja, kako ističu, to je prvi korak razvoja privrede i zapošljavanja. Uzmimo u obzir i to kako strani potencijalni investitori ne raspolažu dovoljnim brojem točnih i pouzdanih informacija o gospodarstvu i mogućnostima ulaganja u BiH, a to se isto događa i u suprotnom pravcu, prilikom pokušaja nastupa BiH kompanija na njemačkom tržištu, budući da našim poduzećima i poduzetnicima često nedostaju informacije o njemačkom tržištu i načinu poslovanja.

„U temelje tvrtke CORAL d. o. o. ugrađena je stručnost i kreativnost koje u sinergiji daju originalna rješenja. U svom radu uvijek težimo da su naša rješenja primjenjiva i prilagođena specifičnim potrebama krajnjeg korisnika, a u poslovnoj komunikaciji s našim partnerima i investitorima na prvo mjesto stavljamo profesionalnost i točnost. Tijekom 2000. godine izdali smo prvi put u Njemačkoj publikaciju BOSNIEN UND HERZEGOWINA EXTRA 2000 u 20.000 primjeraka i to je bilo senzacionalno prihvaćeno od poslovno zainteresiranih subjekata na zapadu. Zbog sve većeg zanimanja kompanija zapadnog tržišta, pokrećemo i drugo izdanje poslovne publikacije BOSNIEN UND HERZEGOWINA EXTRA 2022/23“, naglasili su iz Corala.

Ciljevi publikacije

Do kraja godine cilj im je predstaviti Bosnu i Hercegovinu na njemačkom govornom području (Njemačka, Austrija i Švicarska). Novo izdanje publikacije BiH Extra bit će u prvom redu usmjereno stranim investitorima koji su već prisutni na području BiH ili koji planiraju angažman na tom rastućem tržištu.

„Nudimo vam mogućnost da u publikaciji predstavite privredu, investicijske mogućnosti i turistički potencijal svake županije u najboljem svjetlu na 10 stranica i to potencijalnim investitorima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj (tržište od 100 milijuna stanovnika). Publikacija će biti besplatna, tiskana na oko 200 stranica kvalitetnih informacija u boji u tiražu od 20.000 primjeraka na njemačkom jeziku. Publikaciju ćemo potom dostaviti u financijske institucije, ministarstva, razne udruge, mnogim kompetentnim poslovnim ljudima, kao i nadležnima koji prate razvoj privrede u BiH“, istaknuli su iz Corala.

Temeljni ciljevi poslovne publikacije su, nadalje su dodali, funkcionalno povezivanje poslovnih subjekata na relaciji BiH – njemačko govorno područje i obratno radi veće protočnosti podataka i informacija i proširivanja komunikacije na svim razinama, zatim uspostavljanje poslovnih veza i odnosa između BiH i stranih privrednika i privrede općenito te uspostavljanje informacijskog sustava koji bi olakšao i ubrzao komunikaciju i u velikoj mjeri olakšao potencijalnim ulagačima da dođu do svih potrebnih informacija na jednome mjestu.

U publikaciji će predstaviti privredu Bosne i Hercegovine, Federaciju BiH i njene privredne potencijale, Republiku Srpsku i njene privredne potencijale, županije i mogućnosti ulaganja, mogućnosti suradnje sa srednjim i malim poduzećima BiH, kompanije i njihove proizvodne mogućnosti, kulturu i turizam, statističke podatke i još mnoge važne informacije.

Uspješne priče

Uz svaku županiju bit će predstavljeno po 10 uspješnih tamošnjih kompanija koje bi kao „Uspješne priče“ bile primjer. Publikacija će se izdavati jednom godišnje, a u Coralu se nadaju kako će svaka iduća publikacija potaknuti i inspirirati i velik broj novih poduzetnika da predstave svoje kompanije, projektne ideje i proizvode te na taj način doprinesu snažnijem rastu BiH gospodarstva i povećanju konkurentnosti zemlje.

„Nije potrebno objašnjavati ekonomsku problematiku BiH, a pogotovo izostanak stranih investicija u BiH, nezaposlenost, zabrinjavajući broj iseljavanja mladih obrazovanih ljudi,  nejednak razvoj pojedinih područja i županija u BiH.

Mala i srednja poduzeća nisu dovoljno konkurentna, ne proizvode visokokvalitetne proizvode, mali broj takvih poduzeća ima značajan potencijal rasta, poduzeća se susreću s velikim problemima glede financiranja svojih aktivnosti što predstavlja značajna ograničenja koja je potrebno otkloniti kako bi taj sektor mogao opstati i razvijati se. Upravo nas vidim kao značajnog partnera kroz razne vrste financiranja. Kao prvo, želimo sudjelovati u stvaranju bolje klime između država u regiji, umrežiti međusobne ekonomske interese, predlagati regionalne projekte, tražiti strane partnere i financirati ih iz EU fondova za regionalan razvoj i pratiti ih sve do realizacije“, zaključili su iz Corala.

VEZANO

Mostar nakon izbora treba radikalne promjene kako bi konačno ‘ušao’ u 21. stoljeće

urednik

Divanhana i Kuba Acoustic glazbom povezali Mostar i Podgoricu

urednik

Sindikati zdravstva HNŽ krajem tjedna donose odluku o generalnom štrajku

urednik