BIH DNEVNI Posao

Potpisani sporazumi o suradnji vrijedni 2,5 milijuna KM

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović potpisao je sporazume o suradnji vrijedne 2,5 milijuna KM sa implementatorima projekta za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici, te s predsjednikom Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Davorom Čordašem i s direktorom Fonda za povratak BiH Bojanom Ninkovićem.

Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine donijelo odluku o udruživanju sredstava u tom cilju s entitetskim resornim ministarstvima te s Vladom Brčko Distrikta BiH a odluka je dala pozitivan rezultat.

Problem struje

Čordaš je kazao da su imali puno veći broj zahtjeva, a udovoljili su malom broju, oko 10 posto. No, kako je ukazano, veći problem od onog koji se rješava sporazumom u oblasti komunalne i socijalne infarstrukture jest elektrifikacija.

-Problem za naše povratnike je elektrifikacija. Riječ je o prostorima koji su udaljeni od elektro-mreže, gdje nije isplativo ulaganje te nijedna elektroprivreda to ne bi završila, naveo je Čordaš.

Stoga je iskorištena prilika da se razgovara i o tom problemu, da se iznađe drugačija rješenja, na primjerg radnjom solarnih panela, kako bi se povratnicima osiguralo izvor električne energije.

-Apsurdno je pričati da se u 21. stoljeću ljudima obnavlja kuće, a da nemaju struju, istaknuo je Čordaš.

Projekti na čekanju

U okviru zajedničkih projekata na razini BiH, pri kraju je realizacija dva značajna projekta, a to su Regionalni stambeni program i CEV-2.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mahmutović podsjetio je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru svojih redovitih projektnih aktivnosti ima obvezu starati se i za provedbu Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma.

S tim u svezi, sa žaljenjem je konstatirao da su, zbog neusvajanja proračuna, dvije godine bili spriječeni u realizaciji projekata. Iz tog je razloga Vijeće ministara BiH i donijelo odluku o udruživanju sredstava s entitetskim resornim ministarstvima i s Vladom Brčko Distrikta BiH.

-Time je u Fondu za povratak osigurano oko 2,5 milijuna KM za 80 projekata. Od projekata koje smo danas potpisali, 57.000 ljudi će imati izravnu korist kroz infrastrukturne projekte koje smo dodijelili, naveo je Mahmutović.

I on se dotakao pitanja elektrifikacije kazavši da je vrijednost projekata koje su dobili od aplikanata procijenjenana oko 13 milijuna KM, dok bi oko 5.000 KM trebala koštati svaka pojedinačna elektrifikacija.

-Nismo imali sredstava, ona su nedostatna te se država mora pobrinuti za to, poručio je Mahmutović i zahvalio načelnicima i gradonačelnicima, predstavnicima vjerskih zajednica koji na terenu realiziraju projekate.

On se nada da će ubuduće biti puno više sredstava i potpisanih ugovora, jer bez povratnika nema ni BiH onakvu kakvu svi žele.

I načelnici općina Milići, Uskoplje/Gornji Vakuf i Prnjavor, Marko Savić, Sead Čaušević i Darko Tomaš, su zahvalili svima na uloženom naporu te su poručili daće, iako su izgubili nadu, projekti ipak biti realizirani, što će povratnicima omogućiti kvalitetniji život. S. N.