DNEVNI

Potrošeni ‘vehabijski kum’ i skrivač oružja Mehmedović želi preuzeti SDA?

Solista u SDA i državni zastupnik Šemsudin Mehmedović, najvjerojatnije će ponovno ući u zelenu arenu na megdan oronulom čelniku stranke Bakiru Izetbegoviću od kojega želi preuzeti lidersku poziciju.

Tako barem tvrdi nekoliko izvora u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su često u komunikaciji i sa samim Mehmedovićem. On za sada ne daje ozbiljne naznake da će se suprotstaviti Izetbegoviću, iako koristi svaku zgodu da javno poruči kako su u SDA nužne reforme i da je članstvo na izborima dajući dosta glasova protivniku Denisu Bećiroviću jasno kazalo da Izetbegović mora otići.

Što kaže Mehmedović

Šemsudin Mehmedović ne dvoji da je Bakir Izetbegović najveći krivac za nered i posrtanje SDA, ali također sumnja da je moguća njegova liderska ‘egzekucija’ dok je na čelu Turske Bakirov ‘veliki brat’ Tayyip Erdogan.

-Trojka sigurno ne radi bez koordinacije stranaca. Na SDA je očito izvršen pritisak da se ne miješa, što je očito podstrekivanje neke vrste reforme unutar SDA, u što ne vjerujem dok je Erdogan snažan, kaže Mehmedović.

Prema njegovom mišljenju SDA nema snage da se iznutra kritički postavi prema porukama naroda koje je dobila.

-Očigledno je da ne postoji pozitivan ambijent u kojem bi se moglo na demokratski i adekvatan način raspravljati u vezi tih poruka. Naravno da je uvijek predsjednik (Bakir Izetbegović) najodgovorniji. Ako izvučemo poruke od Naroda jasno je da SDA treba novi predsjednik, poručio je.

Mehmedović očigledno ima stanovite apetitet, ima volju pa i relativno snažnu i brojnu stranačku zaleđinu od Tešnja, preko Gračanice, Gradačca, Lukavca pa do Tuzle i Živinica.

Potpora nacionalista

Mora se priznati da Šemsudin Mehmedović na izborima bez potpore i marketinga vrha stranke solistički dobiva najveću potporu zelenih nacionalista u svom političkom bazenu. Bez problema se probija u udobnu zastupničku klupu sa zavidnom glasačkom mašinerijom koja čak prelazi i 30 tisuća listića.

Podržava ga moćni tajkunski lobi, međutim on je politički limitiran i igrač je lokalnog dometa. Neskriveni je hrvatofob, a njemačku politiku smatra licemjernom.

Tako je Mehmedović svojedobno upozorio da je bivša njemačka kacelarka Anglea Merkel na skupu u Zagrebu 18. svibnja 2019., dok su je pratile pjesme Thomposna, jasno poručila: “Podržite HDZ i Europsku pučku stranku (EPP)”.

– Merkelova nije rekla da ima nešto protiv Thomsona i velikohrvatskog nacionalističkog folklora već je licemjerno izjavila na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zagrebu da je nacionalizam protivnik koji želi da uništi Europu i “pozvala da se podrži HDZ”. Nakon ovoga više nikad nitko neće moći reći da hrvatsko miješanje u BiH nema zvaničnu podršku Njemačke, navodi Mehmedović.

Kaže da “isti licjemjerni model koristi njen kolega i sljedbenik Christian Schmidt”, visoki predstavnik u BiH. Mehmedović je u sotoniziranju njemačkog diplomate krajem prošle godine izustio gnusne laži.

– Slogan HDZ-a BiH na izborima 2008. bio je “Završimo započeto”. Schmidt u Kiseljaku (na Adventu) s pjesmama Thomsona i Tuđmanovim velikodržavnim folklorom je signal Hrvatskoj i Herceg-Bosni “Završite započeto”. Sad je potpuno jasno da Schmidt i međunarodna zajednica u BiH promovira velikdržavne projekte i da se šalju jasni signali da se taj proces završi, kazao je.

Male šanse

Podsjećamo, tešanjski radikal Šemsudin Mehmedović je u ratu ugostio na desetine vehabijskih koljača koji su brutalno ubijali Hrvate i Srbe na području Zeničko-dobojske županije. Istražiteji SIPA-e su prije 20-tak godina u brdima iznad Tešnja pronašli velike količine skrivenog oružja za što su osumnjičili baš Mehmedovića.

Koliko god se on upinjao da eventualno može potući Bakira Izetbegovića to ipak spada u sferu magije. Šemsudin Mehmedović je ipak za nadmoćni sarajevski minder samo “tešanjski papak” i njegov politički domet je samo zastupnička klupa. Niti mnogo jači igrači od Mehmedovića nemaju ozbiljne šanse u srazu s Izetbegovićem dok mu leđa čuvaju Erdogan, arapski šeici, Iran i neizbježna Islamska zajednica. Uostalom, Mehmedović je već jednom ukrstio rukavice s baršunastim stranačkim šefom, 2015. godine, i neslavno je prošao. Danas su mu šanse još manje, gotovo nikakve. J. S