DNEVNI

POZNATI DETALJI: Otkriven identitet poginulih hrvatskih pilota

Novković i Jagatić

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN koji se dogodio u četvrtak kod Zadra poginuli su su pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila u četvrtak, 7. svibnja, kod Biljana Donjih poginuli su pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić, priopćilo je Ministarstvo obrane RH, koje prenosi Hina.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, istaknuto je u sućuti.

Novković i Jagatić

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta.  Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. 

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava.

Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

VEZANO

Milanović odlučio kada će biti izbori u Hrvatskoj

urednik

U BiH stigla pomoć iz Hrvatske

urednik

Grlić-Radman: Vučićeve optužbe nepotrebna teorija zavjere

urednik