DNEVNI

Predsjedništvo HNS-a: BiH treba mir, stabilnost i napredak prema euroatlantskim integracija

MOSTAR, 3. veljače (FENA) – Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Domu HDZ-a BiH.(Foto FENA/ES)

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak je u Mostaru održalo svoju posljednju sjednicu u ovome sazivu, pred održavanje redovitog XI. zasjedanja tog sabora koji će okupiti predstavnike i izaslanike svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje Sabora, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini održat će se sutra, 4. veljače, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti.

Na sjednici su razmatrani svi potrebni dokumenti kao i svi tehnički i organizacijski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedništvo je usuglasilo sva tehnička pitanja te su načelno prihvatili sveobuhvatni pristup Deklaraciji HNS-a, demografskoj strategiji Hrvata u BiH te pravilniku o odlikovanju i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora BiH, dokumentima koji će se predstaviti na Saboru, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH.

Deklaracija XI. zasjedanja sadrži 8 točaka i najvažniji je dokument zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. Dokument se nastavlja na dosad usvojene deklaracije s ranijih zasjedanja i govori o glavnim smjernicama djelovanja Hrvatskog narodnog sabora u idućem mandatu.

Hrvatski narodni sabor BiH Deklaracijom s XI. zasjedanja još jednom potvrđuje i utvrđuje smjer djelovanja svih legitimnih političkih predstavnika Hrvata u idućem razdoblju, kao i do sada bit će obvezna za sve hrvatske legitimne političke predstavnike u BiH, stoji u priopćenju.

Nadalje, Predsjedništvo HNS-a  raspravljalo je i o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata te očekivanjima oko uspostave Vlade Federacije BiH kao i županijskih razina vlasti.

Također, Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH oštro je osudilo uvredljive grafite koji su jučer osvanuli u Čapljini. 

“Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca”, navodi se u priopćenju.