BIH DNEVNI

Prekida se štrajk! Hoće li se sada smanjiti redovi za zdravstvene usluge?

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i županijski ministar zdravstva Goran Opsenica potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Novim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća te bolji uvjeti rada zdravstvenih radnika, a njegova primjena počinje  1. lipnja.

– Od sutra prekidamo generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Zadovoljni smo i sretni što smo nakon pola godine završili generalni štrajk – kazao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić.

Pojasnio je kako nisu ispunjeni svi njihovi zahtjevi, ali da su zadovoljni, imajući u vidu pandemiju i cjelokupnu ekonomsku situaciju.

Upitan koliko će medicinska sestra ili tehničar dobiti povećanje plaća, kazao je da je riječ o povećanju koeficijenta od minimalno 0.60, odnosno dva puta po 0.30.

– Plaće su narasle i rast će dva puta u dvije godine. Primjena kolektivnog ugovora ide od 1. 6. kada ide prvo povećanje, a drugo povećanje ide od 1. 6. 2022. godine – dodao je Anić.

Zahvalio je pacijentima koji su, kako je kazao, doista trpjeli proteklih mjeseci, a potom i svim članovima sindikata, obitelji te svima koji su ih podržavali tijekom štrajka.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković.

– Nakon više mjeseci borbe uspjeli smo natjerati vlast da uzme naše zahtjeve u razmatranje, popusti nam na određen način i udovolje nam. Žao nam je što je trebalo pet-šest mjeseci da čelni ljudi uvide da trebaju razgovarati sa zdravstvenim radnicima, odnosno s ljudima koji se bore za živote naših građana i koji su dali svoj maksimalni doprinos u pandemiji koronavirusa – izjavio je Vuković.

Podsjetimo, 2.600 zdravstvenih radnike u generalni štrajk stupilo 10. prosinca prošle godine.

Dočekali smo taj dan, napokon potpisan Kolektivni ugovor. Nakon skoro pola godine štrajka.
Štrajk se prekida od danas – objavili su iz sindikata zdravstvenih djelatnika na svojoj fb stranici.

Ujedno su zahvalili svima od kojih su prethodnih šest mjeseci dobijali podršku.

  • Hvala svim građanima, medijima, kafićima,restoranima,privatnim licima,kolegama predstavnicima sindikata koji su dolazili u posjete, svima onima koji su nas na bilo koji način podržavali u našoj borbi za naša prava – naveli su.

Nakon ovakvog ishoda za očekivati je da se sada smanji stabiliziraju radni procesi u zdravstveni, odnosno i smanje redovi čekanja za razne zdravstvene usluge.