DNEVNI LOKALNO TEHNOLOGIJA

Profesor iz Čitluka razvio aplikaciju ‘Mogu li van?’

Ivo Pejdo, nastavnik matematike u OŠ “Fra Didaka Buntića“ u Čitluku, izradio je aplikaciju pomoću koje njegovi učenici izlaze van bez pitanja, čime manje ometaju nastavu.

Naime, nastavnik je primijetio da njegovi učenici tijekom izvođenja nastave previše traže dopuštenja za van, i to najčešće bez razloga, pa je odlučio izraditi aplikaciju kojom će im omogućiti izlaziti iz učionice tijekom sata bez pitanja i ometanja nastave.

– U prvom polugodištu primijetio sam da neki učenici učestalo pitaju van i pri tome se dugo zadržavaju. Krajem polugodišta rekao sam im da će u drugom polugodištu moći izlaziti vani bez pitanja, ali da ćemo to nekako već evidentirati. Na zimskom odmoru izradio sam aplikaciju za koju su se, na moje iznenađenje, mnogi zainteresirali, kazao je za Fenu nastavnik Pejdo i napomenuo da je rano govoriti o tome jesu li se izlasci smanjili, ali je već primijetio da neki učenici zbog kojih je aplikacija i nastala, više ne izlaze bez potrebe.

– Shema je da učenik izlazi vani bez pitanja. Potrebno je samo da pri izlasku iz učionice na laptopu pritisne svoj broj u imeniku, a zatim taj broj pocrveni da bi u povratku opet dobio zelenu boju. Datum, vrijeme odlaska, dolaska i odsustva automatski se bilježi u word datoteku koja se opet automatski otvori pri prvom odlasku vani, a kasnije se nadopunjuje. Dobiveni podaci su dostupni samo razredniku, a po potrebi i roditelju, pojasnio je čitlučki nastavnik Pejdo.

Kako je ukazao, ometanje nastave je jedan veliki problem u cijelom sustavu obrazovanja i potrebno je napraviti puno toga kako bi se ometanje smanjilo na najmanju moguću mjeru.

– Moj prijedlog za početak bi bio da se, gdje god je to moguće, formiraju razredi od najboljih učenika, bar u osmom i devetom razredu. Na taj bi se način mnoge stvari promijenile na bolje. Učenici su inače preopterećeni i često ne mogu dolaziti na dodatnu nastavu matematike zbog ostalih obaveza. Da su svi u istom razredu, onda dodatna ne bi niti trebala, dodaje Pejdo, koji je naveo i da mu se za aplikaciju javlja puno nastavnika, ali i ravnatelja škola koji su zainteresirani za nju i smatraju da je ideja izvrsna.

Inače, ovo nije prva aplikacija koju je ovaj čitlučki nastavniku osmislio.

VEZANO

Domovi zdravlja u Čitluku i Čapljini bit će obnovljeni

urednik

Ereš: Mala smo vinarija koja radi stvari na svjetskoj razini

urednik

Košarkaš pomogao čitlučki Dom zdravlja

urednik