DNEVNI DNEVNI TV EU

Prostor za lov u mutnom: Javne nabavke su agregat korupcije (video)

Brojni su primjeri novinarskih istraživačkih tekstova u kojima su novinari ukazali na kriminal, no izostala je istraga. S druge strane zahvaljujući novinarima, došlo je do procesuiranja značajnih krađa na tenderima.

Javne institucije i poduzeća svake godine troše značajne sume novca za različite vrste nabavki, koje su im potrebne za normalno funkcioniranje te obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

Budući da se institucije financiraju javnim novcem, zakonom su propisana pravila i procedure koje je potrebno ispoštovati prilikom nabavke, kako bi se zaštitio javni interes i osiguralo racionalno trošenje sredstava.

Zahvaljujući novinarima i njihovim tekstovima u proteklim godinama, pokrenute su istrage za malverzacije i nezakonitosti u javnim nabavkama.

Grijesi tužitelja

Da su tužiteljstva bila efikasnija prateći novinarske tekstove, procesuirali bi više osoba koje redovno u ovoj oblasti love u mutnom. Ujedno bi došli i do znatnog smanjenja korupcije i kriminala u oblasti u kojoj se u BiH na godišnjem nivou obrne i do tri milijarde maraka.

– Kada je riječ o zloupotrebi javnog novca, tu se najviše kriminala i mahinacija može uraditi. Iako je došlo do izmjena zakona, još uvijek se nisu desile prave izmjene koje bi suzile prostor za manevar ljudima koji i dalje traže prostora da priskrbe sebi ogromne količine novca. I dalje insititucije ne objavljuju planove javnih nabavki. Određene kompanije uvijek pobijeđuju na tenderima. Imamo učestalu pojavu da se više kompanija dogovori tko će pobijediti na pojedinim tenderima, ističe novinar Amil Dučić, dobitnik USAID-ove nagrade za istraživačko novinarstvo.

Brojni su primjeri novinarskih istraživačkih tekstova u kojima su novinari ukazali na kriminal, no izostala je istraga. S druge strane zahvaljujući novinarima, došlo je do procesuiranja značajnih krađa na tenderima.

– Imamo pojavu direktnih sporazuma, kada vlasti žele potpuno izbjeći transparentnost. Putem direktnih sporazuma, a one ne prelaze šest tisuća maraka, nastoje što više tendera raspisati i na taj način netransparentno birati ponuđače. Pri nabavci vozila za 95 posto raspisanih tendera se unaprijed zna tko će biti ponuđač jer se u specifikacijama u milimetar nacrta koje se vozilo želi nabaviti, i onda se suzi konkurencija. I uvijek željeni ponuđač pobijedi na tender, dodaje Dučić.

Loši zakoni

Zakon o javnim nabavkama su dužne primjenjivati sve institucije koje su u javnom vlasništvu i koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Krivični zakoni tužiteljima i ne ostavljaju veliku mogućnost za javne nabavke, jer tu nisu striktno definirana krivična djela i samim tim tužitelji ne znaju kako da se ponašaju

– Javne nabavke jesu u principu najveći agregat korupcije. Ono što smo mi prepoznali vlastitim istraživanjima je da je između 70 i 80 posto javnih nabavki u BiH pripremljeno za određene dobavljače koji su adekvatni onom koji nabavlja. Mislim da bi se zakon morao promijeniti i ovo pitanje regulirati na drugačiji način. Mi smo primjetili da u institucijama u zavisnosti od političke opcije čelnog čovjeka, zavisi i dobavljač usluga, roba, i drugih stvari, smatra Predrag Blagovčanin, novinar koji godinama istražuje korupciju prilikom javnih nabavki.

Zakonom je uspostavljen takozvani decentralizirani sistem javnih nabavki, što znači da nabavke provode pojedinačno ugovorni organi. U Krivičnom zakonu RS postoji krivično djelo zloupotrebe u javnim nabavkama. Međutim, odnosi se samo na ponuđače, dok u krivičnim zakonima FBiH i BiH to još uvijek ne postoji.

H. Ž.

Ogroman kriminal

Podaci Agencije za javne nabavke BiH pokazuju kako je prošle godine kroz više od 216 tisuća ugovora kroz nabavku roba i usluga uglavnom domaćim ponuđačima, dodijeljeno oko 5,1 milijarda KM, a 2021. vrijednost dodijeljenih ugovora bila je 3,2 milijarde KM. Međutim, međunarodni predstavnici u BiH i nevladine organizacije skreću pozornost na zlouporabu i korupciju. Grube procjene su kako se zlouporabama u procesu javnih nabavki u BiH godišnje gubi oko 400 milijuna KM. I sve prolazi bez sankcija.

Jedan od važnijih priorteta

Jačanje transparentnosti javnih nabavki naglašeno je u 14 prioriteta koje je Europska komsija (EK) stavila pred BiH na putu ka članstvu u EU. Točnije, radi se o dijelu gdje se govori o jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranja novca i terorizma.  Javne nabavke ocijenjene su kao jedan od ključnih elementa koji doprinose korupciji i organiziranom kriminalu u BiH. Ovime je jasno dano do znanja da upravo bh vlasti značajno sudjeluju i koriste javne nabavke za izvlačenje državnog novca politički podobnim poduzećima ili interesnim skupinama kako bi, na račun poreznih obveznika, jačali svoj utjecaj. Ovo je vrlo značajno pitanje, ali i veliki izazov za BiH.

VEZANO

Javne nabavke u BiH: Korupcija, a sve po zakonu

urednik

Bogaćenje javnim nabavkama jedan od najunosnijih poslova u BiH

urednik