DNEVNI RAT U UKRAJINI

PROTUOFENZIVA: Ukrajinci tvrde da su probili rusku obranu kod Hersona

Ukrajinski vojni dužnosnici tvrde da su probili prvu liniju ruske obrane u svojoj protuofenzivi na području Hersona. Kako javlja BBC, do proboja je došlo tijekom dugo najavljivanog protunapada kojeg je Kijev pokrenuo kako bi povratio kontrolu nad jugom zemlje. Nekoliko tjedana ranije ukrajinske su snage žestoko udarila na ruske snage sa ciljem da “prerežu” glavne opskrbne pravce, duboko iza neprijateljskih linija.

Ruska vojska zasad je bez komentara na ove ukrajinske tvrdnje no neslužbeno se može čuti kako oni vjeruju da se radi o dezinformacijama.

– Ukrajinske snage trpe velike gubitke na Jugu, ali i na svim drugim područjima – rekao je Sergej Aksjonov, čelnik Krima kojeg je Rusija postavila na anektirani poluotok, javlja BBC.

Zasad nema neovisnih informacija koja je strana u pravu. Rusija je od početka invazije okupirala velike dijelove Hersona i regije, a ukrajinska operativna grupa Kahovka objavila je u ponedjeljak da je uspjela potisnuti čitavu jednu rusku pukovniju s tog područja. Dodali su da su s bojišnice pobjegli i ruski padobranci koji su poslani kao pojačanje.

Ukrajinska TV postaja Hromadske objavila je da su tri izvora iz vojske potvrdili da je prva linija u Hersonu probijena. Glasnogovornica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk nije mogla dati previše detalja o operacijama u tijeku rekavši kako je na snazi “tihi režim”.

– Naš cilj je uništiti neprijateljske baze oružja i streljiva. Više od deset takvih baza uništeno je prošlog tjedna – rekla je šturo.

Ukrajinska vojska ustvrdila je i da su uspješno pogodili ciljeve u Berislavu te rusku vojarnu na sjeveru Krima. Tvrde kako su, koristeći američke raketne sustave HIMARS, uspjeli uništiti tri mosta preko rijeke Dnjepar, čime se onemogućili Rusima da preko tih mosta dopremu potrepštine i naoružanje.

Prema zapadnim analitičarima, Kijev napada ključne riječne prijelaze kako bi izolirao Ruse na zapadnoj obali te povratio kontrolu nad Hersonom. Ruski mediji također javljaju kako je Ukrajina napala u Hersonu, no njihova verzija priče je da su napadi utemeljeni na civilne objekte.

Regionalni čelnik Vladimir Leontijev u ponedjeljak je tako ustvrdio kako je Ukrajina granatirala regionalnu hidroelektranu i branu u gradiću Novaya Kahkovka. Ujedno su navodno njegove snage srušile tri balistička projektila i 21 raketu koje su prijetile području pod kontrolom Rusa.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine napustila je Beč i trebala bi u ponedjeljak stići u Kijev, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana”, napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da će predvoditi tim inspektora u elektrani na rijeci Dnjepar.

“Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja”, napisao je Rafael Grossi na Twitteru.

IAEA je odvojeno rekla da će misija procijeniti fizičku štetu, evaluirati radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave. Također će “provesti hitne zaštitne aktivnosti”, što je napomena koja se tiče praćenja nuklearnog materijala.

U ponedjeljak su službenici koje je postavila Rusija rekli da je ukrajinski raketni napad napravio rupu u krovu skladišta goriva u Zaporižji.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njihove snage oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su pokušale napasti nuklearnu elektranu, izvijestile su ruske novinske agencije. Navode da nema ozbiljne štete i da je razina radijacije normalna.

Kremlj je izvijestio da je misija IAEA-e “nužna” i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne tenzije oko elektrane.

Ujedinjeni narodi, SAD i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz nuklearnog kompleksa kako elektrana ne bi bila meta. No Kremlj je isključio napuštanje lokacije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da misija IAEA-e mora odraditi svoj posao politički neutralno.