DNEVNI

Prvi svibanj u vrijeme pandemije: Bez budilice, izleta i roštilja

Tvrdnju kako s dolaskom koronavirusa ništa neće biti kao prije potvrdio je i jučerašnji Praznik rada u Mostaru i okolini.

Prvog svibnja 2019. dan je, podsjećamo, započeo prvosvibanjskom budilicom, a nastavljen izletima tisuća slavljenika uz mnogo pića i ogromne količine mesa i mesnih proizvoda na masnim žicama roštiljskih površina.

Poneka kapljica viška, pjesma i zvuci gitara i harmonika svedočili su da i u zemlji gdje je stopa nezaposlenosti među najvećim u Europi i gdje djelatnici ni izbliza ne uživaju prava kao u ostatku starog kontinenta, ipak postoji i poštiva se pošten rad.

Godinu kasnije…

Godinu kasnije, a svjedoči to naš jučerašnji posjet izletištima, nije bilo pjesme, roštilja, pića, ni izletnika. Pandemija koronavirusa nažalost čini svoje. Građani su u strahu, dan nakon što je obznanjeno da je u Mostaru za 24 sata potvrđena zaraza kod 12 osoba, odlučili ostati u kućama i stanovima, uz simbolične roštiljske vatre na balkonima i u dvorištima. Dan ranije u nekim prigradskim naseljima gorio je i tradicionalni prvosvibanjski plemen.

Drugi povod za odluke da se ipak ne izlazi bilo je i kišovito vrijeme skoro tijekom cijelog dana. Dio građanstva nije praznovao i zbog religioznih uvjerenja. Naime, Muslimani u BiH već osam dana upražnjavaju obrede svetog mjeseca ramazana, među kojima je naglašen i svakodnevni post od hrane i pića u vremenu do sumraka.

Sve navedeno učinilo je da primjerice izletište pored Bunice koje je najposjećenije svakog prvog svibnja, jučer praktično bude prazno. Priroda se davno probudila, plato oko jedne od najljepših rijeka u ovom dijelu zemlje je ozelenio i prizor je doista prelijep, međutim ovog se puta nije dalo naslutiti da se radi o prvom svibnju. Prošle godine tragalo se za mjestom pogodnim za roštilj i na izletišta se polazilo ranim jutrom.

– Stoga ne vjerujem da će tijekom dana broj posjetilaca biti značajno veći nego što nas je u ovom trenutku, rekao nam je Arman Hasić – jedan od rijetkih koje smo zatekli pored Bunice.

– Očekivao sam manji broj posjetilaca, ali ovako malo iskreno ne, bez obzira i na pandemiju i opasnost koju je sa sobom donijela. Mi smo odlučili izaći i počastiti se, naravno uz poštivanje mjera koje su na snazi. Vidite, svega nas je četvoro i poštivamo socijalnu distancu, rekao nam je mladić.

Tužno praznilo

Bračni par Rahimić osim Praznika rada, proslavio je i rođendan Amele, koja nam je kazala da je u ovoj obitelji svakog 1. svibnja posebno veselo. Prizor koji je viđen jučer na izletištu je neuobičajen i pomalo tužan.

-Danas, kao što vidite, oko nas nema nigdje nikoga. Koronavirus je zaustavio sve, pa nažalost i pokvario slavlja. Ovdje nikad nije bilo kao što je danas. I ranijih godina ponekad je padala kiša, ali su ljudi dolazili i slavili rad. Ovo je katastrofa i tuga. Nismo zvali prijatelje ovog puta. Odlučili smo biti sami. I drugim danima ovdje često dolazimo tu,kazala nam je Amela Rahimić koja je praznovala sa suprugom.

Znatno manji broj izletnika zabilježen je i na planini Rujište. Tek nekolicina šetača i miris ražnja iz dvorišta vikendica svjedočili su da jučerašnji ipak nije bio običan dan. Zanimljivo je i kako prvosvibanjski dan u Mostaru nije započeo tradicionalnim urankom i budilicom na ulicama grada. Hrvatska glazba Mostar prvi put nastupila je 1995. godine, a od tada do jučer nikada nije napravila stanku.

– Nažalost ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, ponovno nismo u mogućnosti svirati budnicu ali su glazbari odlučili ovaj dan obilježiti na malo drugačiji način. Nas 27 odlučilo je snimiti pjesmu iz svojih domova. Pjesma je Gonna Fly Now iz poznatog filmskog hita Rocky je i svojevrsna poruka o tome da sve teško prođe i da ćemo iz ovoga izaći još jači, poručili su glazbenici Mostara.

I nekoć tradicionalni grah u velikom gradskom parku dugo već je zaboravljeni prvosvibanjski običaj. Ništa, dakle, nije bilo kao prvog svibnja svih prošlih godina. Kako god, neka živi, živi rad i u vrijeme pandemije koja nažalost osim ljudskih života nemilice odnosi i radna mjesta ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu. D. A.

VEZANO

Novalić, Milićević i Đapo obišli poslovni objekt u Mostaru

urednik

Zrinjski: Rendulić nije do kraja zadovoljan, ali ne paničari

urednik

Mostarski vrtići izvršili upis za narednu godinu

urednik