DNEVNI

Prvo kolektivni ugovor i minimalna plaća a tek onda novi Zakon o radu FBiH

Piše: Dragan Bradvica

S tekstom prijedloga Zakona o radu i izmjenama i dopunama neće ići dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor, rezultat je dogovora predstavnika Vlade Federacije, Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

– Zajedničkom voljom možemo puno toga, zato želimo jačati i nastaviti kontinuitet saradnje, kazao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Dodao je kako im je želja jačati ekonomiju, praviti predispozicije i sačuvati što veći broj radnih mjesta, uključujući fondove koji su vrlo važni, kao i segment zdravstva, MIO i socijalnih usluga. U skladu s tim poručuje da je isključiva želja i namjera zakonodavca jeste naći optimalna rješenja.

Minimalna plaća

– Vlada to ne može učiniti bez socijalnih partnera, zato se želim zahvaliti i poslodavcima i sindikatima na iskazanoj volji. Vlada je svjesna obaveza koje ima. Ono što smo dogovorili je stav da se sigurno sa tekstom prijedloga Zakona o radu i izmjenama i dopunama neće ići dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor. Zajedničkom voljom možemo puno toga, zato želimo jačati i nastaviti kontinuitet saradnje, rekao je Drljača. Istaknuo je da će konsultacije sa socijalnim partnerima, nižim razinama vlasti i drugim sudionicima u javnoj raspravi biti nastavljene.

Sindikati i poslodavci

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH MevludinBektić kazao je da su oni naišli na razumijevanje socijalnih partnera da se razgovor nastavi te se nada će u nastavku doći do zajedničkog rješenja.

– Sindikati su imali veliki broj primjedbi u samom prijedlogu koji je išao u finalnu verziju prema Zastupničkom domu. Pokušali smo promptno djelovati i prema političkim subjektima, poslodavcima i prema Vladi, gdje smo u konačnici naišli na razumijevanje svih partnera da ovo vratimo u okvire socijalnog dijaloga, u Ekonomsko – socijalno vijeće i da pokušamo naći najbolji modus i rješenje, kako bi eventualne izmjene i dopune Zakona poprimile prihvatljiv karakter. Obećali smo da ćemo pokušati utvrditi najnižu plaću u FBiH. To nam je bio imperativ jer se sve institucije naslanjaju na najnižu plaću kada govorimo o vremenu stanja nesreće, naglasio je Bektić.

Adnan Smailbegović, čelnik Udruženja poslodavaca FBiH, siguran da će zajednički doći do najbolje opcije i za uposlenike i poslodavce.

– Siguran sam da ako budemo razgovarali u miru, argumentirano, da ćemo doći do zajedničkog rješenja te ćemo ponuditi najoptimalniju opciju za sve uposlenike, žitelje i poslodavce. Važno je da se očuvaju zdravstveni i mirovinski fondovi u FBiH, naveo je Smailbegović.

VEZANO

Novalić vodi sjednice ali na njima neće biti Milićević, Mandića i Kalajdžić?

urednik

BESKRAJNO ČEKANJE: Vlada Federacije još nije usvojila odluku o raspodjeli njenih 61,5% od 333 milijuna eura!

urednik

‘DOKLE VIŠE’: Sindikati za sutra najavili prosvjed u Sarajevu

urednik