DNEVNI

Pune ruke posla za Koaliciju Pod lupom

Veliki broj prijava s terena stigao je tijekom posljednjih mjesec na adresu Koalicije za slobodne i poštene izbore Pod lupom. Prijavljivana je trgovina mjestima u biračkim odborima, što je jedna od manjkavosti u nizu postojećeg Izbornog zakona BiH. Naime, manje stranke uglavnom mjesta prepuštaju velikima, pa se tako u mnogo slučajeva postižu perfidni ciljevi poput onih da se dobiju praktično jednostranački odbori. Sedam dokumentiranih prijava proslijeđeno je Središnjem izbornome povjerenstvu BiH, dok se u ovome trenutku istražuju desetine slučajeva.

Na potezu SIP

Na potezu je SIP, a u Koaliciji Pod lupom se nadaju brzoj reakciji uz odgovarajuće sankcije ne samo strankama koje krše pravila, već i pojedincima koji se također bave time.

– Postoje i prijave pritisaka na birače. Javljaju se građani koji uz molbu za anonimnost prijavljuju takve slučajeve. Građanima se nudi novac za glas u iznosu od stotinu maraka do stotinu eura, kazala je Jelena Tanasković – Mićanović iz Koalicije Pod lupom.

Građani Bosne i Hercegovine su uvjereni da svi izborni procesi otkako nisu pod patronatom OHR-a nisu bili regularni. Uvjerenja su i kako su u izborne prevare umiješani svi politički subjekti, neki manje, a neki više.

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Visoki predstavnik Valentin Inzko doprinijet će integritetu izbornog procesa, smatra Vehid Šehić, predsjednik Koalicije Pod lupom. Vjeruje da bi posebno značajan efekt trebale donijeti najavljene novčane sankcije za prekršitelje pravila. Tehničke izmjene su, smatra on, jako dobre, ali nažalost ne i garant da će svi rezultati odgovarati stvarnoj volji birača.

– To će se konačno automatski neutralizirati kada uvedemo skenere, koji će skenirati glasačke listiće. Jako je bitno uvođenje elektronske identifikacije birača, kojom će se spriječiti da netko s deset osobnih karata glasuje deset puta.

Najčešće nepravilnosti

Koalicija Pod lupom objavila je pet najučestalijih oblika izborne nepravilnosti koji se javljaju na dan izbora. Kako navode, kao izborne nepravilnosti uočene su bugarski voz ili kružno glasovanje, zloupotreba pomoći pri glasanju, obiteljsko glasovanje, izborna krađa i kupovina glasova.

Oko 2600 promatrača iz Koalicije Pod lupom će nadgledati izborni proces 2. listopada. Pozvali su i građane da svoj doprinos daju i oni, te da prije svega prijave sve eventualne neregularnosti, a potom i da izađu na izbore i glasuju. Građani će moći prijaviti uočene izborne nepravilnosti na izborni dan besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem obrasca “Prijavi izbornu nepravilnost“ na stranici Koalicije Pod lupom.

Osim trgovine biračkim odborima dosad su najčešće prijavljivani zloupotreba javnih resursa u svrhe kampanje, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanja, zloupotreba osobnih podataka u svrhu glasovanja putem pošte, te preuranjena izborna kampanja.

H. Ž.