DNEVNI IZBOR UREDNIKA ZDRAVLJE

Pušači najrjeđe na respiratoru?

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Dnevna korona-statistika pokazuje da je treći val pandemije, kojem je vrhunac bio od 24. ožujka do 9. travnja, u opadanju. 

Međutim, epidemiološka situacija varira od zemlje do zemlje tako da neke popuštaju mjere, a neke uvode još strožije. Ipak, ovaj val donio je i nove spoznaje zbog mutiranih sojeva korona-virusa, ali i neke nove spoznaje koje će znanost tek istraživati. 

Među njima, tu su i pitanja zašto je treći val obilježilo porast broja težih slučajeva zaraze kod mlađih osoba, ali stoje li neslužbene informacije da su osobe koje su pušači vrlo rijetko priključivane na respiratore.

Nova zapažanja liječnika

Naime, neslužbene informacije od pojedinih liječnika govore kako su osobe koje su bile zaražene COVID-19, a pušači su, vrlo rijetko trebale priključenje na respirator. 

Međutim, ovo nije mogla službeno potvrditi doc.dr.sc. Svjetlana Grgić, voditeljica COVID bolnice SKB-a Mostar. No, iako je voditeljica Grgić potvrdila da liječnici zaduženi za liječenje Covid pacijenata “imaju neka osobna zapažanja”, ovu informaciju decidirano nije i potvrdila.

Naravno da imamo neka i osobna zapažanja, ali bez znanstveno-istraživačkog pristupa u punom smislu tog  pojma, smatramo da ista nije primjereno dijeliti s javnosti.U tzv. trećem valu primjetan je veći broj mlađih osoba s težom kliničkom slikom nego što je to bilo ranije, kaže doc.dr.sc. Svjetlana Grgić, voditeljica COVID bolnice SKB-a Mostar.

-Za liječenje Covid pacijenata, liječnici SKB Mostar od početka prate i primjenjuju smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, europske i svjetske. Naravno da imamo neka i osobna zapažanja, ali bez znanstveno-istraživačkog pristupa u punom smislu tog pojma, smatramo da ista nije primjereno dijeliti s javnosti. Medicina zasnovana na dokazima temelj je našeg cjelokupnog rada, kazala je za Dnevni list doc.dr.sc. Svjetlana Grgić.

U ovom kontekstu podsjetimo da su prošle godine francuski znanstvenici sa Instituta Pateur na znanstvenom portalu ‘Qeios’ iznijeli podatke da je među pacijentima zaraženim korona virusom zabilježen daleko manji broj pušača, iznoseći teoriju da nikotin može zaštititi od korona virusa, a što su temeljili na hipotezi da se nikotin lijepi za stanične receptore koje koristi i virus te tako sprječava vezivanje virusa.

Sličan rezultat pokazalo je i jedno ranije istraživanje talijanskih znanstvenika iz Verone, koje je objavio ‘European Journal ofInternal Medicine’. I oni su zaključili da pušači ne obolijevaju češće od ostalih od COVID -19.

Međutim, a kako je to potvrdila i dr. Grgić, za mnoga zapažanja tijekom liječenja oboljelih bit će potreban i znanstveno-istraživački pristup, pa tako i moguću vezu nikotina u borbi protiv korona virusa.

Treći val donio više težih slučajeva kod mlađih pacijenata

No, ona je potvrdila da je tzv. treći val donio više težih oblika kod mlađih pacijenata. 

-U tzv. trećem valu primjetan je veći broj mlađih osoba s težom kliničkom slikom nego što je to bilo ranije, potvrdila je dr. Grgić.

Iako je poseban pritisak bio u proteklom periodu, dr. Grgić kaže kako SKB Mostar ima dovoljan broj respiratora te da niti u jednom trenutku, do sada, nije bila bojazan da bi istih moglo nedostajati. 

-Postotak smrtnosti osoba koje su priključene na respirator je od 60% do 80%, ovisno od modusa strojne ventilacije, a što je sukladno svjetskoj literaturi, kaže voditeljica COVID bolnice SKB-a Mostar.

Postotak smrtnosti osoba koje su priključene na respirator je od 60% do 80%, ovisno od modusa strojne ventilacije, a što je sukladno svjetskoj literaturi, kaže voditeljica COVID bolnice SKB-a Mostar.

U ŽZH trenutno skoro dvostruko više oboljelih nego u HNŽ-u

Prema statistici SKB-a, u COVID bolnici SKB Mostar do sada se liječilo više od 2.500 pacijenata zaraženih korona virusom. Statistički podatci iz HNŽ-a i ŽZH-a, dvije županije koje gravitiraju SKB-u Mostar, govore da je do sada u tim županijama zabilježeno 436, odnosno, 221 preminulih osoba koje su bile zaražene COVID-om 19. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u HNŽ-u do sada je potvrđeno 27.116 osoba zaraženih korona virusom, dok se oporavilo 24.978 osoba, a trenutno je aktivnih 1.702 slučaja. U ŽZH-u, skoro dvostruko je više trenutno aktivnih slučajeva – 3.206, a preminulo je 221 osoba. U ovoj županiji do sada je potvrđeno 8.598 slučajeva, a oporavile su se 5.171 osoba.