DNEVNI

Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije

Ruski čelnik Vladimir Putin započeo je u 14.20 sati po srednjoeuropskom vremenu govor u Velikoj kremaljskoj palači.

Na početku je rekao da je izbor glasača na referendumu konačan i da je riječ o volji milijuna ljudi.

Putin je u govoru izjavio da je Rusija dobila četiri nove regije – Herson, Zaporižja, Donjeck i Luhansk.

– Siguran sam da će Savezna skupština podržati ustavne zakone o pripajanju i formiranju četiri nove regije u Ruskoj Federaciji, rekao je Putin pa podsjetio da su od 23. do 27. rujna održani referendumi u Doneckoj i Luganskoj Narodnoj Republici te u Hersonskoj oblasti, kao i na oslobođenim teritorijima oblasti Zaporižja.

– Svi vojnici specijalne vojne operacije su heroji. Molim vas na minutu šutnje za sve poginule, rekao je.

Poručio je u govoru da je jugoistočna Ukrajina zapravo dio Rusije jer je bila dio Ruskog carstva i jer se SSSR borio da ju oslobodi od nacista u Drugom svjetskom ratu.

– Ljudi u jugoistočnoj Ukrajini će sada živjeti u njihovoj pravoj, povijesnoj domovini. Želim da me vlast u Kijevu i njihovi pravi šefovi na Zapadu čuju. Stanovnici Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona zavijek postaju naši građani, rekao je te dodao da će “zaštititi našu državu”.

Ustvrdio je da su stanovnici Donbasa bili ‘žrtve nehumanih terorističkih napada koje provodi kijevski režim‘.

Putin je ponovio tvrdnju koji je izrekao puno puta, rekavši da Zapad želi uništiti Rusiju.

“1991. Zapad je vjerovao da se SSSR neće oporaviti, da se Rusija neće oporaviti od tog udarca. Proživjeli smo teške 1990-e godine, ali Rusija je i to prošla, postala je jača i sad zauzima svoje zasluženo mjesto na svijetu”, rekao je Putin.

“Zapad traži nove prilike kako bi udario na nas, uvijek su sanjali o tome da razbiju Rusiju na manje države koje će se boriti jedna protiv druge”, rekao je Putin, dodavši da Zapad ima “dvostruke standarde, trostruke standarde”.

“Misle da smo budale. Rusija je velika zemlja, velika civilizacija i neće živjeti pod njihovim lažnim pravilima”, rekao je Putin, pa dodao: “Zapadne elite uvijek su bile kolonizatori i ostali su kolonizatori. Mi nikad nismo vjerovali u to i zašto se širi rusofobija po zapadnim zemljama.”

“Branit ćemo te regije svim oružjem koje nam je na raspolaganju. Ponovo ćemo ih izgraditi i podići razinu sigurnosti, narod će osjećati podršku cijele Rusije, naše velike domovine”, rekao je Putin.