DNEVNI

Radni sastanak Čovića, ministara u Vladi RH i dužnosnika HDZ-a BiH na lokalnoj i županijskoj razini

KUPRES – Na Kupresu je u petak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, načelnika, gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH, s izaslanstvom Vlade RH, u kojem su bili Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a, te Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Bila je to prilika za razgovore o širem spektru tema koje se odnose na sve lokalne zajednice te o mogućnostima ubrzanja njihova razvoja u europskom kontekstu, konkretno o pitanjima pomoći općinskim, gradskim i županijskim vlastima, kako gospodarski, tako i pri apliciranju te korištenju fondova EU-a.

Kako je istaknuto, postoji ogroman potencijal prekogranične suradnje, koji bi rezultirao velikim mogućnostima razvoja i unaprjeđenja života kroz ekonomske, gospodarske, infrastrukturne i druge projekte. Ministri Tramišak i Ćorić prenijeli su dosadašnje iskustvo te ponudili biti poveznica koja će olakšati svim općinama, gradovima i županijama pozicionirati se u europskim okvirima te biti izravna komunikacija i suradnja s institucijama Hrvatske i EU.

Nakon sastanka, Čović je zahvalio izaslanstvu Vlade RH što su na ovakav način razgovarali o svim temama koje mogu izravno doprinijeti razvoju naših sredina.

„Razgovaralo se o onim temama koje su zanimljive i zajedničke, prekograničnoj suradnji i svemu onom što jedan ili drugi resor može prenijeti na naše prostore“, kazao je Čović uz ocjenu da je riječ o redovitoj koordinaciji svih dužnosnika HDZ-a BiH s lokalne razine, (grado)načelnika, kojih je 24, te predsjednika županijskih vlada, u kojima redovito sudjeluju i predstavnici Vlade RH.

Tramišak i Ćorić: Predočene prilike koje BiH ima i na putu eurointegracija

“Drago nam je bilo saslušati nositelje aktivnosti na razini lokalnih jedinica uprave, načelnike i gradonačelnike, te ponuditi neke informacije o tekućoj i budućoj suradnji naših ministarstava, konkretno ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Informirani ste da smo proteklih nekoliko godina intenzivno radili na pitanju suradnje u vodokomunalnom sektoru, tzv. presječanih sustava, pograničnih područja kojima i RH i jedinice lokalne samouprave iz BiH imaju zajedničke interese uređenja vodokomunalne infrastrukture. Ti projekti, tj. njihova realizacija, idu jako dobro, neki su dobrim dijelom i dovršeni. U budućnosti nas očekuje suradnja o nizu drugih pitanja. Imamo cijeli niz tema koji nas spajaju, tu smo i kao potpora predsjedniku Čoviću, hrvatskom narodu i svim naporima koji se kontinuirano provode u cilju pozicioniranja Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, na svim razinama u BiH“, kazao je, među ostalim ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Ćorić.

Njegova je kolegica Tramišak dodala da su razmijenjena iskustva i informacije koje RH, kao članica EU-a, ima po pitanju dostupnih EU sredstava i fondova, i o svemu onom što znači jačanje kvalitete života svih stanovnika, kako Hrvatske, tako i u onim prilikama koje BiH ima i na putu eurointegracija.

“Vi u BiH na putu u EU integracije u Hrvatskoj imate saveznika. Jasan, siguran i stabilan put za dugoročnu stabilnost i održivi rast i razvoj BiH. I do sada su postojali bilateralni programi s kvalitetnim i dobrim projektima, a na nama je još kvalitetnije iskoristiti novo razdoblje“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Tramišak i poručila da se kvalitetnom suradnjom, dijalogom i ravnopravnim položajem svih konstitutivnih naroda u BiH može negativne trendove preokrenuti.