DNEVNI

Radončić: Tužiteljica Tadić je primila prijetnje smrću

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kazao je danas da je glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić dobila prijetnje.

“Ja sam sinoć odmah zvao direktora za Koordinaciju policijskih tijela, gospodina Vilića i tražio od njega da pojača zaštitu i tužiteljice Tadić i njene porodice, a to sam također tražio i direktora OSA-e, danas ću dobiti njihove informacije”, kazao Radončić.

Nakon primopredaje pomoći koja je pristigla iz Poljske, novinari su imali priliku da postavljaju pitanja ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću. Jedno od njih je bilo i da li je istina da je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH sinoć dobila ozbiljne prijetnje po život, Radončić je potvrdio tu informaciju te je pojasnio:

“Zato sam danas nervozan. Ne možemo živjeti u zemlji, gdje možete da poptpuno ne sankcionirano prijetite glavnoj tužiteljici i njenoj porodici. To se radilo i mojim sudijama, i u prvom i u drugom postupku im se prijetilo da će im sve pobiti i niko to nikada nije istražio. Ako mi imamo danas situaciju da se prijeti porodici glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja ne dozvoljava da se oni koji su se godinama educirali da budu dobre sudije i tužitelji, da budu dobri policajci, ako njima ne dozvoljavamo da rade, pa šta da mi očekujemo od ovog društva. Ja sam sinoć odmah zvao direktora za Koordinaciju policijskih tijela, gospodina Vilića i tražio od njega da pojača zaštitu i tužiteljice Tadić i njene porodice, a to sam također tražio i direktora OSA-e, danas ću dobiti njihove informacije. Ono što možemo sigurno reći je da njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo kojeg pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem”, kazao je Radončić.

OSA BiH: Analizira se prijetnje upućene glavnoj tužiteljici

Nakon ozbiljnih prijatenji upućenih Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH, oglasili su se iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH te su za ageciju Srna priopćili kako sve nadležne institucije operativno prate prijetnje koje upućene glavnoj tužiteljici Tadić i njenoj obitlji te se sakuplja i analizira sve operativne podatke koji će biti upućeni nadležnim institucijama. Iz OSA-e napominju da su odmah reagirali te su precizirali da su navedene prijetnje upućene putem društvenih mreža. “Utvrđujemo činjenično stanje i to jesu li prijetnje poslane s lažnih profila te tko stoji iza toga“, naveli su iz OSA-e BiH. 

VEZANO

urednik

Brojne afere: Počele spektaklom, završene ‘debaklom’!

urednik

Tadić razgovarala s Brammertzom

urednik