DNEVNI

Raguž: Žalosno je da s balkona Rektorata snimaju studente

Hrvatska stranka prava (HSP)daje punu potporu studentima Sveučilišta u Mostaru za ostvarenje svojih prav pa i mirnim prosvjedima, poručio je Nikola Raguž, predsjednik HSP-a.
On je napomena kako je smanjenje školarine za 25 posto više nego realan i opravdan zahtjev studenata, kao i pravo na nastavu, te odnos student – profesor, ‘a ne virtualnu „on line“ nastavu koja se sastoji od postavljanja materijala ali ne i mogućnost dvosmjerne komunikacije i postavljanja pitanja’.
-Za „on line“ nastavu trebaju dodatni materijalni resursi samih fakulteta, ali i edukaciju samih profesora, i financijsku mogućnost samih studenata. Takva nastava se godinama provodi na nekim privatnim Sveučilištima, kao što je primjerice američki koledžu u Dubrovniku. Međutim, mi za to nismo spremni, a i ti privatni fakulteti i srednje škole su pred zatvaranjem. Ako vodstvo Sveučilišta u Mostaru želi ugasiti jednino sveučilište u BiH na hrvatskom jeziku, neka nastavi sa ovakvom „on line“ nastavom, izjavio je Raguž.
Kaže kako HSP s razočaranjem gleda na odnos Rektorata Sveučilišta u Mostaru koje šuti, i iz kojeg se nitko nije obratio studentima.

Žalosni snimatelji

-To je intelektualni i ljudski potop. Još je žalosnije da dva profesora tog istog Sveučilišta prof. dr. Franjo Takač i Marin Čuljak, s balkona zgrade Rektorata kamerama snimaju prosvjednike kako bi mogli te materijale koristiti u internoj istrazi „tko je prosvjedovao“. Isto to je radio i bivši premijer HNŽ-a Miroslav Ćorić, tijekom prosvjeda prosvjetnih djelatnika ispred Đačkog doma u Mostaru. Kasnije bi uži kabinet pregledavao krupne kadrove i gledali tko prosvjeduje, pa može li se nekoga od njih zovnuti preko stranke da to više ne čine. Metoda ista, udbaška i komunistička. Za institucije vlasti, to nas i ne čudi sa ovakvim strankama i ljudima koji su unutra, ali od rektora, profesora i Sveučilišta to nismo očekivali. Pa i od samog rektora prof. dr. Zorana Tomića, previše je!, poručio je Raguž.

Imate pravo na otpor

Također, HSP poziva studente da u ovih desetak dana, do novog prosvjeda, svaki put kada naiđu vozilom kraj zgrade Rektorata na Rondou, zasviraju sirenom automobila.
-Neka to bude tihi građanski ili studenski neposluh i pritisak, a policija vas za to ne može kazniti. Imate pravo na studenski neposluh, na trubljenje ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Mostaru. Tihi otpor može biti i na samim fakultetima, u smislu ignoriranja uplata rata za plaće profesorima i drugih formi „izraelskog modela“ grupiranja i ignoriranja uprave ili nepozdravljanja, a u radikalnim mjerama i zauzimanje rektorata ili fakulteta tijelima. Studenti ne bojte se, nemaju snage pozvati policiju na fakultete, ako odziv bude apsolutan, kao što je već dokazan. Prijašnja vodstva i rektori su bili oličenje akademske razine i profesorskog zvanja, ali nažalost ova Ljubuška struja koja je preuzela dio HDZ BiH, pa i cijelo Sveučilište u Mostaru, na jedan udbaški i mafijaški način želi gospodariti ne samo Sveučilištem u Mostaru, nego i gradom Mostarom i županijom HNŽ. U pokušaju su i da zagospodare cijelom Hercegovinom, ali imaju otpore u samom Ljubuškom, preko nas pravaša, i još u nekim dijelovima kao što su općine Rama i Tomislavgrad, a uskoro i u Mostaru, zaključio je Raguž u svom obraćanju.

VEZANO

Kako će završiti studentski bunt u Mostaru?

urednik

Više od 250 studenata uspješno završilo tečajeve Studentskog zbora SUM

urednik

Marija Barun nova predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru

urednik