DNEVNI KOŠARKA

RAZIJA MUJANOVIĆ: Najviše nam odgovara Bjelorusija, najnezgodniji je Japan

Od 10. do 13. veljače nas očekuje još jedan povijesni turnir za kompletan bosanskohercegovački sport jer je ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u prilici ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji (od 22. rujna do 1. listopada 2022.).

Tim izbornika Gorana Loje je na jednu pobjedu udaljen od plasmana među najboljih 12 svjetskih selekcija, a za nju će se boriti na turniru u Osaki igrajući protiv Bjelorusije (10. veljače), Kanade (12. 1.) i Japana (13. 1.).

Kratke pripreme

Djevojke će u Osaku putovati 6. veljače.

 – Ne možemo se okupljati s obzirom da klupska prvenstva traju. Vikend prije polaska djevojke igraju prvenstvene utakmice. Imat ćemo možda tri dana priprema, nema se baš vremena jer su prvenstva u tijeku. Na našu sreće ekipa se dobro poznaje. Jedino ne znamo kako će vremenska razlika utjecati, to je pomalo problematično, kaže tim menadžer naše A ženske selekcije, Razija Mujanović.

Protivnici su očekivano iz samog svjetskog vrha.

 – Sve tri ekipe su rangirane bolje od nas, međutim ukoliko djevojke budu igrale našu igru, sigurno da ćemo napraviti neko iznenađenje, a to znači kvalifikaciju na Svjetsko prvenstvo. Prva utakmica je sa Bjelorusijom i mislim da odmah na startu moramo tražiti tu jednu pobjedu koja nam je potrebna da odemo na SP. Naravno, mi ćemo protiv svih ekipa tražiti pobjedu, ističe Mujanović.

Kompaktnost tima

U nekom od protivnika sigurno u našem taboru vide najbolju priliku.

 – Mislim da nam najviše odgovara Bjelorusija, dok je najnezgodniji domaćin Japan. Prvo što igraju kući, a uz to su i finalist Olimpijskih igara, vrlo kvalitetna i nezgodna ekipa. Ali nikad se ne zna, napominje legenda bh. košarke.

Forma i zdravlje djevojaka su u ovom trenutku odlični.

 – Nadam se da će tako biti i do polaska u Osaku. Najnezgodnija je pandemija koronavirusa i nikad ne znaš što se može desiti. Ali nadamo se da ćemo biti kompletni, govori Mujanović.

Svakako se nadamo da će Zmajice imati ono što ih je krasilo u prošloj godini kroz EP i kvalifikacije te donijelo brojne odlične rezultate.

 – Najveća snaga našeg tima je kompaktnost unutar ekipe. Sve djevojke “dišu kao jedna”, velika su podrška jedna drugoj, imaju veliku borbenost koju su pokazale na svim natjecanjima. Uz to mi nikako ne možemo zaboraviti da imamo najbolju igračicu svijeta, Jonquel Jones. Ali ona se odlično uklopila i djevojke s njom. Pojedinac puno znači, ali ukoliko se ne ukopi u ekipu, teško je napraviti rezultat, zaključila je Razija Mujanović.

Igra se brže

Razija je napravila usporedbu s generacijom reprezentacije BiH koju je kao igračica predstavljala na EP-u 1997. i 1999. godine.

 – Košarka se igra drugačije u odnosu na taj period, sad se igra brže, mnoga pravila su se promijenila. To je bio period stvaranja reprezentacije BiH, tako da su to bile igračice koje su bile na zalasku karijere. Nismo imali puno mlađih igračica, izgubilo se puno u ratnom i postratnom periodu po pitanju mlađe generacije. Sad uvijek nastojimo da nekako mlađe prebacimo iz juniorske u seniorsku reprezentaciju, bar na širi popis na početku. Ali sve igračice moraju napraviti iskorak da bi se izborile za svoje mjesto, napominje Razija.

Podrška navijača

Mujanović je zadovoljna tretmanom navijača vrlo uspješne nove selekcije BiH.

 – Vjerujem da je sva populacija BiH uz košarkašku reprezentaciju BiH. Velika su nam podrška bili dosad i sigurno da će nastaviti i u narednom periodu, kako vidim po društvenim mrežama, a podržali su nas i na posljednjoj utakmici u Sarajevu. Nadam se da će djevojke ubuduće imati priliku da igraju utakmice pred punom dvoranom.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]