DNEVNI

RB Salzburg postavlja nove standarde

Red Bull svoju snagu najbolje demonstrira kroz nogomet. Red Bull Salzburg postavlja nove standarde u austrijskom nogometu. Ovaj klub osvaja titule u elitnom razredu Austrije kao na traci. Praktično, nemaju konkurenta posljednjih desetak godina (u ovoj sezoni LASK se pokazao kao naozbiljniji suparnik).

Red Bull Salzburg je klub koji možda najbolje pokazuje što znači biti uporan. Bez dvojbe, oni su primjer kluba koji ima sjajan sistem, čvrsto vjeruje u njega i ne odstupaju od svojih namjera.Konačno, direktno se plasirali u Ligu prvaka.

Nakon što je 2005. godine SV Austria Salzburg stigla u Red Bullovo vlasništvo, klub je bukvalno promijenio sve. Od boje dresova i grba do strukture kluba. Navijači su se suprotstavljali, ali klub je krenuo nekim novim, boljim – putem. Kritike su vremenom nestale, a Red Bull Salzburg je danas hit europskog nogometa i uvjerljivo najbolji austrijski klub. Osnovani su 1933. godine, a od 2005. godine su krenuli kao Red Bull Salzburg, klub je osvojio svoj prvi naslov Bundeslige 1994. godine, finale tadašnjeg Kupa UEFA igrali su 1994. Godine (zvali se Casino Salzburg).

Red Bull Salzburg je osvojio 13 ligaških naslova i šest nacionalnih kupova.U Salzburgu su konstantno mijenjaju igrače, nisu rijetke bile ni promjene trenera, a razočarenja u kvalifikacijama za plasman u Ligu prvaka ponavljala su se iz godine u godinu. Ipak, klub je tokom svih prethodnih sezona išao naprijed. Nikakve promjene, nikakva razočarenja nisu utjecali na to da Salzburg skrene s puta kojim je težio da ide.

Premda su godinama nizali velika razočaranja. U kvalifikacijama za Ligu prvaka 2012. godine ispali su čak od Dudelangea iz Luksemburga i te sezone Salzburg nije ni igrao grupnu fazu evropskih takmičenja. Kasnije je ispadao iz od hrvatskih predstavnika Rijeke i Dinama, a potom i od Crvene zvezde. Nakon jedanaest neuspjelih pokušaja da se plasiraju u grupnu fazu Lige prvaka, Salzburg se uspio kvalificirati direktno u najelitnije europsko klupsko natjecanjeu sezoni 2019/20. Povratak u grupnu fazu elitnog nadmetanja tim iz Mozartova grada zapečatio je nevjerojatnom pobjedom nad prvakom Belgije Genkom kojeg je razbio 6:2. S obzirom da u zemlji podno Alpa nemaju konkurenta, jasno je kako su ciljevi u narednom periodu vezane za uspjehe na međunarodnoj sceni.

U godinama od 2013. do 2019. Salzburg je zaradio 300 milijuna eura od transfera igrača kao što su Munas Dabbur, Xaver Schlager, Stefan Lainer, Hannes Wolf, Diadie Samassekou, Takumi Minamino, Erling Haaland. Sve sugerira da rade izvanredan posao i da koračaju stazama uspjeha.

Kamp je jedan od najboljih na Starom kontinentu

Nogometna Akademija Red Bull Salzburga trenutno je najmodernija na Starom kontinentu.Bez dvojbe, za uspjeh je potrebno mnogo rada i odricanja, a ovdje se pridaje velika pažnja odgoju igrača iz vlastite škole, što čini srž klupske filozofije. Odmah se primjećuje koliko se vodi računa o očuvanju temeljnih klupskih vrijednosti. U kompleksu Akademije nogometaši se pravilno razvijaju, koračaju stepenicu po stepenicu ka profesionalnom nogometu.Akademija Red Bull Salzburga otvorena je 2014. godine i dom je za preko 400 mladih talenata, od čega je blizu 140 nogometaša (ostalo su hokejaši). Gledajući izvana, građevina ne izgleda naročito spektakularno. No, unutra je izvanredno uređena i raspolaže s 70 opremljenih dvokrevetnih soba na dvije etaže, a proteže se na 10 hektara zemlje.Geografski gledano, nalazi se na izlazu iz Salzburga prema Njemačkoj. Okružena je sjajnim ambijentom kojim dominira borova šuma. Kamp posjeduje šest terena od kojih su neki s umjetnom, a neki s pravom travom.

Ključna ocjena je – snaga mentaliteta

Kamp ima i dvoranu s velikim terenom, dvoranom za hokej i internatom u kojem borave mladi nogometaši koji ne žive u Salzburgu. Pored toga, u kompleksu se nalazi još mnogo prostorija koje su prilagođene potrebama igrača i trenera (teretana, bazen,sauna i vanjski poligoni).

Sve nabrojano govori da igrači imaju savršene uslove za optimalan razvoj. Ono što se dešava na treningu snima se i detaljno analizira. Prema rezultatima, svaki polaznik dobija program po kojem radi. Kao pečat uspjeha vrijedno je spomenuti kako su osvojili Omladinsku Ligu prvaka. No, poanta je da se rijetko dovede igrač kojeg svi Salzburgovi skauti prethodno ne pogledaju više puta, a kao jednu od ključnih ocjena koju igrač mora imati je – snaga mentaliteta. Narednih godina žele još više”širiti svoja krila”…, piše Redbull.ba.

VEZANO

KORONA U SVIJETU: Brazil ‘prešao’ Italiju i Španjolsku

urednik

KRIVE ZAPADNI BALKAN: U Njemačkoj i Austriji najveći porast broja novozaraženih

urednik

Dramatično u Austriji: Nakon policijskog sata stiglo i novo pravilo za trgovine

urednik