DNEVNI ZVIJEZDE

Reese Witherspoon – od „Plavuše s Harvarda“ do „Hoda po rubu“ i „Velikih malih laži“

Najpoznatija plavuša sa Harvarda – Reese Witherspoon posljednih je godina postala jedno od najtraženijih imena u svijetu glume.

Svoju prvu TV reklamu snimila je sa samo sedam, a u svijet Hollywooda ušla sa 14. godina. Osvojila je Oscara, dobila zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih i jedna je od rijetkih glumica koje su pronašle savršen balans između komercijalnog uspjeha, odnosno uloga koje će donijeti zaradu, i onih koje će eminentni kritičari nagraditi pozitivnim ocjenama.

Iako je svjetsku slavu stekla glumeći u romantičnim komedijama, tokom višegodišnje karijere Reese je pokazala da može i zna puno bolje, a to je i dokazala filmovima „Hod po rubu“, „Divljina“ i „Nestali zarobljenik“. Za ulogu Jane Carter, kantautorice i supruge slavnoga Johnyja Casha, nagrađena je Oscarom, „Divljina“ – autobiografska drama snimljena u vlastitoj produkciji, donijela joj je odlične kritike na račun glume te odličnu zaradu, a ulogu očajne supruge u dobrano antiameričkom „Nestalom zarobljenku“ odigrala je energično i s puno strasti.

(Nestali zarobljenik)

Nakon svega, publiku i kritiku oduševila je i u serijama, HBO-ovim „Velikim malim lažima“ („Big Little Lie“), te Appleovom „The Morning Showu“, a na male ekrane nedavno se vratila u „Malim požarima posvuda“ („The Little Fires Everywhere“).

U svojim četrdesetima Reese se dokazala i kao producentica, napravila je i svoju modnu liniju Draper James, a postala je i iskonska borkinja za ženska prava. Pored svega, Reese je i zagrižena čitačica, osnivačica kluba čitatelja, a njezine preporuke učinile su brojne knjige, ako ne bestsellerima, onda među najprodavanijima. Tako je njezin prvi službeni izbor u klubu čitatelja bio je roman Gail Honeyman: „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ koji je prodan u čak milion primjeraka i proglašen najboljim debitantskim romanom od strane Costa book awards.

Svoj utjecaj i promociju iskorištava za projekte koji u sebi nose strast i priče o neovisnim, jakim ženama koje upravljaju svojom budućnosti. „Moja je misija bila stvoriti televiziju za druge žene, za druge žene pripovjedačice koje su glumice, druge redateljice i druge pisce“, objasnila je nedavno Reese.

A među takvim projektima najuspješnijim su istaknula djela od Cheryl Strayed „Divljina“, Gillian Flynn „Nestala“ i Liane Moriarty „Velike male laži“. Upravo su navedene knjige doživjele svoju adaptaciju na velikom platnu, s tim da je knjiga „Velike male laži“ ekranizirana u obliku mini serije. Također, film „Nestala“, osvojio je čak 65 nagrada i jednu nominaciju za Oscara, a „Divljina“ dvije nominacije za Oscar i 11 filmskih nagrada.

Od debitantice do producentice

Reese svoju glumačku karijeru počinje kao tinejdžerka. Prvu profesionalnu ulogu ostvaruje 1991. u „Čovjeku na Mjesecu“, toploj priči o odrastanju i prvom zaljubljivanju. Film joj je donio i prvu nominaciju  za nagradu za mladog umjetnika.

„Čovjek na Mjesecu“ (1991.)

U intervjuu za Entertainment Weekly prvo glumačko iskustvo je nazvala „čarobnim“. „Naučila sam sve šta trebam znati o tome da budem filmski glumac“, otkrila je Reese i dodala da joj je prvo filmsko „ljubljenje“ na ekranu, s obzirom da je imala tek 14 godina, ipak bilo neugodno.

„Okrutne namjere“ (1999.)

U „Okrutnim namjerama“, modernoj obradi kultnih „Opasnih veza“ iz 1988., Reese glumi nevinu, ali ne toliko naivnu Annette.

Iako je prvotno odbila ulogu, Reese je nakon nagovaranja scenarista i reditelja Roger Kumble te tadašnjeg zaručnika Ryana Phillippea, koji je glumio raskalašenog i okrutnog Sebastiana Valmonta, ipak pristala uz uvjet da se na liku više poradi i „ojača“. Iako film nije prošao zapaženo kod kritičara, “Okrutne namjere” postale su vrlo popularne među mladima na kraju 90-ih godina prošlog vijeka. Glavni razlog za to je odlična muzička podloga i neosporiva kemija između glavnih glumaca.

„Plavuša sa Harvarda“ (2001.)

Uloga studentice prava Elle Woods u „Plavuši sa Harvarda“ iz 2001. u mnogočemu je obilježila Reesenu karijeru.

Simpatična komedija u kojoj navudrena Reese ruši sve predrasude o neinteligentnim plavušama i upisuje ni manje ni više nego – Harvard, bio je jedan od najgledanijih u kinima širom svijeta tokom 2001. Da bi se spremila za ulogu Elle Woods, Reese se družila s djevojkama iz pravog sestrinstva sa Univerziteta iz Južne Kalifornije. Pohađala je njihove sastanke i zabave, ali i opažala kako se žene ponašaju kad kupuju na Beverly Hillsu.

„Hod po rubu“ (2005.)

Film iz 2005. o ikoni country glazbe Johnnyju Cashu, Reese je donio Oscara za ulogu njegove saputnice, prijateljice, a kasnije i supruge June Carter Cash, s kojom je proveo zadnjih 35 godina svoga života.

„Ono što mi se u ovom filmu najviše sviđa jest to što mislim da je June višestrana žena. Ne mislim da je ona samo supruga koja pruža podršku. Mislim da prolazi kroz veliku neodlučnost kroz proces da se konačno posveti njegu“, objasnila je Reese.

Reese koja nikada ranije nije javno pjevala, te Joaquin Phoenix, koji glumi Johnnyja Casha, sve pjesme su otpjevati sami.

“Bilo je teže nego što sam očekivala. Misliš da dobro pjevaš dok pjevaš u autu ili pod tušem, dok se ne čuješ na snimci. Tek tada shvatiš koliko si nesposoban za tako nešto i koliko je čudesno posjedovati takav talent“, kazala je Reese.

Divljina (2014.)

U biografskoj drami „Divljina“ Reese glumi tek razvedenu Cheryl Strayed, koja kako bi se oporavila od tragedija koje su je zadesile i dokazala sebi da ima snagu za novi početak, kreće na sudbonosno putovanje duž Pacific Crest pješačke rute.

Film je dobio mnoge pozitivne kritike, a glumačka izvedba Reese bila je nominirana za brojne nagrade, između ostalih, Oscara za najbolju glavnu glumicu te Zlatni globus.

„Velike male laži“ (2017. – 2019.)

Snimljena prema knjizi “Big Little Lies” Liane Moriarty, serija je postigla ogroman uspjeh, a Reese, koja je otkupila prava za ekranizaciju, našla se i u ulozi, zajedno s kolegicom Nicole Kidman, izvršne producentice.

Kritika je o seriji pisala u najviše slučajeva hvalospjeve, publika je oduševljena, a u drugoj sezoni glavnoj glumačkoj postavi (Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley, Adam Scott, Alexandar Skarsgaard…) pridružila i slavna Meryl Streep.

VEZANO

Do 36. godine uspjela je doći do samog vrha, a onda je pala u zaborav

urednik