DNEVNI

Reforme: Novi optimizam ili stari problemi?

Međunarodna zajednica gaji blagi optimizam da bi, nakon uspostave nove vlasti u BiH, zemlja mogla početi provoditi reforme. No, predstavnici civilnog društva ne dijele taj optimizam, čulo se na konferenciji o BiH održanoj u Berlinu.

Prvih pola sata panela naslovljenog “Nova vlada, novi reformski napori” međunarodne konferencije o BiH, održane u njemačkoj metropoliu organizaciji Aspen Instituta iz Berlina i Društva za jugoistočnu Europu iz Münchena početkom tjedna, širio se duh blagog optimizma.

– Mislim da smo uspjeli prebaciti fokus na BiH u mnogo pozitivnijem svjetlu. Moramo iskoristiti ovaj zamah dobiven dodjelom statusa kandidata za članstvo BiH u EU kako bi ga se ispunilo rješavanjem 14 točaka iz Mišljenja Europske komisije, prenosi Deutsche Welle (DW) izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Iskoristiti povoljni trenutak

Schnidt je naveo da je sada glavno pitanje kako provesti ta pitanja koja je Europska komisija još 2020. navela kao zadaću u napretku zemlje na čutu ka EU. On smatra da se građane mora početi tretirati kao građane, a ne pripadnici određene nacije.

– Mi to možemo učiniti bez izmjene Ustava, rekao je visoki predstavnik te, u kontekstu sukoba u Ukrajini, rekao da treba poslati jasan signal onima koji se zalažu za razmjenu teritorija a ta se poruka, kako je istaknuo, mora jasno čuti i u Beogradu. Schmidt je u trenutne probleme na putu ka stabilizaciji zemlje i stanju koje je potrebno za provedbu reformi ubrojao i opstrukciju rada Ustavnog suda BiH od strane službene Banja Luke.

I Anna Lührmann, državna tajnica za Europu pri ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, je boravila ovog mjeseca u Sarajevu gdje je, kako je svjedočila preko video-linka, stekla dojam da se nešto pokreće s mrtve točke.

Tamo su joj, kako je navela, rekli da je manjak političke volje jedino što u BiH nedostaje na ubrzanom putu ka EU. Ona je zaključila da su, unatoč tome što mnogima u političkom sustavu ovakvo stanje odgovara, prvi koraci novih vlasti ipak donijeli neke pomake.

– Ali ja sumnjam da će to biti dovoljno, zaključila je Lührmann.

Izvjesni optimizam

Susanne Schütz, direktorica odjela za jugoistočnu Europu pri njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, pridružila se opreznom optimizmu drugih dvoje predstavnika njemačke politike za jugoistočnu Europu.

– S novom vladom i kandidatskim statusom, sada je vrijeme da se postigne neki napredak po pitanju reformi. Moji sastanci u BiH početkom mjeseca su pokazali da je prisutan određeni optimizam glede napretka u reformskom procesu, rekla je Schütz i dodala da je sadašnja situacija prilika koju se ne smije propustiti.

– Očekujemo da svi politički čimbenici pokažu volju za napretkom, poručila je Schütz.

– Zamjećujemo i određene napretke, no to ni izbliza nije dovoljno, posebno ako imamo u vidu predstojeće izvješće Europske komisije o napretku BiH koje očekujemo u listopadu, dodala je Schütz, te osobito istaknula napredak u reformama koje se tiču vladavine prava, u što spadaju i suradnja s EUROJUST-om, borba protiv pranja novca te kontrola granica.

Bez novca za secesioniste

I ona je iznijela oštre kritike na račun vlasti RS-a i njenog negativnog učinka na napredak cijele zemlje kazavšida zbog te politike Njemačka blokira sredstva namijenjena infrastrukturnim projektima u RS-u.

– Nitko ne može očekivati da će novac njemačkih poreznih obveznika ići onima koji se zalažu za secesiju, ukazala je Schütze osudivši i napade na visokog predstavnika uz zahtjev reakciju međunarodne zajednice.

Sličan optimizam je vladao i početkom mjeseca kada je u Berlin u posjet ministrici vanjskih poslova Njemačke Annaleni Baerbock stigao njen bh. kolega Elmedin Konaković i kada je njemačka ministrica zaključila da se stvari u Sarajevu nakon formiranja vlasti, nakon duže vremena, pomiču.

– Nova BiH vlada je već obavila važne pripreme u Vijeću ministara, za što imate naše izričito priznanje, rekla je Baerbock.

Stanje gore no što je bilo

No, predstavnici civilnih društava koji su sudjelovali na panelu su predstavili potpuno drugačiju, mračniju sliku svakodnevice u BiH.

Srđan Blagovčanin, direktor Upravnog odbora Transparency International za BiH, je upozorio da se stanje u pogledu korupcije, jednog od glavnih uzroka društvenog zastoja u BiH, dodatno pogoršalo.

– BiH je treća najgora zemlja u Europi kada je u pitanju korupcija a 90% zaposlenja ide kroz stranačku pripadnost, naveo je Blagovčanin, te izrazio pesimizam kada je u pitanju iznalaženje političke volje za provedbu reformi jer je, kako je obrazložio, kleptokratskoj eliti status quo u interesu.

Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN), je ukazala i na mračni aspekt novinarske svakodnevice u BiH. Analitičarka Majda Ruge iz Europskog vijeća za vanjske poslove se otvoreno zapitala otkud prisutnim političarima toliki optimizam, posebice ako se uzme u obzir Milorad Dodik i njegovo po zemlju destruktivno djelovanje.

– Mislim da je od provedbe reformi Dodik veći problem, rekla je Ruge.

Status na kredit

Lührmann, Schütze i Schmidt su zaključili da će najkasnije u listopadu, kada bi trebalo biti predstavljano novo izvješće o napretku, biti jasno uzima li nova vlast zadaću u cilju provedbe reformi ozbiljno no nije rečeno koje bi posljedice bile po BiH ako izvješće ne bude pozitivno.

Kako se moglo naslutiti iz izlaganja Schmidta, BiH je, zbog novonastale geopolitičke situacije, dobila na značaju i nije za očekivati da bi Bruxelles i Berlin sada od nje digli ruke. S. N.