DNEVNI IZBOR UREDNIKA

REKLI SU DA NEĆE: EP HZHB kreće u isključenje struje dužnicima?

Iako je prije nešto više od mjesec dana Uprava Elektroprivrede HZ HB najavila da tijekom pandemije korona virusa neće biti isključenja električne energije dužnicima, izgleda da pri tome nisu mislili na one koje je ova kriza najviše pogodila – gospodarske subjekte.

Naime, EP HZ HB počela je slati opomene pred isključenje gospodarskim subjektima očito ne mareći na činjenicu da Federacija BiH nije još provela nijednu mjeru pomoći gospodarstvu. Podsjetimo, famozni ‘Korona zakon’ usvojen je tek danas, ali opomene ne čekaju i stižu već danima. Zbog mjera koje Vlada FBiH i krizni stožeri na svim razinama provode u borbi protiv korona virusa ogroman broj gospodarskih subjekata nalazi se pred gašenjem. Upravo zbog toga iz EP HZHB su nekoliko puta u medijskim istupima naglašavali da isključenja neće biti, ali očito je da se nešto u međuvremenu promijenilo jer opomene su već poslane.

Još 23. ožujka predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se s generalnim direktorom JP Elektroprivrede HZHB Marinko Giljom i njegovim suradnicima.

Generalni direktor EPHZHB-a upoznao je tada predsjednika Čovića s aktivnostima koje je ovo poduzeće poduzelo i poduzima u novonastaloj kriznoj situaciji izazvanoj pojavom pandemije koronavirusom. EPHZHB je odmah nakon proglašenja pandemije preventivne radnje u smislu organiziranja procesa rada i nabave zaštitnih sredstava. Uprava je tada donijela Odluku o formiranju Kriznoga stožera preko kojeg prati i provodi sve upute i zapovjedi Federalnoga ministarstva zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Kriznih stožera civilne zaštite. Proces rada na cijelom području djelovanja odvija se po kriznom planu, svi proizvodni i distributivni kapaciteti rade po planu u smjenama, a zaposlenici kojima priroda posla dopušta upućeni su na rad od kuće. Generalni je direktor tada sa zadovoljstvom istaknuo da je opskrba svih potrošača uredna, svi eventualni kvarovi otklanjaju se u najkraćem mogućem roku i da neće dolaziti do isključenja kupaca ni po kojoj osnovi. Mjesec dana poslije opomene se počinju slati, a ostaje vidjeti kreću li isključenja električne energije urušenim gospodarskim subjektima, koji i dalje čekaju na sva zvona najavljene mjere za spas gospodarstva. 

VEZANO

Čović: Odžak će i dalje imati svu našu potporu

urednik

Danas sastanak delegacija SDA i HDZ predvođenih Izetbegovićem i Čovićem

urednik

Čović sazvao sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH

urednik