DNEVNI

Rektorat odgovorio da je prosvjed politički motiviran, a studenti već najavljuju novi

Piše: V.S.Herceg

Nakon prošlotjednog mirnog prosvjeda nekolik stotina studenata Sveučilišta u Mostaru koji su tražili smanjenje školarine za 25%, ukidanje online nastave, transparentnost Rektorata i Studentskog zbora, digitalizacija referade iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru ocijenili su da su “prosvjedi jednog dijela studenata održani prošloga tjedna predizborne aktivnosti pojedinih političkih stranaka”. Međutim, studenti najavljuju nove prosvjede.

Rektorat: Prosvjed dijela studenata su stranačke predizborne aktivnosti

No, iz Rektorata i dalje nema odgovora na studentske zahtjeve. Točnije, potvrđeno je da Rektorat ostaje pri održavanju nastave u kombiniranom modelu i to pravdaju epidemiološkim mjerama.
“Kolegij dekana Sveučilišta u Mostaru, kojega čine rektor, prorektori i dekani fakulteta, razmatrao je održavanje nastave i druga aktualna pitanja. Uvažavajući sve epidemiološke mjere i naredbe nadležnih institucija, nastava će se i dalje nastaviti održavati u kombiniranom modelu. Kombinirani model je optimalan oblik održavanja nastave kako bi se zaštitilo zdravlje svakoga studenta, nastavnoga i nenastavnoga osoblja i drugih osoba uključenih u proces rada i nastave. Sveučilište u Mostaru sa svojim nastavnim i nenastavnim osobljem ulaže velike napore u kvalitetu održavanja nastave u postojećim uvjetima koja su propisala nadležna tijela i institucije. Prosvjedi jednog dijela studenata održani prošloga tjedna predizborne su aktivnosti pojedinih političkih stranaka”, zaključuje se jučerašnjem službenom priopćenju Rektorata.
Iz ovoga se zaključuje da, iako su inicijatori prosvjeda, studenti Marko Vračević i Dario Hrkać, isticali da unatoč činjenici da su oni sami na listi ‘Naše stranke’ za izbore u Mostaru i HRS-a za izbore u Širokom Brijegu, studentski zahtjevi nemaju nikakve veze sa politikom, Rektorat ima drukčiji stav.
“Politika s ovim legitimnim i opravdanim zahtjevima nema nikakve veze i povod studentskih prosvjeda nikako se ne može dovesti u politički kontekst. Politika je jedino u Zboru i Rektoratu”, odgovarali su na pitanja o politizaciji prosvjeda i Vračević i Hrkać.
Je li politika jedino u Rektoratu i Sveučilištu ili je ista sveprisutna teško je pitanje za odgovor. No, Rektoratu i Sveučilištu zasigurno ne idu na ruku fotografije rektora i pojedinih dekana koji su tijekom predizborne kampanje pribjegli vrlo neuobičajenoj praksi za javne obrazovne ustanove, dajući otvorenu podršku jednom političkom kandidatu, u ovom slučaju Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i slikajući se s njegovim predizbornim plakatom, a istodobno izazvavši sablazan dobrog dijela javnosti i akademske zajednice ovim potezom. Uostalom, takva “praksu podrške” i manipulacije prisutna je i među dijelom svećeništva tijekom predizbornih kampanja.

“Ako ne bude odgovora, studenti će ponovno na ulicu”

“Nažalost, problemi su i dalje pred studentima. Rektorat koristi i dalje istu metodu kriznog (ne)komuniciranja koje neće riješiti probleme, žele te iste probleme staviti pod tepih, da se o njima i dalje šuti. Poslali smo im zahtjev da nas prime na sastanak, ali ne odgovaraju na naša pitanja”, kaže za Dnevni list Dario Hrkać, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i jedan od inicijatora studentskih prosvjeda.
Kaže da su studenti radili malu analizu proteklog tjedna i zaključili da noćni klubovi rade, da se svadbena veselja održavaju, ali da klasična nastava i dalje nije ni na vidiku.
“Zašto je to tako, nismo ni mi sigurni. Neka se i slavlja održavaju, trebamo nastaviti živjeti, ali kakve su ovo kontradiktorne mjere i sustav gdje se na svadbama ne treba pridržavati mjera, a u učionici može biti svega 10-ak studenata? Pojedini studiji normalno funkcioniraju, a dok se neki pretvaraju kao da su izolirani od cijelog svijeta, pa ne možeš ni ući u zgradu. Možemo svakodnevno vidjeti statistike da se sve više i roditelja i studenata prijavljuje na zavod za zapošljavanje, a oni i dalje ne žele sniziti cijene semestara. Kada ih pitamo za smanjivanje cijena, uvijek nam postave pitanje “tko će isplatiti plaće profesorima?”. Mi njih ovim putem pitamo tko će platiti semestre? Nadamo se da će imati srca i malo poštovanja prema studentima, da će nam izaći u susret jer će svima biti teško u ovoj krizi koja kuca na vrata ili je već stigla”, ističe ovaj student.
I njegov kolega, Marko Vračević, student arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu također je potvrdio da za sada nema odgovora iz Rektorata.
“Koriste se elementima kriznog nekomunicirnja, da se sve zaboravi i ugasi. Smanjenje školarine je elementarno pitanje za studente, a tim pitanjem se ne bavi Studentski zbor i Rektorat. Mi tražimo očitovanje i ako ga ne budemo uskoro imali, studenti će ponovno izaći na ulicu”, poručuje Vračević.

VEZANO

Raguž: Žalosno je da s balkona Rektorata snimaju studente

urednik

Mostarsko sveučilište dodijelilo Rektorove nagrade, plakete i povelje

urednik

PROSVJEDI: Studenti SUM-a između vlasti i oporbe

urednik