DNEVNI

Religijski turizam kao veliki potencijal za razvoj ekonomije

Piše: V.S.Herceg

Kako unaprijediti veliki turistički potencijal u BiH, religijski turizam, te kako religija kroz religijsku baštinu i turizam može pridonijeti značajnom razvoju Hercegovine, to je bila jedna od najznačajnijih tema na ovogodišnjoj, 14. međunarodnoj, znanstvenoj konferenciji o religijskom turizmu i hodočašću, a koja se po prvi put održava u BiH, točnije, Međugorju i Mostaru.

„Hercegovini ‘promiče kroz prste’ razvoj potencijala religijskog turizma“

Kako je u ime domaćina, Sveučilišta Hercegovina, kazao Marko-Antonio Brkić, tijekom tri dana održavanja ove međunarodne konferencije u Međugorju i Mostaru, napraviti će se okvir što sve Hercegovina može ponuditi potencijalnim turistima, ali i hodočasnicima različitih religija i tradicija, koji dolaze iz duhovnih pobuda i osobnu mjeru manifestiraju obilazeći posebna mjesta diljem svijeta.

“Zapravo, turizam je i nastao hodočašćenjem na sveta mjesta tijekom stoljeća i tisućljeća. Ono što nama u Hercegovini ‘promiče kroz prste’ je da razvijemo, i to ne samo u turističkom, komercijalnom smislu, nego i otvaranju drukčijeg pristupa i kulturnog obrasca, a kako sam čuo od kolega diljem svijeta, ponuditi drugima nešto što je autentično i originalno samo ovdje u BiH i još nekoliko zemalja u svijetu mogu doživjeti”, kazao je Brkić.

Tom je prilikom kazao kako će sudionici konferencije, samo u jednom danu, posjetiti povijesno-religijska mjesta čak četiri religije, što je za bilo koji drugi prostor potrebno više dana.

“Želimo da to blago bude u svijetu prepoznatljiv brend. Također, ako postoji i društveno-duhovna dimenzija koja približava ljude i doprinosi izgradnji pomirenja i mislim da ovakav oblik ima najveći potencijal”, zaključio je Brkić.

Međutim, kako je istaknuo, u BiH još uvijek nema točnih podataka i analiza o rastu i razvoju religijskog turizma.

“Vjerujem da vjerske zajednice imaju svoje interne pokazatelje, a ujedno je ovo i poziv da započnemo pratiti i društveno-ekonomske pokazatelje razvoja ovog tipa turizma. Siguran sam da se mogu otvoriti brojna radna mjesta i uvjeren da će se nakon ove konferencije i predstavljenih radova, otvoriti će se perspektive za praćenje ključnih indikatora za razvoj religijskog turizma”, istaknuo je on, pri tom naglasivši kako je značaj religijskog turizma prepoznat i od strane stručnjaka USAID-a koji će pratiti izlaganja na konferenciji, a da su zanimanje pokazala i županijska i federalna mjerodavna ministarstva, kao i turističke zajednice

“Religijski turizam približava ljude i izgrađuje povjerenje”

Prof. dr. Razaq Raj iz Leedsa iz Ujedinjenog kraljevstva, kazao je kako je ideja ove međunarodne konferencije motivirana činjenicom kako u BiH žive različite religijska zajednice.

“Prije 20 godina ustanovili smo ovu akademsku zajednicu koja se bavi istraživanjem hodočašća svetih mjesta iz različitih religija i tradicija, katoličkoj, muslimanskoj, hinduskoj i brojnim drugima religijama svijeta. Naša nakana je da dođemo u BiH kako bi zajednice što više međusobno povezali, a između ostaloga, da zajedno pokušaju istraživati potencijale i mogućnosti koje su im na raspolaganju. Mi sa svojim akademskim zaleđem možemo pridonijeti da i lokalni istraživači mogu pridonijeti u istraživanju potencijala i ovih pitanja oko religijskog turizma”, rekao je prof. Razaq Ray, ujedno i predstavnik Organizacijskog odbora konferencije.

On je istaknuo kako religijski turizam približava ljude i pridonosi izgradnji pomirenja te da BiH ima vrlo bogata potencijalna mjesta za razvoj turizma, ali i da se bilježi značajan rast religijskog turizma u svijetu.

Prof. dr. Kevin Griffin sa Tehnološkog sveučilišta u Dublinu, ovom prilikom je kazao kako je veliki broj Iraca vezan uz ovo područje te kako značajan broj irskih hodočasnika dolazi u Međugorje.

“Ovdje vidim veliki potencijal za razvoj različitih oblika turizma, a mi smo posebno posvećeni istraživanju razvoja religijskog turizma. Drago nam je jer imamo mogućnost podijeliti dugogodišnja istraživanja s lokalnom akademskom zajednicom, gospodarstvenicima kao i djelatnicima u turizmu i svima koji su zainteresirani”, kazao je prof. Griffin.

Prof. dr. Yasin Bilim iz Konye u Turskoj, a koji je i jedan od ključnih uvodničara ove međunarodne konferencije, također je izrazio nadu da će ova konferencija pridonijeti razvoju turizma u BiH.

“Kako bismo mi u Turskoj kazali ‘In sha’Allah’ (Ako Bog da)”. Kao turski državljanin, imam posebnu kulturnu povezanost s ovim podnebljem. Moje je iskustvo da u Turskoj svi znaju za BiH, pogotovo za Mostar i Stari most i vrlo ste popularni. Prošao sam po prvi put Mostarom i mogu kazati da je uistinu veliki potencijal za razvoj turizma”, istaknuo je prof. Bilim.

On je rekao i kako Turska ima visoko razvijen turistički brend i turističke kapacitete, ali i kako se ipak suočavaju sa značajnim poteškoćama i izazovima, ali i kako je uvjeren da se u BiH, kroz bogatstvo kultura i tradicije, u turističkom potencijalu može puno toga učiniti. 

“U turističkom smislu, lokalne kulture su vrlo važne i smatram da BiH može puno toga učiniti za razvoj turizma. Također, jako je važno da se jedan od tih oblika razvija kroz religijski turizam i različite tradicije i naravno, prekrasnom, impresivnom prirodom, sve ono gdje se mogu ostvariti različiti potencijali”, zaključio je prof. Bilim.

Međunarodna konferencija po prvi put u Hercegovini

Ovo je prvi put, od dosadašnjih održanih 13, da se u Bosni i Hercegovini organizira ovako važna znanstvena konferencija o religijskom turizmu i hodočašću na globalnoj razini i s globalnim interesom znanstvenika s nekih od najuglednijih sveučilišta. Organizator je Sveučilište Hercegovina u suradnji s Institutom za religijski turizam i hodočašća (IRTP).

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji u Međugorju i Mostaru sudjelovati će više od 50 znanstvenika i gostiju iz 18 zemalja svijeta. Glavni dio konferencije se održava u Međugorju, u prostorijama etno sela ‘Herceg’, od 21.-24. lipnja 2023, a sudionici će posjetiti Mostar, gdje će imati kratki prijem kod gradonačelnika Marija Kordića, i ključna mjesta s potencijalom za razvoj religijskog turizma.

Dolaze gosti iz Japana, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Indonezije, Portugala, Španjolske, Irske, Poljske, Mađarske, Irske, Italije, i brojnih drugih zemalja. Izuzev uvodničara i pozvanih predavača iz Španjolske i Turske, jedan od ključnih predavača je i prof. dr. Nedžad Grabus, s Fakulteta islamskih nauka i muftija sarajevski. Goste su na otvorenju konferencije pozdravili brojni uglednici, među kojima je i apostolski vizitator za Međugorje mons. Aldo Cavalli.

Nakon konferencije sudionici će posjetiti neka od ključnih mjesta za religijski turizam i hodočašće, poput manastira Žitomislići, tekije u Blagaju, groba Moše Danona u Krajšini kod Stoca, samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog i Međugorja, kao najpoznatijeg i najvećeg svetišta u ovom dijelu svijeta.

Organizaciji konferencije svoju potporu iskazali su USAID Turizam BiH, Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša HNK/Ž, Turistička zajednica HNK/Ž, gradonačelnik Mostara, načelnik Općine Čitluk i udruga Bratovština sv. Jakova.