DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Jasno da ‘sa Spačekom ne može pobijediti Formulu 1’, ali…

Mnogi će se sjetiti da je Ivajlo Petev taman bio ‘proradio’ i onda dobio otkaz, oni realni zaključiti kako se takvo što moglo i očekivati, a i razočarani su sada došli na svoje – igrom reprezentacije u eri Faruka Hadžibegića.
Četiri utakmice, tri poraza. Od čega posljednji protiv Luksemburga. I to ne bilo kakav. Domaći, 0:2. Faruku Hadžibegiću ništa novo, jer od Luksemburga je izgubio i onomad, u onom svom prvom mandatu…

– Stomak me boli, totalno sam razočaran. Boli me srce i duša. I ja sam čovjek od krvi i mesa, nemojte misliti da je meni svejedno, izjavio je izbornik nakon partije u kojoj je bilo toliko toga lošega da bi mogla biti iskorištena za pisanje ‘kako ne treba’ taktičkog planera.

Između ostalog, promašen je i penal – kod 0:1. Promašio ga je Amir Hadžiahmetović, što nije neka značajna stavka, događa se… ali nešto je drugo bilo čudno.

– Što se tiče penala, Pjanić je trebao šutirati, ne znam jesu li se oni dogovorili da to bude Amir… možda je Miralem bio umoran. Bio sam iznenađen jer sam očekivao da Pjanić šutira, otkrio je Hadžibegić koji je nakon neugodnog poraza na Bilinom polju morao odgovarati i na ono famozno pitanje ‘hoće li razmisliti o ostavci’.

– Publika se ima pravo manifestirati, pogotovo nakon loše utakmice i rezultata. To je moja odgovornost. Nisam siguran da je revolt prouzročio samo ovaj rezultat, ali svejedno mi nije ugodno.

U nizu detalja koji nisu štimali, bila je dakle i ta realizacija… koja nije ništa novo. Jer nakon pobjede nad Islandom 2:0, BiH je gubila od Slovačke 0:2, Portugala 0:3 i sada od Luksemburga 0:2.

– Nadam se da ste vidjeli da smo imali prilike na svim tim mečevima. I sada ste vidjeli kakve smo golove primili, pa fulamo penal. Imamo li rješenje? Iskreno ne znam. Puno bi gore bilo da nismo imali nikakve prilike. Mi imamo problem i to nekada hoćete, a nekada nećete čuti. Da smo dali gol sve bi bilo drugačije. Uzimam na sebe odgovornost, ali pogledajte imamo li igrača koji igra 90 minuta u klubu. To je samo Džeko. I ovog puta smo sastavili ekipu kako smo je sastavili jer ima igrača koji kažu da ne mogu igrati. Nemojte da živimo od rezultata do rezultata. Ako hoćemo napredovati, moramo negdje biti lucidniji i logičniji u analizama. Ne mogu ni ja pobijediti Formulu 1 sa Spačekom!

Generalno gledajući, uzimajući u obzir kompletnu utrku za Eurom i dosadašnje utakmice, BiH je u ovom trenutku snagom definitivno bliža starom automobilčiću nego modernom bolidu, što je zapravo realan izgovor, ali i alibi koji nitko ne želi slušati.

– Tri osvojena boda nakon prva četiri kola u kvalifikacijama za Euro nije nešto što smo očekivali i što nas u bilo kom pogledu može zadovoljiti. Europsko prvenstvo u Njemačkoj je naš glavni sportski cilj, ocijenio je predsjednik Saveza Vico Zeljković pa naglasio: Hladnih glava trebamo detaljno analizirati trenutnu situaciju na svim nivoima, vidjeti gdje smo griješili i donijeti odluke koje će nas vratiti na pravi kolosijek.

Naznaka reza, naznaka otkaza Hadžibegiću koji je svejedno dobio samo jednogodišnji ugovor? Moguće.

– Što dalje? Nadam se da ćemo biti spremni u devetom mjesecu. Za svaki sam razgovor i suradnju, ovdje ima posla, treba vremena… svjestan sam koliko loše smo odigrali i ako za bolje sutra ja budem žrtva, odmah potpisujem. Ako u Savezu donesu tu odluku bit će to ljudski odrađeno i s njihove i s naše strane… Apsolutno se osjećam sposobno da mogu nastaviti ovu borbu bez imalo sumnje, zaključio je Hadžibegić, za kojeg ćemo vidjeti hoće li mu to biti i zaključne riječi na službenim obraćanjima javnosti s funkcije izbornika.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

BILAL ŠUMAN: Bez okupljanja deset mjeseci će biti jako nezgodno

urednik

Reprezentacija: Hadžibegić opet kuburi s kadrom koji nije idealan

urednik

Reprezentacija: Nakon nezgodnog ždrijeba – nezgodan raspored

urednik