DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Kodrinim riječima, ‘Lihtenštajn pozvao na oprez’

Samo su nepopravljivi optimisti očekivali uvjerljivu pobjedu protiv Lihtenštajna, a trijumf 2:1 prezentacija koja je bila sve samo ne uvjerljiva – taj je njihov optimizam značajno poljuljala. Tako da su uoči Islanda večeras – svi na oprezu. Posebno izbornik Meho Kodro.

I Lihtenštajn je zabrinuo BiH. Lihtenštajn koji ima gol razliku 1:16, koji je taj jedan gol zabio upravo Zmajevima. Pobjeda 2:1 donijela je drugi trobod u skupini, nakon tri vezana poraza, ali način na koji je trijumf ostvaren – u najmanju je ruku zabrinuo. Prvo Mehu Kodru koji to nije javno priznao, ali iz njegovog se govora tijela to dalo itekako iščitati.
Vezani duel protiv Islanda, večeras od 20.45, ne čeka se spokojno… iako je Kodro istaknuo i to da se 5. kolo kvalifikacija za Euro 2024. razvilo u željenom rezultatskom smjeru, da je zapravo bolje da je bilo samo 2:1.

Zabrinjavajuće drugo poluvrijeme

U 3. minuti Džeko je zabio na asistenciju Bilbije, u 18. je, nakon što je napadač Zrinjskog povukao kontru, bilo 2:0… činilo se da Lihtenštajn ide prema još jednoj katastrofi. Ali u 22. minuti gosti su smanjili eurogolom Wolfingera koji igra u 4. švicarskoj ligi… bio je to konačni rezultat, za Lihtenštajn skoro pa i pobjeda, s obzirom da su amateri iz mikroskopske države dosad prolazili puno gore u duelu sa Zmajevima – samo u prvom međusobnom duelu (iz 1999.) nije bilo golova, BiH je zatim u sedam vezanih utakmica postigla najmanje tri gola (2012. slavili su 8:1).
– Napravili su nam određenih problema, ali smatram da je Lihtenštajn kvalitetna ekipa, bez obzira što tko misli. Vodi ih Nijemac, igraju u čvrstom bloku, nije lagano igrati protiv njih. Slovaci su ih jedva pobijedili, a namučili su i Luksemburg, komentirao je Kodro partiju u kojoj je bilo malo toga dobroga.

Nije izbornik bježao od istine… da to nije bilo baš sjajno. Naprotiv.
– Igrali smo dobro prvih 25-30 minuta, pali smo nakon njihovog gola, a u drugom poluvremenu je bilo dosta drugačije. Zabrinjavaju me neke stvari koje su se događale u drugom poluvremenu – imali su taj prekid na kraju, ali ne mislim da su nas previše ugrozili.

Dobre stvari? Ima ih

Pa ipak, Kodro je u svemu vidio i jednu, zapravo par dobrih stvari. Smatra da je dobro to da se nije dogodila uvjerljiva pobjeda koja preko noći kreirala tipičnu euforiju… što bi uoči Islanda bilo itekako opasno. Zvuči pomalo smiješno, da je dobro da se nije slavilo uvjerljivo, ali Kodro očito puše i na hladno. S pravom.

– Počeli smo s 3-4-1-2, mislili smo da ćemo tako probiti njihovu srednju liniju, ali tu se nismo snašli. U drugom poluvremenu promijenili smo to da ojačamo sredinu, da držimo taj dio veznog reda i mislim da smo uspjeli. Morate shvatiti da smo imali četiri treninga, igrači prihvaćaju promjene, ali treba vremena. Igrao je Island, igrala je i Slovačka, izgubili su i stvari su za mene rezultatski idealne. Da smo dobili tri-četiri razlike, sve bi bilo fino, postavljali bi mi druga pitanja… ali ako ništa, ova utakmica će nas pozvati na oprez, da se drugačije pripremimo za meč protiv Islanda.

Najavljene promjene…

Drukčija priprema utakmice? Hm… Što to Kodro može napraviti drukčije? Ima li prostora za varijaciju?
– Nema razloga mijenjati sustav, iako svaka utakmica donosi svoje posebnosti. Zadovoljan sam igračima pozadi, dobro su funkcionirali, naročito po lijevoj strani preko Seada Kolašinca.

Pokušao sam organizirati tim na poseban način, bilo je dosta detalja, treba vremena… stvari trebaju sazrjeti da dođemo do nekih rezultata… Napravit ćemo analizu i pokušati okrenuti neke stvari, to će nam biti signal za dalje.
Vremena za dublju, a posebno dugotrajnu analizu nema. Jer veće večeras čeka novi protivnik. Island kojeg je BiH na startu kvalifikacija, tada pod Farukom Hadžibegićem, dobila 3:0. Island koji je definitivno znao i mogao bolje, Island koji je sigurno osjetno jači od Lihtenštajna. A sve to u kombinaciji, reći će da se neka promjena može dogoditi tek u sastavu, možda i sustavu… s tim da te promjene ne garantiraju i neku pozitivnu promjenu na terenu.

… ali koje?  

Šehić – Miličević, Hadžikadunić, Kolašinac – Dedić, Nalić, Krunić, Demirović – Pjanić – Bilbija, Džeko. Bila je to startna postava protiv Lihtenštajna… u 3-4-1-2 formaciji. U odnosu na prethodni duel, poraz od Luksemburga (3-5-2), vrlo sličan sustav, ali uvelike izmijenjen sastav… a ubacimo li u jednadžbu i prvi okršaj sa Islandom, možda dođemo i do nekog rješenja za napredak – jer tada su od početka krenuli neki od najboljih pojedinaca protiv Lihtenštajna (Tahirović i Gazibegović), igrači koji mogu promijeniti ritam, imena koja mogu dati drukčiji ton igri. Morali bi onda i starosjedioci poput Pjanića i Krunića snažnije povući, dodati ritma koji bi onda Islanđane gurnuo dublje u strah da bi mogli biti poraženi i u četvrtom vezanom duelu.
Jasno, sve to na papiru sjajno izgleda, ali kao što to sam Kodro reče – treba vremena. Zbog čega bi svi morali biti zadovoljni… pa i još jednom ‘šepavom pobjedom’.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by SofascoreVEZANO

Reprezentacija: Upućena dva naknadna poziva

urednik

Reprezentacija: Ni uvjerljiva pobjeda ne bi značajno promijenila dojam

urednik

Reprezentacija: Misimović i Spahić ovog tjedna o Bajevićevom nasljedniku

urednik