DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Mogu li Zmajevi opet rigati vatru?

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Slijede nova reprezentativna akcija, akcija, a to će reći da je pred Ivajlom Petevom nova prilika da u Zmajevima razbukti vatru koja vjerojatno još tinja negdje ispod površine. Može li se to dogoditi?

Pokušaj plasmana na SP u Kataru nije uspio. I ne samo to. Reprezentacija se otad dodatno srozala pa je u prve dvije utakmice godine, u ožujku, poražena od Gruzije da bi niz od četiri vezana poraza ipak bio prekinut – protiv Lihtenštajna. Teško da je to bila prekretnica, jer tko to nije očekivao tu pobjedu? No, može li se na njoj graditi priča za dalje, mogu li Zmajevi u lipnju opet početi rigati vatru?

‘Ne može se uvijek pobjeđivati’

Peteva su mnogi već krajem godine vidjeli kao bivšeg. Posebno što je svima u glamava zvonila ona njegova ‘sudite mi po rezultatima’. No, Bugarin je ostao i sada je tu pred novim natjecateljskim utakmicma, onim u Ligi nacija, prvim takvima nakon neuspjelog pokušaja da krajem prošle godine dođe u poziciju boriti se za Katar. Je li se nešto promijenilo, ima li reprezenetacija ikakvu šansu razbuditi se protiv Finske (4. i 14. lipnja), Rumunjske (07. lipnja) i Crne Gore (11. lipnja)?
Pa, govor tijela nije posebno drukčiji… a ni retorika koju Petev odavno plasira u medije. A ona je u najmanju ruku – daleko od pobjedničke. I poprilično je – nejasna. Maglovita.
– Vjerujem u ovaj tim i kad pobijedimo i kad izgubimo. Tako je u životu, ne može se uvijek pobijeđivati. Realni smo i svjesni da možemo i nadam se da ćemo u ovom ciklusu izgledati puno bolje. Više smo od godinu zajedno i nadam se da ćemo mentalno biti zreliji, rekao je po drugom ovogodišnjem okupljanju, a zapravo ‘prežvakao’ izjave od ranije.

Što će se promijeniti?

Dakle, ništa novo? Stara obećanja, stara priča? Moguće. Ako se nešto ne promijeni na terenu. A lipanjski termin teško da je olakotna okolnost. Jer je kraj prvenstava, igrači su na okupljanje stigli umorni, a neki uopće nisu došli! Vladan Kovačević je odbio poziv, Petev je izjavio da se ovaj jednostavno nije javljao, što je u najmanju ruku diskreditiralo sustav, način na koji reprezentacija funkcionira. Umjesto njega, naknadno je priključen vratar Borca Nikola Ćetković, koji je sigurno, kao i kolege mu, došao malo zasićen nogometa, jer sezona je upravo završila.

I drugi će biti umorni, doduše ne i Finci koji igraju kalendarsku godinu. Ali kako god bilo, Petev bi ovog puta zaista mora nešto promijeniti, neka bi se razlika na terenu morala vidjeti – pa bilo to rezultat promjene sustava, pozicijskih proimjena, promjena samih igrača, pristupa. Vjerojatno bi na svemu trebalo poraditi… u suprotnom, inferiornost tribina mogla bi prerasti u istinsko malodušje, a to teško da može odvesti do rezultata… sigurno ne onih poželjnih.

Četiri utakmice

– Nadam se da smo u boljoj situaciji, opet je pozitivan Petev.
– Preživjeli smo i dobro i loše. Bitno je da analiziramo gdje smo pogriješili. Siguran sam da će svi igrači dati sve od sebe. Fokus je na Finskoj pa ćemo poslije misliti na dalje. Znamo gdje smo pogriješili, realni smo, ponovio je Bugarin, za kojeg se nadamo da je ipak studiozniji od ovoga što sugeriraju izjave, ali da to čuva za sebe i svoj stručni tim.
Finska u Helsinkiju, Rumunjska u Zenici, Crna Gora u Podgorici i opet Crnogorci, ali u Zenici, bit će više nego dobar pokazatelj stanja… koje će se, nadamo se i mi, ipak promijeniti. Da će Zmajevi rigatio vatru, sumnjamo, ali za nadati se barem malo dima, iskre… nekih naznaka partija od prije par i više godina. A za to će biti potreban rezultat i igra već u toj prvoj utakmici protiv Finske. Dakle, Zmajevi su pod pritiskom? Da… a za nadati se da ga osjećaju.

………………………………….

Ni Finci nisu u nekoj formi, ali…

Puno će po pitanju buđenja neke zadovoljavajuće forme ovisiti o toj prvoj utakmici – kod Finaca. A kod njih je BiH u zadnje tri godine dva puta igrala, jednom izgubila (0:2 na startu kvalifikacija za prošli Euro) te remizirala (2:2 u kvalifikacijama za Katar). Bile su to partije od kojih se više očekivalo, ali i utakmice koje su razotkrile da BiH jednostavno nema tim za neke posebno veće dosege…. što je posebno postalo jasno nakon domaćeg poraza od Finaca (1:3) u studenom – na koncu kvalifikacija za idući SP. Dakle, Finci su nezgodni… barem za BiH? Da, čini se. Ali ima i olakotna okolnost. To da oni ove godine još ne znaju za pobjedu . da su u dva domaća prijateljska ogleda remizirali sa Islanđanima (1:1) i da su poraženi od Slovaka (0:2). Bio je to, računajući kvalifikacijski poraz opd Francuza s kraja 2022., treći vezani susret bez pobjede…

VEZANO

Reprezentacija: Prilika za odlazak na zadovoljavajući odmor

urednik

Reprezentacija: Zapravo dobar rezultat s obzirom na učinjeno u pripremi

urednik

Reprezentacija: Petev od starta u obrambenom gardu

urednik