DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Nije problem dijagnoza, nego terapija

OK, jasno je koji je to najveći problem reprezentacije – i više je nego očito da su to rezultati i nedostatak samopouzdanja koji ih prati. I zbog toga nije pitanje je li to Meho Kodro primijetio, nego – kako to namjerava riješiti?

Faruk Hadžibegić je svoje reforme najavio ističu nužnost promjene u načinu razmišljanja – pa je potrajao četiri utakmice. Njegov nasljednik Meho Kodro još, barem u medijskim istupima, nije išao tako daleko – zadržao se na terenu, što ga uoči povratničkog debija stavlja u dobru poziciju, ali nije ni prvi ni zadnji koji je na klupu Zmajeva došao s dobrim namjerama…

– U zadnjih mjesec dana smo ja i stručni stožer pregledali jako puno naših mečeva i mečeva  protivnika. Ima dosta tu informacija, ali to je druga briga. Malo vremena što imamo s igračima moramo se fokusirati na ono što je najvažnije. Vjerujem u naš tim i da možemo sve podići na veći nivo, da će nam to dati rezultat.

Izjavio je to Kodro na svom prvom okupljanju po povratku na klupu reprezentacije, a nakon onog ultra-kratkog angažmana iz 2008. koji je zbog nesuglasica sa Savezom potrajao samo dvije utakmice. S obzirom da se vratio, očito ima namjeru ostati duže, očito je motiviran nešto napraviti s tim koji već neko vrijeme stagnira i nazaduje, koji je kvalifikacije za Euro 2024. startao s pobjedom, ali onda svezao tri poraza…

– Na treninzima ćemo inzistirati na organizaciji, u fokusu će biti taktičke zamisli. Imat ćemo tri ili četiri prepoznatljiva koncepta, želimo vratiti samopouzdanje jer smo zadnje tri utakmice izgubili, dodao je Kodro, naglašavajući, kao i Hadžibegić, prave stvari.

Prethodnika mu je pokopao rezultat, pa možda i nemoguća misija u pokušaju da promijeni naš mentalitet, no Kodro već u prvoj utakmici na klupi ima dobru šansu zakotrljati priču u pravom smjeru – osvetom protiv Luksemburga koji je u zadnjem susretu Zmajeva bio bolji 2:0, a nakon kojeg slijedi duel protiv dosad jedinog pobijeđenog tima, Islanda. Neće biti lako, posebno zbog činjenice da nije imao dovoljno vremena, ali bude li nakon očite dijagnoze i terapija dobra – Zmajevi bi se u dvije iduće utakmice opet mogli vratiti u sedlo.


Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by Sofascore

VEZANO

UEFA: Pobjednici u Ligi nacija će se odlučivati i ždrijebom!

urednik

Reprezentacija: Umjesto lažne transparentnosti, radije bi vidjeli odlučnu diktaturu

urednik

Reprezentacija: Izbornik danas ipak neće biti izabran

urednik