DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Ostala je još pva noć u Bukureštu, važnija za Peteva…

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Prije dvije godine, porazom od Nizozemske u Amsterdamu reprezentacija BiH ispala je iz A Lige nacija, u koju se minimalnom pobjedom nad Crnom Gorom vratila proteklog petka. Izbivanje naoko nije potrajalo, ali povratak u elitu bio je nužno potreban – jedva ga se moglo dočekati. Večerašnji duel s Rumunjima onda nije bitan? Ne baš.

– Amir Hadžiahmetović je centrirao sa desne strane, Edin Džeko glavom prebacio loptu, a Ermedin Demirović u naletu šalje loptu u mrežu, za erupciju oduševljenja na Bilinom polju.
Tako su u Nogometnom savezu BiH opisali trenutak koji će obilježiti ovu godinu. Na pozitivan način. Konačno, rekli bismo. Jer u zadnjih je par godina bilo toliko nedorečenosti, lutanja i trenutaka za zaborav – da smo skoro zaboravili da Zmajevi znaju nešto i odigrati. A u Zenici su odigrali za osvajanje skupine, za povratak u A Ligu nacija, skok u drugi šešir ždrijeba za Euro 2024. i potvrdu play offa za taj turnir. Ipak rezultat koji će obilježiti godinu, iako će neki prije toga izdvojiti neuspjeh u kvalifikacijama za nadolazeći Mundijal u Kataru.

‘Vratit ću se malo unazad…’

– Vratit ću se malo unazad… prije malo manje od dvije godine. Hoću se zahvaliti predsjedniku koji me izabrao da pokažem svoj kvalitetu, jer zahvalan sam čovjek i znam da se sve u životu mora raditi 100 posto. Kapa do poda momcima, sretan sam jer smo kolo prije kraja osigurali prvo mjesto. Opet ću se vratiti nazad kada sam vam rekao da imamo dobru ekipu i da se stvari neke trebaju posložiti. Oni su to pokazivali iz meča u meč, najbitnije je da svaki od njih daje sve od sebe.
Bile su to prve riječi izbornika Ivajla Peteva nakon ove najvažnije pobjede godine. Vratio se unazad, što je normalno u ovakvim emotivnim trenucima, ali i pokazao da nije zlopamtilo – jer nije spomenuo da su ga navijači smjenjivali od predstavljanja, da je češće bio kritiziran nego nije. I mi smo se često nalazili na strani onih koji kritiziraju, podržavali i smjenu na klupi, ali evo – sada je to ostalo iza, a Petev svima dao na razmišljanje o onome što dolazi, što će doći.

Legitimno pitanje


A iako je emotivni Petev netom nakon Crne Gore izjavio kako ‘ne može otkriti planove za dalje’, jasno je da osvajanje skupine sugerira na potvrdan odgovor kojem bi prethodilo pitanje ‘hoće li ostati?’ A sasvim bi bi legitimno to trebalo pitati – jer dvogodišnji mu ugovor istječe u siječnju idue godine… ugovor s bitnim dodatkom koji kaže da se isti sadrži i opciju produljenja na još dvije godine. Sa strane rezultata, on je i napravio svoje, i nije. Evo, osvojio je skupinu Lige nacija, ali prethodno tomu nije sa BiH izborio plasman na Svjetsko prvenstvo.

– Kako se osjećam? Ponosan sam na momke. Imamo simbiozu u ekipi, kapa dole za ove momke, poručio je Petev, kao da se spremao na čestitke koje bi došle direktno na njegovu adresu, ne samo na adresu reprezentativaca. A te čestitke bi najprije mogle doći u vidu odobravanja ako se pobijedi – idući protivnik.

Za kraj – Rumunjska

Da, ostala je još ta Rumunjska. Zadnja utakmica u skupini Lige nacija. Rezultatski naoko nebitna, ali važna za dojam. Važna za Amara Dedića (RB Salzburg), koji nakon službenog debija protiv Crne Gore ima priliku dodatno narasti u očima navijača, ali posebno važna za Peteva koji bi možda već do kraja godine mogao dobiti dobre vijesti po pitanju eventualnog produljenja ugovora. Pobjeda nad Rumunjima, nakon prve pobjede nad Crnogorcima u četvrtom međusobnom ogledu, nakon prve dvije vezane pobjede u eri Bugarina, sigurno bi pomogla pri kreiranju pozitivnog dojma, a koji bi usmjerio odluku čelnika Saveza. Igrači ga ne namjeravaju iznevjeriti…
– Rezultat koji smo ostvarili nas je usrećio, ali do njega smo došli tako što smo uložili jako puno truda. Nije bilo lako ni protiv Crne Gore, ni u ranijim susretima. Želimo nastaviti sa kvalitetnim igrama i sad smo u potpunosti usredotočeni na susret sa Rumunjskom, poručio je veznjak Gojko Cimirot.

VEZANO

BiH u grupi sa svjetskim prvacima

urednik

Zasjedao IO NS BiH: Bajevićev period i službeno ocijenjen neuspješnim

urednik

NSBIH: Bez publike na sljedećim mečevima reprezentacije

urednik