DNEVNI NOGOMET

Reprezentacija: Uigravanje za doigravanje

Poraz reprezentacije od Islanda, očekivano je digao veliku prašinu, po nekima još jednom povukao ispravnosti odluke o razilasku s Ivajlom Petevom… Zmajevi su definitivno u ‘banani’ i čini se da je jedino relevatno pitanje – mogu li se izvaditi do doigravanja za Euro 2024. koje su (s Petevom) osigurali kroz Ligu nacija.

Jako pumno toga ne štima u reprezentaciji. Već odavno. Dovoljno je nabrojati samo rijetke pobjede u kvalifikacijama – iz zadnja dva ciklusa. Dakle, Ivajlo Petev je dobio Kazahstan u gostima, Faruk Hadžibegić Island kod kuće, A Meho Kodro zasad Lihtenštajn u Zenici. Ni prije njih, s Robertom Prosinečkim, to nije bilo sjajno – Žuti je sa Zmajevima iz deset kvalifikacijskij utakmica izvukao četiri pobjede, od čega dvije protiv Lihtenštajna, a po jednu kontra Finske i Armenije.

Ipak, drukčije to izgleda kada se tim utakmicama dodaju one iz Lige nacija… koja bi mogla spasiti stvar. Jer ne zaboravimo da je BiH osigurala promociju, povratak u A Ligu nacija i time si bukirala mjesto u doigravanju za Euro 2024. S tim da ne treba zaboraviti ni to da je to ostvareno s Ivajlom Petevom koji se dobar dio od svoje dvije godine na klupi Zmajeva mučio, ali na kraju je to ipak dalo rezultata… što Savezu nije bilo dovoljno pa je zaposlen Faruk Hadžibegić, a onda je, nakon četiri kvalifikacijske utakmice (od čega tri vezana poraza), Kodri pružena druga prilika.
Jasno, očekivanja su bila ogromna, neki će reći i nerealna – da Mostarac s par treninga iz dvije utakmice izvuče šest bodova, ali nije se dalo. Island se nije dao.


– Imali smo dvije, tri možda-četiri izgledne šanse prije nego što je Island dao gol. Otvorili smo se, a kada idete tako, dogodi se da ostavite prostora nazad… kasnije nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju.
Kodrin dosta odmjeren, realan komentar, što bi se u neku ruku moglo reći i za njegovu ocjenu po pitanju šansi Zmajeva u preostalim kvalifikacijskim utakmicama…


– Ako postoji i najmanja šansa, trebamo biti spremni. Mi se pripremamo za doigravanje… samim tim, kvalifikacije će nam poslužiti za ono što će eventualno doći kasnije, nakon momenta kada ne budemo imali nijedan posto šanse.
Drugim riječima, kvalifikacije će služiti kao uigravanje za doigravanje, a usput će trebati riješiti i neke nenogometne probleme… slučaj Anel Ahmedhodžić.


– To su stvari koje se događaju, ne samo u našoj reprezentaciji. Sve to na neki način može poremetiti ekipu… On je sad pod suspenzijom i sad glavnu riječ ima Disciplinska komisija NS BiH. Loptica je prebačena na njih. Ja sada nemam velikog razloga izjašnjavati se, on je pod suspenzijom i mislim da je pogriješio što se nije odazvao.
Ako se iz svega ovoga može izvući neka pozitiva, Kodrina je komunikativnost, spremnost da se direktno suoči s problemima, nogometnim i nenogometnim.


A to bi u konačnici (možda nekad) moglo pokazati pravi put… put na kojem će se pričati o pozicijama koje treba osnažiti (Kodro konkretno želi nove bočne igrače, kreativnijeg ofenzivnog veznog), ne toliko o stvarima u reprezentaciji o kojima se šuti… koje kao svi znaju, a da ih pri tom javno ne iznose. Dotad – puno toga ostat će izgubljeno u prijevodu, u analizama ‘zašto je odlučeno što je odlučeno’ i ‘tko je kriv’?

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Reprezentacija: Begović neplanirano napustio kamp, opet je nezadovoljan?

urednik

Reprezentacija: Gazibegović u fokusu

urednik

Danas ždrijeb kvalifikacija za EP 2022., BiH u trećem ‘bubnju’

urednik