BIH DNEVNI

Ribeiro i Aggeler osudili novi napad Dodika na medije u BiH

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler osudili su nedavne ponovljene, otvorene i direktne prijetnje, kao i optužbe predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika upućene medijima N1, Capital, BN TV, te magazinu Buka.

– Izjavljena namjera predsjednika Dodika da podnese tužbe protiv ovih medijskih organizacija zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz njegove tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ušutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje nezavisnih i oprečnih glasova – navode u saopćenju.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na nedavni korak Narodne skupštine Republike Srpske kojim je ponovo kriminalizirana kleveta u Republici Srpskoj.

– Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva, pa čak i potaknu na nasilje – istakao je ambasador Aggeler.

Navodi da su prijašnji slučajevi slične retorike doveli do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava grupa huligana, uz zapanjujuće slabe i nedovoljne reakcije organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinioce i zaštititi građane od nasilja.

Ribeiro je osudila optužbe protiv novinara televizije N1, Capital, Buka i TVBN podsjećajući na Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država članica OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj odluci države pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštovanja značaja nezavisnog novinarstva.

OSCE stoga najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

Ribeiro i Aggeler su izrazili očekivanje da će se vlasti u RS-u poštovati svoju obavezu da osiguraju zaštitu svih građana RS-a, uključujući i novinarke i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora.

– Slobodni i nezavisni mediji su temelj svakog demokratskog društva, a OSCE naglašava važnost njegovanja okruženja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde – zaključuje se u zajedničkom saopćenju predstavnika OSCE-a.

VEZANO

KOLUMNA: Možemo i moramo učiniti više za životnu sredinu

urednik