DNEVNI RAT U UKRAJINI

Ruske rakete pale na Poljsku i ubile dvoje ljudi! Poljaci dižu pripravnost vojske, NATO istražuje slučaj

U selu Przewodow na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u poslijepodnevnim satima došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama, poginule su dvije osobe, prenosi poljski mediji. 

Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali uzrok eksplozije službeno još nije poznat.

Radio Lublin javio je da su poginule dvije osobe. Do incidenta je došlo u 15:40 sati po lokalnom vremenu. 

– Uzroci ovog događaja trenutno nisu poznati – rekao je policajac Marcin Lebiedowicz za Radio Lublin.

Neki poljski mediji objavili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ta vijest nije službeno potvrđena.

Ipak, The Washington Post je objavio, pozivajući se na visoke američke dužnosnike, kako se radi o ruskim raketama.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nije odmah potvrdio informaciju, ali je rekao da najviši čelnici održavaju hitan sastanak zbog “krizne situacije”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki hitno je sazvao Odbor ministarskog vijeća za pitanja nacionalne sigurnosti i odbrane, objavio je glasnogovornik vlade Piotr Mueller.

Nije otkrio razlog sazivanja hitnog sastanka, ali poljski mediji pišu da je sazvan zbog projektila koji su pali na selo blizu granice s Ukrajinom i ubili dvoje ljudi. SAD tvrdi da je riječ o zalutalim ruskim projektilima. 

Podsjećamo, danas poslijepodne došlo je do jednog od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.

Napadnuti su Kijev, Harkov, Lavov te brojni drugi gradovi. 

Poljska je članica NATO-a. Član 5. Općeg ugovora o NATO-u nalaže da u slučaju napada na jednu članicu, sve druge članice moraju je braniti.

Artis Pabriks, ministar odbrane Latvije, u reakciji na društvenim medijima je rekao da se radi o ruskim raketama.

– Moja saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile nego su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj.

Latvija u potpunosti stoji uz svoje prijatelje Poljake i osuđuje ovaj zločin – napisao je Pabriks na Twitteru. 

Poljski državni vrh sazvao je hitan sastanak nakon što je u selu Przewodow na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u poslijepodnevnim satima došlo do eksplozije, kada su prema prvim informacijama smrtno stradale dvije osobe. Nedugo nakon toga isto je učinio i mađarski državni vrh. 

– Kao odgovor na obustavu transporta nafte naftovodom Družba i projektila koji su pogodili teritoriju Poljske, premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je hitno Vijeće za odbranu i nacionalnu sigurnost u 20:00 sati – objavio je glasnogovornik mađarske vlade.

SAD tvrdi da je riječ o zalutalim ruskim projektilima. 

Lokalni mediji u Poljskoj su objavili da su vatrogasci na mjestu događaja, ali da još nije potpuno jasno šta se dogodilo.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije izrazilo je zabrinutost zbog izvještaja o eksploziji dvaju projektila na farmi u Poljskoj u blizini ukrajinske granice, javlja Reuters. 

– Posljednje vijesti iz Poljske su strašno zabrinjavajuće. Obavljamo bliske konsultacije sa Poljskom i drugim saveznicama. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a – objavilo je estonsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Dodaje se da su potpuno solidarni s bliskim saveznikom Poljskom.

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks rekao je da “Latvija u potpunosti stoji uz poljske prijatelje”.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da ta zemlja “održava bliske kontakte” sa Poljskom.

– Litvanija stoji snažno u solidarnosti sa Poljskom – napisao je on, dodajući da “svaki pedalj teritorije NATO-a mora biti odbranjen!”.

isoki zvaničnik Bijele kuće rekao je da nemaju potvrdu o bilo kakvom raketnom napadu na Poljsku, ali da američki zvaničnici trenutno rade na pokušaju da otkriju šta se tačno dogodilo, javlja CNN.

Američki zvaničnici takođe prate izveštaje o desetinama raketnih udara u Ukrajini tokom današnjeg dana.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson objavila je na Twitteru da su vidjeli izvještaje iz Poljske, ali također tvrdi da još uvijek utvrđuju šta se dogodilo.

NATO je večeras objavio da istražuje izvještaje da su rakete ili projektili pali na zemlju članicu Alijanse, Poljsku, i da blisko koordinira sa poljskim vlastima, piše CNN. 

– Razmatramo ove izvještaje i blisko koordiniramo sa našim saveznikom Poljskom – rekao je zvaničnik NATO-a za CNN.

Rusko ministarstvo obrane negiralo je bilo kakvu povezanost s navodnim padom raketa na poljski teritorij u blizini granice s Ukrajinom u kojem su poginule dvije osobe.

Navode da izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu ruskih projektila na selo Przewodow “namjerna su provokacija u cilju dalje eskalacije”.

-Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Przewodowu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem, navodi se u izjavi iz Moskve.

Dvije osobe su poginule od posljedica eksplozije u poljskom selu Przewodówu u okrugu Hrubieszów, na granici s Ukrajinom.

lasnogovornik poljske vlade Piotr Muller održao je konferenciju za novinare u Varšavi, gdje je rekao da vlada podiže razinu pripravnosti vojske kao odgovor na eksploziju u blizini granice s Ukrajinom.

Obraćajući se novinarima, Muller je potvrdio da su dvije osobe ubijene ranije u utorak, piše Guardian.

Rekao je novinarima da vlada razmatra hoće li pokrenuti članak 4, što bi značilo da će se održati sastanak članica NATO-a nakon što njihov “teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost” budu ugroženi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je kratku izjavu putem Twittera:

– Razgovarao sam s predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izrazio sam sućut zbog gubitka života. NATO nadgleda situaciju i traju bliske konzultacije saveznika. Važno je da se utvrde sve činjenice, poručio je Stoltenberg.