DNEVNI

SA SASTANKA U MOSTARU: Moguće napraviti korak naprijed na europskom putu

Predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su se sudionici današnjeg sastanka koalicijskih partnera složili kako je moguće napraviti korak naprijed na europskom putu Bosne i Hercegovine.

– Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od europskih institucija – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Na sastanku koalicijskih partnera održanom u Mostaru razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

– Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više nitko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svatko može raditi – dodao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je često na udaru kritika zbog njegovog zalaganja za iznalaženje kompromisa i traženje rješenja. Međutim, dodao je, zahvaljujući takvoj politici napravljeni su određeni iskoraci i određena rješenja, iako još postoje različite poglede oko nekih pitanja.

– Želja nam je da probamo ispuniti što je moguće više uvjeta na putu prema Europskoj uniji kako bismo onda od Europske unije zatražili da oni ispoštuju svoje obećanje koje imaju prema nama. Cijela BiH tada će imati priliku da više participira u pretpristupnim fondovima, a čak imamo obećanje značajnog dijela naših prijatelja iz EU da će inzistirati da se otvore pregovori o članstvu BiH u EU – kazao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je kazao da je atmosfera danas bila domaćinska i zahvalio se Čoviću.

“Ništa nismo napravili gotovinski, nego da ide na odlučivanje, ali smo se pomakli. Paket koji smo ranije napravili na bazi 14 prioriteta, i tako smo proveli 5-6 zakona, i s tim što smo nešto radili za berlinski proces, i ostalo je nešto, medicinske sestre iz tog odlučivanja, treba da se to doda, i to smo dogovorili. Zakon o Izbornom zakonu odnosi se na pozicioniranje CIK-a. Ona je sumnjivo izabrana, nije se poštovao zakon”, rekao je Dodik.

Napomenuo je da ih čekaju tek teška pitanja izborne reforme.

“Što se tiče Suda BiH, mi smo godinama upozoravali na činjenicu da Sud ni Tužilaštvo nemaju osnov. Smatramo da trebamo pristupiti novom odlučivanju tome. Imamo neki dogovor da treba da se formira Apelaciono vijeće. HDZ smatra da to nije sporno, bošnjačka strana misli da ima nekih problema oko toga“, rekao je.

Kazao je i da ne prihvataju da neko ode u Generalnu skuštinu UN i priča svoje lične stavove.

“Neki su jučer potrčali da kažu za slučaj na Kosovu da je teroristički napad, i to u ime BiH se ne može reći da je terorizam“, rekao je Dodik.