DNEVNI

SAD želi spriječiti podrivanje Daytonskog sporazuma

Piše: Dragan Bradvica

Nakon što je Bosna i Hercegovina godinama bila na margini interesa najjače svjetske sile Sjedinjenih Američkih Država situacija se nakon ruske invazije na Ukrajinu počela mijenjati.

Geopolitička preslagivanja u svijetu itekako bi se mogla negativno odraziti na zapadnom Balkanu, napose u disfunkcionalnoj BiH što je ipak bilo svojevrsni alarm za uzbunu u SAD-u i Europskoj uniji.

Svjesni kako su u ovoj regiji svoje važno mjesto zauzeli ‘igrači s Istoka’ odlučili su se na aktivnije djelovanje. Tako je u srijedu i članica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Ann Wagner (Republikanska stranka), zamjenica člana Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, objavila je na svojoj službenoj stranici da je Dom usvojio Zakon o pridržavanju načelima Daytonskog mirovnog sporazuma kroz potencijalne sankcije svim inozemnim državljanima koji prijete stabilnosti BiH.

Wagner inicijatorica zakona

Wagner, koja je ujedno i predlagač ovog zakona, izjavila je kako je tijekom njegove izrade surađivala s BiH zajednicom koja živi u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri.

– Regija St. Louis je dom najveće bh. zajednice izvan BiH. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko surađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s koruptivnim djelovanjem u BiH, navodi Wagner.

Podvukla je da žitelji BiH trpe zbog izravnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije.

Ovaj zakon će zaštititi Daytonski sporazum, očuvati desetljeća napretka nakon užasnog rata, i poslati jasnu poruku da SAD podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju BiH.

– Nadam se kako će Senat poduzeti žurne mjere za usvajanje ovog prijedloga zakona kako bismo kroz sankcije mogli pomoći žiteljima BiH da spriječe opasnu političku krizu, zaključila je Wagner.

Reakcije iz BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, pozdravio je ovu odluku.

– Posebno je važno to što se fokus daje na provođenje pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourgu, a ne na presudu ‘Ljubić’ koja je implementirana, pa se zato i ne spominje, a što godinama tvrdimo. To isto govorili smo i tijekom pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, i ovakav zakon u konačnici najbolje pokazuje to da naša politika se dosljedno drži demokratskih standarda, ne gubeći strpljenje i vjeru u to da će to biti prepoznato od strane naših prijatelja, kazao je Komšić, navodi se u priopćenju iz njegovog ureda.

Usvajanje ovog zakona još jednom potvrđuje ključnu ulogu ove zakonodavne institucije u jačanju američke uloge i podrške BiH, smatra ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

– Ključne poruke su jačanje države, njene funkcionalnosti, reforme u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, sankcioniranje korupcije i podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovo je vjetar u leđa borbi za kandidatski status BiH za članstvo u EU i napredak ka NATO savezu, poručuje ona. Kako je istaknuto na njenom službenom Facebook profilu, sve ono što je posljednjih mjeseci bilo na udaru – institucije BiH, napredak, reforme i ljudska prava i jednakost svih žitelja, predstavlja crvenu liniju odbrane jer, kakotvrdi, BiH može ići samo naprijed.

– Poruke iz Kongresa su snažna podrška u pravom trenutku. Treba biti posebno zahvalan kongresmenki Wagner i brojnim prijateljima u Kongresu SAD, ali i bh. zajednici i pojedincima u SAD koji neumorno rade za BiH, istaknula je Turković.