DNEVNI

Schmiditove odluke su Damoklov mač koji će odsjeći politički glavu Hrvatima u BiH

Piše: Dragan Bradvica

Ono o čemu malo tko govori već skoro godinu dana, izuzimajući šačicu hrvatske oporbe u Bosni i Hercegovini i još manje analitičara, a na što Dnevni list gotovo svakodnevno upozorava javno je i kristalno jasno potvrdio Milorad Dodik – Schmidtove odluke u noći izbora i one nakon toga kao Damoklov mač vise nad Hrvatima u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uz podršku dobrog dijela zapadnog dijela međunarodne zajednice na sve moguće i nemoguće načine trudio se iz vlasti istisnuti SDA, pa je u noći izbora koristio bonske ovlasti kako bi se to omogućilo, a nakon što niti to nije prošlo, odlučio se još jednom iskoristiti iste ovlasti kako bi okončao taj proces.

Kratkovidni HDZ BiH, ‘neovisni’ analitičari i mediji bliski ovoj stranci, kao i nazovi oporba kod Hrvata u BiH slavodobitno su to veličali, sprdali se sa SDA ne uviđajući da su zaigrali opasnu igru.

Naime, sve ono za što se Hrvati u BiH već dva desetljeća više nego opravdano zalažu i bore pod noge se bacilo nakon samo jednih izbora. Sve ono što Hrvati ne žele da se njima radi uradilo se Bošnjacima. I to s velikim osmijehom na licu. A na taj način su izbili bilo kakve argumente da se nakon idućih općih izbora isto dogodi i Hrvatima u BiH.

Marginalizacija legitimnih predstavnika Bošnjaka

Podsjećanja radi, Hrvati u BiH su zgroženi činjenicom da se većinom bošnjačkim glasovima bira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te im se u Dom naroda Parlamenta Federacije biraju nelegitimni predstavnici preko kojih se onda želi praviti izvršna vlast u ovom entitetu.

To i jesu jedini normalni i logični argumenti u državi kakva je BiH, a na osnovu toga su donekle uspijevali posljednjih godina dobiti razumijevanje međunarodne zajednice. A onda, uz pomoć Schmidtovih odluka, bez da trepnu predstavnici HDZ-a BiH prvi put kada su to mogli iz vlasti izbace legitimne predstavnike Bošnjaka.

Dvije trećine Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH je protiv ove Vlade FBiH, u Zastupničkom domu je gotovo duplo više bošnjačkih zastupnika koji su protiv ove Vlade FBiH, potpredsjednik Federacije iz reda bošnjačkog naroda je protiv ove Vlade Federacije.

Do kuda ide apsurd najbolje se vidjelo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kada se birao bošnjački član rukovodstva tog doma i kada je Kemal Ademović (NiP) predložio sam sebe, protiv njega su bila ostala četiri bošnjačka izaslanika, ali je na tu poziciju izabran glasovima hrvatskih i srpskih izaslanika.

Kada su već legitimni predstavnici Hrvata u BiH sami uveli tu praksu što onda mogu očekivati nakon idućih izbora? Koji su sad argumenti ako im isto ono što su oni uradili SDA, SBiH, NES ovi urade za tri godine?

Na to je u intervjuu za FTV otvoreno upozorio i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

– Hrvati su prije nego je došao Schmidt tražili da se ukine visoki predstavnik. Onda im je on dao neke benefite pa sad kažu kako bi im on mogao biti dobar. A svjesniji dio Hrvata u BiH vidi da ovo što je Schmidt napravio je Damoklov mač koji će odsjeći politički glavu Hrvatima u BiH. Samo kada na sljedećim izborima bude postojano konsenzus kod Bošnjaka oko formiranja vlasti u Federaciji, Hrvati su u političkom smislu potpuno marginalni, a sve primjenjujući odluku Schmidta kojoj su aplaudirali Hrvati. Zbog toga Hrvatima treba žurna reforma Izbornog zakona BiH koju opet Bošnjaci jer ih imaju u šaci – pretrpjet će ovu vlast četiri godine, a onda kada dođu novi izbori baš taj vaš Schmidt kojeg se obožavali će vam doći glave, jasan je bio Dodik.

Velika opasnost za Hrvate u BiH

Sve što je rekao Dodik je gola istina koju predstavnici HDZ-a BiH i njihova vojska uhljeba, profesionalnih podizača ruku i medijskih pomagača gura pod tepih.

Njima je ionako važno samo biti na izvoru prihoda i moći kako bi realizirali samo uske stranačke i osobne ciljeve. Sve ostalo nikada im i nije bilo važno. Da jeste, već bi riješili pitanja koja muče Hrvate u ovoj zemlji jer su i protekle četiri godine, a i ovaj mandat stranka bez koje se u ovoj zemlji ne može apsolutno ništa dogoditi,pa opet nema sustavnih rješenja bilo kakvih problema koji desetljećima tište Hrvate.

A što ih čeka nebrojeno puta su im u lice kazali predstavnici SDA koji su na sve nelogične poteze koje su vukli iz HDZ-a BiH jasno kazali da će i oni sami za to dići ruke, ali da znaju kako su na taj način u Federaciji i državi uveli neke nove standarde političkog ponašanja.

A ti standardi će se još rigoroznije primijeniti prvom prigodom kada SDA, SBiH, NES ili neka druga bošnjačka stranka na sljedećim izborima bude politički još jača nego je to slučaj danas.

Za SDA nitko u ovoj zemlji ne treba plakati (osim uskog kruga ljudi koji su interesno vezani za nju) jer su tijekom višedesetljetne vladavine pokazali što mogu i žele. BiH jeste vapila za promjenama, ali ono što je činjenica jeste da su SDA, pojačani sa SBiH i NES, značajni pobjednici izbora kod bošnjačkog naroda, a onda su na najbrutalniji način izbačeni iz vlasti.

U nju je uzeta politički slaba, podkapacitirana i za fotelje spremna na sve sarajevska ‘trojka’ (SDP, NiP, NS) preko koje se žele ostaviti neki ciljevi. Stranački i osobni ciljevi HDZ-a BiH uspijevaju, ali ciljevi Hrvata u BiH neće proći jer za to ‘trojka’ nema kapaciteta.

Tako ćemo vrlo brzo doći do novih izbora, iz današnje perspektive apsurdno je očekivati da ‘trojka’ može dobiti i blizu glasova koje su imali prošle godine, a i tada su na izborima potučeni do nogu. Oni koji ih dobiju će jedva dočekati da provedu istu politiku kakvu je prošle i ove godine HDZ BiH provodio prema njima.

Samo ovaj put Hrvati u BiH nemaju argumenata za obranu. Više se ne može pričati o legitimnim predstavnicima u Domu naroda, o potpredsjedniku ili predsjedniku Federacije iz reda hrvatskog naroda, o Inzkovoj matematici, o bjelosvjetskim zavjerama…. Jer to je svojim odlukama, uz pomoć Schmidtovih nametanja, HDZ BiH pogazio sam. Nažalost.