DNEVNI

Schmidt danas otkriva svoj plan za BiH

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u srijedu je Odboru za europske poslove Bundestaga podnio izvješće o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Ova sjednica je bila zatvorena za javnost, ali prema pisanju njemačkih medija – istaknuta ja iznimna zabrinutost zbog aktualne političke krize.

Međutim, Schmidt je po prvi put, a nakon što je u ljeto prošle godine preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH od Valentina Inzka kao i njegovo “naslijeđe”, izmjene i dopune KZ BiH o kažnjivosti negiranja genocida i veličanja osoba osuđenih za ratne zločine, za BiH najavio konkretan plan.

Barem je tako kazao na kraju izvješća Europskom odboru Bundestaga. Schmidt bi svoj plan za rješenje ključnih kriza koje potresaju BiH trebao predstaviti danas u Sarajevu.

Veliko je pitanje hoće li taj plan podrazumijevati posezanje za bonskim ovlastima ili nametanje novih odluka, no ono što je sigurno, a što tvrde izvori iz Bundestaga, Schmidt ima podršku parlamenta najveće članice EU-a.

Juratović: “Otvorene liste” za sankcije Dodiku

Naime, njemačkoj agenciji Deutsche Welle o ovom sastanku dao je izjavu zastupnik socijaldemokrata u Bundestagu Josip Juratović.

-Nije tu bilo ničeg novog ali to ne znači da je ono, što je on po prvi put predočio odboru umirujuće. Situacija je zabrinjavajuća posebno kad je u pitanju integritet BiH i tu se prije svega ističe jedno ime: Milorad Dodik. BiH je ozbiljan problem na političkoj agendi Njemačke i zato je Odbor za europske poslove i tražio izvješće visokog predstavnika kako bi saznali kakva je stvarna situacija i kako bi mogli pomoći i Schmidtu i općenito da se situacija riješi na jedan normalan način, rekao je Juratović za DW.

Kako piše DW, Juratović, koji je u Odbor za europska pitanje donio višegodišnje iskustvo izvjestitelja Bundestaga za zapadni Balkan, smatra kako bi se snage trebale usredotočiti ne toliko na Dodika, koji je, kako je rekao, “u panici” zbog sankcija, nego na borbu za reformu Izbornog zakona i prije svega borbu protiv “korupcije na svim razinama”.

Juratović doduše ne vjeruje da će unutar EU-a biti postignut konsenzus za uvođenje sankcija Dodiku ali je ukazao na mogućnost tzv. “otvorenih lista”, mehanizam kojim svaka zemlja članica koja to želi, a Njemačka je prva među zagovornicima sankcija, može sankcionirati neželjene političare.

Na kraju izvješća Europskom odboru Bundestaga Schmidt je najavio da će u petak u Sarajevu predstaviti svoj plan za rješenje ključnih kriza koje potresaju Bih.

Weber dolazi u BiH

Međutim, a kako doznaje Dnevni list, u BiH ovih dana bi trebao doputovati i Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), a gdje je jedna od potpredsjednica u Predsjedništvu euro zastupnica HDZ-a Hrvatske Željana Zovko.

Naime, izvješće Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), kao i izjave vodećih ljudi ove institucije sa sjedištem u Sloveniji, a gdje se, između ostaloga, najutjecajniji i najbrojniji blok stranaka u Europskom parlamentu, okupljen u EPP, dovodi u negativan kontekst i kada je riječ o političkoj krizi u BiH.

Naime, za podsjetiti je da je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović, u emisiji Pressing TV N1, kazao kako Milorad Dodik i Dragan Čović crpe podršku i od strane EPP-a. Bećirević je ovu najsnažniju grupaciju u Europskom parlamentu doveo u izravnu vezu s političkim nestabilnostima ne samo u BiH, nego i zemljama Zapadne Europe.

-EPP-a je u osnovi konglomerat različitih političkih stranaka, konzervativne desne organizacije, ali imate tu i one koji su bliže desnici, a i one koji su bliži ljevici. Problem EPP kao najveće političke organizacije u EP-u, a to je i problem svih nas u Europi, je što su bivši komunisti kao što je bio Viktor Orban, Bojko Borisov, kao i akteri iz srednje Europe, Poljaci, Česi, Slovaci, preko noći postali desničari. Naravno, bilo je profitabilno biti desničar, borac protiv komunizma i oni su njih prihvatili u njihove redove, iako po nikakvim kriterijima ne spadaju u redove europskih konzervativaca i desne sredine, ali su ih uzeli da bi bili najbrojnija politička grupacija u EP-u. Tako u zadnjih 20-ak godina imamo EPP zato što je uzela i ove “desničare” koje plaćaju, kazao je Bećirović.

Stoga je za očekivati da se Weber iz prve ruke želi informirati o stanju u BiH, iako su nedavno euro zastupnici HDZ-a Hrvatske, a među kojima je bila i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko, istaknuli podršku sestrinskoj stranci u BiH – HDZ-u BiH, u reformi izbornog zakona.