DNEVNI

Schmidt: Eto me u Banja Luku

Priredila: V.S.Herceg

[email protected]

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prijeti uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu. No, ovaj političar CSU-a iz vremena bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ne pomišlja na ukidanje već zakazanih termina i sastanaka Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske, u piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u intervjuu s visokim predsjednikom.

Prvo pitanje za Schmidta je uz konstataciju kako nije novost da je on kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kao i mnogi njegovi prethodnici, u sukobu s Miloradom Dodikom, no da je potpuno nova činjenica da je Dodik, kao predsjednik republike bosanskih Srba, Republike Srpske (RS), sada najavio da će ga uhititi i deportirati ako uđe na područje tog entiteta. Kako će reagirati?

Što Schmidt preporučuje Dodiku?

-U ovakvim slučajevima političkog ludila preporučljivo je ostati smiren i izvršavati svoje zadatke. Zato ja, naravno, neću isključiti RS iz svoje zone odgovornosti. To dugujem i tamošnjim ljudima. Na žalost, ovaj dio BiH sve više se približava autokraciji u kojoj vladavina prava više nije mjerilo, odgovorio je Schmidt.

On je, pri tom naglasio kako u sljedećih nekoliko dana i tjedana ima rezervirane termine sastanaka u RS-u, najviše u Banja Luci, ali i u drugim gradovima.

-Da, u narednim danima i tjednima imam zakazane sastanke tamo, posebno u Banja Luci, ali i u drugim gradovima. Držim se toga i gospodinu Dodiku preporučujem da više ne tjera svoje egocentrično ludilo, jer jedina osoba koju zaista dovodi u krizu je on sam, upozorio je Schmidt.

Međutim, novinar FAZ-a Michael Martens u intervjuu podsjeća Schmidta kako je Dodik, svojom retorikom, sam sebe doveo pod pritisak te se visokom predstavniku obratio da će on (Dodik) “ukoliko dođe u Banja Luku i ne bude uhićen, izgubiti ugled među svojim sljedbenicima”.

Na ovo mu je Schmidt odgovorio: “Onda će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro”.

Dodik bi se trebao pripremiti za neka prilično neugodna vremena

Na pitanje FAZ-a može li Dodik, kao predsjednik RS-a, narediti policiji njegovo uhićenje, Schmidt kaže kako on, u skladu s Bečkom konvencijom za diplomate, uživa imunitet te da „Dodik nema ovlasti naredit uhićenje jer nema pravo zapovijedati policijom” te da bi “to bi najprije morao razjasniti javni tužitelj”.

Pri tom je podsjetio kako je Dodik već pokušao podnijeti prijavu protiv njega, ali da je “pametno banjalučko Javno tužiteljstvo, iz predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom tužiteljstvu u Sarajevu”, od kojeg Schmidt više ništa nije čuo.

-Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u BiH. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neka prilično neugodna vremena, zaključuje i ujedno upozorava Schmidt.

U svezi ove poruke, sljedeće pitanje je bilo oko eventualne Dodikove smjene, a što je već Schmidt rekao u jednom od svojih istupa u javnosti kako su “na stolu sve opcije, pa tako i mogućnost Dodikove smjene”.

Kako će se međunarodna zajednice odnositi prema bliskom Putinovom savezniku?”

Na pitanje kako mnogi sumnjaju kako ne bi mogao provesti Dodikovu smjenu jer nema izvršnu vlast te kako bi to Dodik mogao ignorirati i u, konačnici, kako bi uopće proveo odluku o Dodikovoj smjeni, visoki predstavnik je odgovorio kako su to “razmatranja koja se ne iznose unaprijed”.

-Međutim, protiv gospodina Dodika je u tijeku istraga i nije nikakva novina da se za njega zanima Državno tužiteljstvo. Uzgred, vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim tko svojim djelovanjem masovno torpedira europski put Bosne i Hercegovine, a istovremeno djeluje kao bliski saveznik Vladimira Putina, kaže Schmidt.

Međutim, on je pri tom izbjegao izravan odgovor na pitanje bi li u tom potezu protiv Dodika na svojoj strani imao predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, ali je dao jasno upozorenje kako se neće ustručavati od pribjegavanju bonskim ovlastima.

-Ukoliko Dodikova prijetnja ne bude samo isprazan čin, onda stvar postaje jako ozbiljna. U tom slučaju nisam spreman ni na kakve kompromise: zakonsko pravo, koje proizlazi iz Daytonskog sporazuma, mora biti provedeno, rekao je Schmidt u intervjuu za FAZ.

Odlučnost u ‘obrani’ državne imovine ima veze s dugovima

On je pri tom odgovorio i na pitanje oko vlasništva državne imovine za koju Dodik smatra kako ista, koja je u entitetskim granicama, pripada RS-u i uz prijetnju da će, ukoliko Schmidt bude donio uredbu prema kojoj je ista državno vlasništvo, RS odmah proglasiti neovisnost.

-Pretpostavljam da Dodikova odlučnost da brani svaki kvadrat državne imovine, koja mu ne pripada, ima veze i s velikim teretom dugova, koje je nagomilao u RS-u. Ovdje se radi se o pravednoj podjeli državne imovine. Pravo je ono što meni koristi. Takav pristup neće uspjeti u Europi. Pitanje državne imovine BiH čeka na rješenje gotovo 30 godina, od kraja Jugoslavije. Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu. Pretpostavljam da Dodikova odlučnost u obrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u RS. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine. Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi ostali u BiH spremni su na dijalog, samo gospodin Dodik nije, kazao je Schmidt.

Na pitanje FAZ-a o pojedinim zahtjevima da se u Brčkom rasporede snage EUFOR kako bi se pripremili za eventualnu eskalaciju stanja, Schmidt je kazao kako je međunarodna zajednica pomno pratila situaciju u Brčkom te da u ovom trenutku ne vidi za tim potrebu.

EU: Schmidt ima puno pravo slobodno putovati u BiH

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler osudio je i odbacio posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika kojima prijeti kako će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na područje tog bh. entiteta. Podsjetimo da je Dodik prije tri dana kazao kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedećeg tjedna neće moći ući na područje tog entiteta ili će, u suprotnom, biti uhićen. Ustvrdio da se u RS priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, “organizuju jedinice i da ga izbace”.

-Visoki predstavnik je imenovani dužnosnik međunarodne zajednice i ima puno pravo slobodno putovati unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje potiču podjele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo, izjavio je Sattler.

Iz Izaslanstva EU-a u BiH također su istaknuli kako najave predsjednika RS-a o dekretu kojim se Schmidtu sprječava ulazak u RS, narušavaju ustavni okvir BiH, te da takva inicijativa nije niti pravno utemeljena, niti provodiva.

Dodikove prijetnje osudilo je i američko veleposlanstvo u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

-Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije, upozorili su iz Veleposlanstva SAD-a.