DNEVNI

Schmidt odgovarao pred Odborom Bundestaga za vanjske poslove

Christian Schmidt, koji je optužen za zlouporabu svoje ionako velike moći visokog predstavnika u BiH, u srijedu je odgovarao pred Odborom njemačkog Bundestaga za vanjske poslove, donosi list Tagesspiegel a prenosi web portal Deutsche Welle (DW).

Tagesspiegel podsjeća i na prosvjede koji su u više navrata upriličeni ispred sjedišta Schmidtova Ureda (OHR) u Sarajevu. S tim u svezi, ovaj list napominje da su se prosvjednici, neke od kojih je bila pozvala bošnjačka etnonacionalna stranke SDA, izrugivali, verbalno vrijeđali, pa čak i pljuvali parlamentarce Federacije BiH dok su ulazili u zgradu kako bi glasovali za, kako ga se opisuje, političara lijevog centra i građanske opcije Nermina Nikšića.

Bijes protiv jednog Nijemca

Tagesspiegel, potom, pojašnjava da je taj bijes bio usmjeren protiv jednog Nijemca, Christiana Schmidta, stoga što je, ponovno, u posljednju minut intervenirao u Izborni zakon BiH.

Napominje se i da mu je međunarodna zajednica dala širok spektar odredaba, tzv. ‘bonnskih ovlasti’, a koje mu omogućavaju presijeći Gordijev čvor ili potpuno ukloniti neposlušne političare s funkcija.

S tim u svezi se dodaje da je Schmidt, zbog načina na koji koristi ‘bonnske ovlasti’, izazvao takvu pometnju da je prije nekoliko mjeseci pozvan govoriti pred Odborom Bundestaga za vanjske poslove. List dodaje i da, prema riječima zastupnika Bundestaga Borisa Mijatovića, to nije bilo “saslušanje” već “Fact Finding Mission” – utvrđivanje činjenica, jer je visoki predstavnik, zapravo dužan polagati račune međunarodnoj zajednici, a ne Bundestagu.

Mijatović: Schmidt jest problem, ali nije najveći

List nastavlja citirati Borisa Mijatovića, izvjestitelja ‘Zelenih’ za Balkan i EU, koji je ocijenio da Schmidt jeste problem, ali da nije najveći problem regije.

Za Tagesspiegel Mijatović je naveo da je i sam, kao međunarodni promatrač, pratio izbore u Tuzli, kada je dobio sms da je Izborni zakon BiH izmijenjen.

– Moja kritika je javna, prenosi list riječi Mijatovića i ukazuje da taj zastupnik ‘Zelenih’, ipak, ne traži opoziv Schmidta.

-No, on se treba prestati ponašati kao političar i umjesto toga treba promicati ravnotežu, pomirenje i, prije svega, građansko društvo, rekao je ovaj zastupnik za Tagesspiegel.

Političar ‘Zelenih’, nadalje, za berlinski dnevnik kaže da se premalo uradilo protiv onih koji bojkotiraju mir te navodi primjer osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji se, kako ukazuje, uz podršku hrvatskih političara hvali da se ne kaje, ili Milorada Dodika, koji bojkotira Ustavni sud BiH.

Izetbegović visokom predstavniku prebacuje pristrastnost

U tekstu se, nadalje,kaže i da predsjednik SDA Bakir Izetbegović Schmidtu predbacuje pristranost.

Njegovim odlukama su Bošnjaci, najveća etnička grupa u zemlji, namjerno stavljeni u nepovoljniji položaj u korist Hrvata i njihove stranke HDZ-a BiH, navodi se kritiku na račun visokog predstavnika ali i konstatira da su dublji razlog za gnjev protiv Schmidta crte koje je povukao Daytonski mirovni sporazum iz 1995.

Tada je, naime, uveden niz mehanizama etničke kontrole kako bi se osiguralo da sve tri glavne etničke grupe i sudionice u ratu – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju ravnopravan položaj u poslijeratnoj politici zemlje.

Autori teksta tu govore o najsloženijem demokratskom sustvu na svijetu s čak 14 vlada.

– Pojavio se i niz mehanizama koje bi se moglo koristiti za blokiranje donošenja odluka iz bilo kog razloga, koji bi bilo koja strana smatrala odgovarajućim, podsjeća Tagesspiegel iu opasku da, povrh toga, dolazi i Schmidtova politika i zaključuje da su gotovo dvije godine nakon njegovog imenovanja čak i njegove bivše pristalice razočarane, dok su pozivi na njegovu ostavku i zamjenu sve glasniji.