BIH DNEVNI Politika

NE IDE U BANJA LUKU: Pranjić otkazao Schmidtu, a Schmidt Durakoviću

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt najavio dolazak u Republiku Srpsku i sastanak u Banjoj Luci sa potpredsjednicima tog bh. entiteta, generalni sekretar predsjednika RS Jelena Pajić Baštinac donijela je naredbu o zabrani korištenja službenih prostorija Palate RS.
 

U naredbi koju je potpisala Pajić Baštinac navodi da će se bilo koja osoba, koje postupi suprotno naredbi, smatrati da je povrijedila status štićenog objekta.

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković prethodno je rekao da će se sastati sa Schimdtom, dok je Davor Pranjić za “Nezavisne novine” kazao da se zbog ranije preuzetih obaveza najvjerovatnije neće sastati s visokim predstavnikom.

Nikolina Perković iz kabineta dopredsjednika RS-a Davora Pranjića kazala je za Klix.ba da “zbog ranije preuzetih obaveza u skladu sa liječničkom profesijom najverovatnije neće biti sastanak”.

I predstavnici opozicije u RS odbili su sastanak sa Schmidtom.

Schmidt je ranije za njemački medij najavio da ima planirane sastanke u Banjoj Luci te da ga Dodik ne može uhapsiti. Poslao je poziv za sastanak potpredsjednicima RS-a te opozicionim liderima, međutim od SDS-a, PDP-a, Narodnog fronta i Nebojše Vukanovića je dobio negativan odgovor.

Portal Klix objavio je da je Schmidt otkazao današnji sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem.

Potpredsjednik administrativne jedinice Republika Srpska Ćamil Duraković kazao je u izjavi Feni da je Uredu visokog predstavnika (OHR) poslao jasnu poruku da nema isto mišljenje kao vladajuća struktura u Banjoj Luci odnosno kao predsjednik RS Milorad Dodik i njemu slični.

Duraković je istakao da ne zna zašto je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od sastanka najavljenog za danas u Banjoj Luci.

– Sastanak je otkazan iz nekih njima poznatih razloga. Mi smo narod koji je konstitutivan i koji polaže pravo na ove institucije – poručio je.

Podvlači također da je Ustavom verifikovana pozicija u smislu predstavljanja Bošnjaka u tim entitetskim institucijama.

Duraković je naglasio da je odustajanjem, opozicija pokazala da apsolutno nisu nikakva alternativa vladajućoj strukturi te da nemaju političke hrabrosti da istupe izvan okvira onog što zagovara Milorad Dodik.

– On ih ustvari i prisiljava da ne smiju odstupiti od ove retorike koju on provodi. To je njihov kukavičluk. Sada je kristalno jasno da smo uvijek bili u pravu i da opozicija nije nikakva alternativa vladajućoj koaliciji u Banja Luci – zaključio je Duraković.

VEZANO

Opasan kurs na Balkanu, Berlin šuti

urednik

Schmidt će intervenirati ako zapne oko formiranja Doma naroda i nove vlasti

urednik

Politička bara u BiH sve zamućenija

urednik