DNEVNI

Schmidtova odluka jača etničku oligarhiju u BiH

Izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, ne samo da štete politici integracije BiH, već predstavljaju popuštanje pred ucjenama HDZ-a BiH i jačaju etničke oligarhije, smatraju analitičari Kurt Bassuener i Bodo Weber koji u svojoj analizi objavljenoj na stranici Just Security napominju da je, nešto više od sat vremena po zatvaranju biračkih mjesta na Općim izborima u BiH, a na inicijativu SAD-a i uz podršku jedino Velike Britanije među vodećim zapadnim silama, visoki predstavnik nametnuo gore navedeno.

Iako je Schmidt obrazložio da je namjera bila unaprijediti funkcionalnost vlade i ispoštivati odluku Ustavnog suda BiH, oni cijene da se specifični mehanizmi naredbe razlikuju od njegova ranijeg prijedloga, koji je izazvao negodovanje javnosti kada je procurio koncem srpnja.

No, prema mišljenju ovih analitičara, suština i motivacija tog poteza su ostale iste: umiriti jednu etnonacionalističku stranku – HDZ BiH, tvrdolinijašku ratnu političku stranku koja je ponovno kontrolirala susjednu Hrvatsku posljednjih godina i godinama se zalagala za tu promjenu kao jedinstveni vanjskopolitički cilj. Bassuener i Weber stava su da taj Schmidtov potez, ne samo da predstavlja povlačenje američke politike promicanja jače integracije u BiH, već pokazuje kontinuitet očito nemoralnog i transakcijskog pristupa Trumpove administracije u američkoj politici.

Napredni lideri civilnog društva u BiH, koji su se zalagali za ustavni sustav BiH koji bi u potpunosti uključivao ljude koji se ne identificiraju s jednom od tri etnonacionalističke grupe, napominju dvojica analitičara, drže taj Schmidtov potez izdajom američke podrške osiguranju pojedinačnih prava koja bi trebala biti osigurana po brojnim presudama Europskog suda za ljudska prava.

Umjesto toga, kako dodaju, taj potez učvršćuje oligarhijski status quo sadržan u Daytonskom mirovnom sporazumu  a Schmidtova naredba i način na koji je donesena također pokazuju da je Europi u BiH, suprotno ideji transatlantskog jedinstva u djelovanju koju je američki predsjednik Joe Biden promicao saveznicima, poslana poruka da je SAD glavni donositelj odluka, baš kao što je bio slučaj sa sramnim i kaotičnim povlačenjem iz Afganistana.

Nadalje ukazuju da je Njemačka osobito bila ogorčena tim potezom, dok je EU stisnula zube i diplomatski se, ali jasno, distancirala od poteza visokog predstavnika.

Vrijeme donošenja odluke

Bassuener i Weber smatraju da je tajming Shmidtove odluke podmukao.

-Prvobitni plan iz srpnja prekršio bi europske i međunarodne konvencije o političkim pravima; ali promjena pravila igre odmah po završetku glasovanja ne samo da jača taj prijedlog, već ismijava pravo građana BiH da glasuju i kandidiraju se, tvrde oni uz opasku da je Schmidtovo inzistiranje da se paket odnosi samo na poslijeizborno formiranje neizravno izabranih tijela pogrešno te da predstavlja pokušaj da se smiri javnost jer su ta tijela središte odlučivanja o etničkoj podjeli vlasti u daytonskom sustavu.

-Njegov paket zapravo jača te mehanizme, oličene u gornjem parlamentarnom domu FBiH, Domu naroda, koji predstavlja tri “konstitutivna naroda” – zajednice tri glavne etničke grupe u BiH, plus u manjoj mjeri sve one građane BiH koji se ne identificiraju kao takvi. Unatoč određenim ograničenim kozmetičkim promjenama prvobitnog prijedloga, suština i obrazloženje intervencije u politički i izborni sustav BiH ostaju nepromijenjeni, ocjenjuju Bassuener i Weber i tvrde da je navedeno obrazloženje bilo osujetiti nastojanja HDZ-a BiH i Dragana Čovića da blokiraju primjenu izbornih rezultata u FBiH obzirom da je Čović prijetio koracima koji bi stvorili institucionalno-ustavnu krizu blokiranjem poslijeizborne primjene rezultata ostanu li zahtjevi te stranke da osigura svoju dominaciju kroz izborni sustav neispunjeni.

-Schmidtovo nametanje eliminira mehanizme kojima bi HDZ BiH mogao stvoriti takvu blokadu. Ali, u zamjenu za uklanjanje te strukturalne poluge HDZ-a BiH, visoki predstavnik zadržava dva elementa ranijeg prijedloga čiji je cilj smirivanje HDZ-a BiH, djelomično pristajanjem na njegove etnonacionalističke zahtjeve i jačanjem njegove snage u gornjim domovima u odnosu na političke protivnike, navode Bassuener i Weberi dodaju da se jedan od tih elemenata odnosi se na presudu Ustavnog suda BiH iz 2016. u predmetu ‘Ljubić’, kojim je apelant tvrdio da je nametanje visokog predstavnika iz 2002. godine nepravedno smanjilo moć političkog predstavljanja za Hrvate.

Uz podsjetnik na kontroverzni prijedlog od 3%, kojeg je Schmidt prvobitno iznio ovog ljeta, oni kažu da je on sada zamijenjen povećanjem broja izaslanika klubova koji predstavljaju dominantne etničke grupe u BiH, a čime se, kako ukazuju, postiže isti željeni rezultat: povećanje udjela izaslanika u Klubu Hrvata koje se bira iz županija u uporištu HDZ-a BiH – Zapadna Hercegovina.

-Novom odredbom, OHR pravi zaokret u korist HDZ-a BiH u odnosu na svoju ranije artikuliranu poziciju. Još perfidnije je to što visoki predstavnik tu odredbu pokušava prodati kao jačanje manjinskih prava tvrdeći da se proširuju prava “ostalih” nacionalnih/etničkih grupa u BiH jer će njihov klub u Domu naroda FBiH biti proširen.

Nadalje navode da se druga odredba kojom se želi umiriti HDZ tiče jačanja kontrole te stranke nad izborom predsjednika FBiH u Domu naroda.

Popuštanje pred ucjenama

Bassuener i Weber navode i da najnoviji Schmidtov paket nije unaprijed podijeljen ostalim članovima Vijeća za provedbu mira (PIC).

-Naredba je izrečena bez podrške bilo kojeg drugog člana Upravnog odbora PIC-a. Njemačka je izvijestila Schmidta da ne podržava njegov potez i stoga njegovo nametanje paketa amandmana predstavlja povijesnu nisku točku u jedinstvu poslijeratne politike Zapada u BiH, što je vrlo štetno na više razina”, upozoravaju autori analize koji su mišljenja i da taj potez popušta pred ucjenama i nagrađuje prijetnju HDZ-a BiH i njegovu uspješnu instrumentalizaciju pravnih struktura u prošlosti u kratkovidnom i uzaludnom nastojanju da spriječi postizborna kriza. Time se, dodaju Bassuener i Weber, nastavlja promašena zapadna politika prilagođavanja agendi etnonacionalista BiH koji zemlju žele podijeliti.

-Umjesto da ih obuzda, Zapad potkopava osnovne liberalno-demokratske vrijednosti i načela u ime svrsishodnosti i u korist pacifikacije, ukazuju oni uz ocjenu da cilj sprječavanja krize kroz smirivanje neće uspjeti.

Autori analize drže i da ovaj potez ne otvara put ka daljim reformama Izbornog zakona koje su prijeko potrebne da bi se vratila osnova za građane BiH koji se ne identificiraju kao pripadnici konstitutivnih naroda te zaključuju da će Schmidtovi postupci imati upravo suprotan učinak.