BIH DNEVNI Politika

SDA nije vlast ni u jednom velikom gradu, osim u Mostaru

Polako taj vjetar koji je puhao nama u lice, okrenuo se i puše nam u leđa. Vidjet će te to u nedelju u Vogošći, Bihaću i Srebreniku što će s desiti. Mi nismo tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca – riječi su kojim je predsjednika SDA Bakir Izetbegović bio najavio nedjeljne prijevremene izbore. 

Izetbegović je očigledno očekivao veliku pobjedu Stranke demokratske akcije misleći da su se građani okrenuli u korist njegove stranke.
Prijevremeni izbori za čelnike dva grada i četiri općine u BiH, provedeni u nedjelju, pokazali su da nema bitnijih promjena u odnosima snaga najvećih političkih stranaka u BiH u odnosu na opće izbore iz listopada 2022., kao i da Tuzla, Bihać i Srebrenik ostaju uporišta stranaka bez nacionalnih predznaka, a samim time i bez SDA.

U Tuzli čak SDA nije imala svog kandidata već je očigledno ispod žita podupirala kontroverznog Mirnesa Ajanovića, ali ni to nije pomoglo unatoč malom odazivu birača da se s vlasti svrgne tuzlanski SDP.

Potop SDA
Prema preliminarnim rezultatima, dostupnim u ponedjeljak, u Tuzli, koja još od 1990. slovi za utvrdu SDP-a BiH, ponovo je pobijedio kandidat te stranke Zijad Lugavić, dok je u Bihaću gradonačelničku poziciju osvojio Elvedin Sedić iz regionalne stranke POMAK, iz koje je bio i njegov prethodnik.
– Tuzla uz Beč i Rijeku ostaje bastion socijaldemokracije, središte građanske ideje, kičma ljevice, napisao je na društvenim mrežama predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirajući izborne rezultate.
– Da ne prešutim, izgubili smo u Vogošći i po nekim bi se “objektivnim” režimskim medijima moglo zaključiti da nigdje drugo nisu ni bili izbori osim tamo gdje je pobijedio kandidat SDA,. Da ponovim, nema mjesta nikakvoj euforiji, nekako mi je žao ovih koji su priželjkivali potop kao dokaz naše “izdajničke” politike. Niti smo kad izdali niti ćemo. Čeka nas mukotrpan posao, radit ćemo više nego ikad da u cijeloj Bosni i Hercegovini svane dan, poručio je, između ostalog, Nermin Nikšić.
Lugavić i Sedić uvjerljivo su pobijedili protukandidate iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je u Bihaću kandidirala svog kontroverznog  člana Hamdiju Abdića Tigra.
SDA je izgubila i u utrci za načelnika općine Srebrenik gdje je njihova kandidata pobijedio Adnan Bijelić iz koalicije Narod i pravda (NiP), SDP i Naša stranka (NS), koja je sada na vlasti na državnoj razini, a očekuje se da će preuzeti i vladu Federacije BiH.
SDA je pobijedila samo u utrci za načelnika sarajevske prigradske općine Vogošća, gdje je i do sada imala vlast i koja slovi kao veliko uporište te stranke unutar kantona Sarajevo  zbog velike koncentracije ruralnog stanovništva.
Ovi rezultati posebno su porazni za SDA kada se uzme u obzir da su stranke Trojke, primjerice u Tuzli i Bihaću imali luksuz da predlože više svojih kandidata, a da SDA nije uspjela parirati ‘razjedinjenoj’ Trojci.

Tako je primjerice u Bihaću kandidat SDA uzeo osvojio tek oko 25% glasova, dok je iza njega kandidat SDP-a s neznatno manjim rezultatom. Istovremeno pobjedu je odnio kandidat lokalne stranke POMAK i to uz podršku Naroda i pravde.
U općinama Zvornik i Bratunac mjesto načelnika dobili su članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i to je pokazatelj kako ta stranka preuzima primat u općinama u istočnoj Bosni, gdje je ranije su suvereno vladala Srpska demokratska stranka (SDS).
Ove prijevremene izbore obilježio je rekordno mali odaziv birača pa je tako u Tuzli glasalo tek nešto više od 23 posto registriranih birača, pa je i to na neki način pokazatelj slabosti SDA koja očigledno nije uspjela mobilizirati ni svoje tradicionalno vjerne glasače.
Najveći je odaziv bio u Bratuncu, no i tamo je glasačko pravo iskoristilo manje od polovice registriranih birača.

SDA na vlasti samo u Mostaru
Izbori koje je Bakir Izetbegović najavaio kao svojevrsni test na kojem će se početi urušavati izborna podrška strankama Trojke očigledno nisu išli u takvom smjeru.

Čak naprotiv, ako se uzme u obzir da su stranke Trojke izašle u različitim aranžmanima na ove izbore moglo bi se čak reći da je taj test išao više u njihovu korist. Još jednom se pokazalo da Bakir Izetbegović i SDA nikako ne mogu osvojiti gradske sredine, pa tako sada ni u jednom velikom gradu ne drže ključeve vlasti.

Izuzetak je samo Mostar gdje takvu ulogu imaju ponajprije zahvaljujući izbornim manipulacijama i svesrdnoj dugogodišnjoj pomoći svojih vjernih partnera iz mostarskog HDZ-a BiH koji ih redovno uzimaju u vlast. Svi ostali veći i urbaniji centri u Federaciji BiH poput Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihača, Goražda odavno nisu u rukama SDA. G. S.

VEZANO

Zeljko i Marić: Došli smo do kompromisnog rješenja

urednik

Čampara najavio ulazak u NiP

urednik

Koncept deportacije migranata autora Fahrudina Radončića je potučen, ‘pranje’ preko Čovića i Dodika prozirna demagogija

urednik