DNEVNI

SDP i SNSD usuglasili tko će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice

SNSD i SDP su danas usuglasili stavove oko pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu” kojeg su uz tu stranku činile i druge stranke poput SDA, SDP-a, DF-a…

Do ovakve situacije je došlo zbog zahtjeva Osmorke da Edin Forto (Naša stranka) bude ministar prometa, a s obzirom da dolazi iz reda Ostalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice je morao biti Bošnjak iz Republike Srpske.

 Sastanak Kluba poslanika Pokreta za državu s predstavnicima političkih partija iz Federacije BiH, tzv. “Osmorke“ u vezi s budućim sastavom Vijeća ministara BiH, bit će održan danas u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske – najavljeno je iz Kluba poslanika Pokret za državu.

Nakon sastanka, koji će početi u 16 sati, predviđene su izjave za medije u pres holu Narodne skupštine.   

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas kako su usaglašeni stavovi stranaka koje koaliraju na državnom nivou o tome da Sevlid Hurtić bude predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Između ostalog, Dodik je rekao kako je jutros obavio razgovore sa predsjednicima ostalih stranaka na državnom nivou te da je SNSD spreman uvažiti sve prijedloge.

“Spremni smo uvažiti sve probleme. Čuo sam se sa vođama stranaka i dogovorili smo se da Hurtić bude kandidat s prostora RS-a koji bi trebao ući u Vijeće ministara. Postoji saglasnost partija. Nema razloga da se čeka mnogo za to imenovanje”, rekao je Dodik.

“Osmorka je predložila kandidata iz reda Ostalih, a zakon kaže da u Vijeću ministara mora biti jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bilo je neophodno iz RS-a da dođe Bošnjak i da se vrati paritet 3-3-3. To je dio kompromisa i razumijevanja da je to nephodno učiniti. Nama je važno da tamo ulazi svakako kao predstavnik svoje stranke, ali i kao predstavnik s prostora Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

Tri kandidata za pozicije ministara koje pripadaju Bošnjacima, nisu dostavljena na provjere, a čeka se i na provjeru kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar financija BiH biće Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac. Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Što se ministara iz reda hrvatskog naroda tiče, mostarski odvjetnik Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova službeno Dubravka Bošnjak, aktuelna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.