BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Sebija je prije poništenja diploma osiono odbila pruženu ruku nagodbe

Supruga šefa SDA Sebija Izetbegović je satjerana u mišju rupu. Ostala je bez diploma magistra i doktora medicinskih znanosti te titule sveučilišne profesorice. Uskoro će vjerojatno biti smjenjena s pozicije direktorice sarajevskog kliničkog centra (KCUS), a mnogi se čude kako joj policija već nije pokucala na vrata jer je moguće da je počinila teško kazneno djelo lažiranja diploma, a posljedično i obnašanja odgovornih liječničkih i šefovskih zadaća s lažnim dokumentima.

Zauvijek je dobila ružan biljeg, njezin obraz je uprljan a moralna dimenzija nepovratno srozana. Ali, neke intrige koje ovih dana kolaju sarajevskom čaršijom ipak ukazuju da Sebijina stručna i ljudska kalvarija i nije morala baš tako skončati.

Odbila kompromis?

Naime, pouzdani izvor Dnevnog lista je otkrio kako je nekrunisanoj prvoj bošnjačkoj dami nuđen kompromis. Nakon što je iz KCUS-a ‘potjerala’ na desetine liječnika, profesora i nakon što se posvađala i s čelnicima sarajevskog sveučilišta navodno je osobno prof.dr. Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta i predsjednik Povjerenstva Senata Sveučilišta u Sarajevu za provjeru diploma, pred svjedocima pružio Sebiji ruku pomirenja.

Sve što je trebalo je da pruži svoju ruku, ali Bakirova supruga je s grčem na licu tu pomirbu odbacila. Time je zauvijek sebi oduzela šansu da na jedan gospodski, eleganti način izađe iz blamaže i izbjegne javnu sramotu. Ta je ruka pomirenja trebala zapravo značiti ulazak u zonu šutnje i tolerancije i relaksiranja zategnutih odnosa na KCUS-u i na koncu povlačenje s direktorske, neki kažu, diktatorske pozicije.

Osim što je odbila pružiti svoju ruku, supruga šefa SDA je nastavila sa razračunavanjem sa svojim kolegama neistomišljenicima i bivala je sve bezobzirnija. Jedan se ugledni sarajevski liječnik požalio pred tv-kamerama da mu je direktorica bez diploma zaprijetila da će mu “isčupati grkljan”.

Prijetnje

Sebija Izetbegović pokušava raznoraznim pravnim mahinacijama otupiti, odgoditi, izvjesnu policijsku i tužiteljsku istragu o njezinim muljažama s diplomama, a u njezinu obranu stala je sva svita radikalnih botova koji već mjesecima linčuju i prijete dr. Ajanoviću i rektoru dr. Rifatu Škrijelju.

-Samo sudjelovanje u radu ovog povjerenstva je predstavljalo izvjesni pritisak i udaljavanje od zone komfora za svakog člana. Kao predsjedatelj povjerenstva, nakon što je predana analiza s preporukom, a prije glasovanja Senata, osjećao sam pritisak prijetnjama upućenih putem medija te e-mailovima koji su poslani svim članovima Senata dan prije i na dan glasovanja. Odgovorno mogu izjaviti da nije bilo nikakvih skrivenih motiva, politizacije i sličnog u radu povjerenstva kojom sam predsjedavao. Analiza sadrži činjenice koje se pokušavaju sporiti prijetnjama, klevetama i uvredama, a ne kontra činjenjicama, ako ih uopće ima, navodi dekan Stomatologije Ajanović.

Podsjećamo da je, odlukom Senata, naloženo da se poništi upis u matičnu knjigu magistranata broj I od 1964. – 1998. godine, pod rednim brojem 437, na ime Izetbegović dr. Sebija, koja je dana 19. 3. 1998. godine obranila magistarski rad o temi “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu” i time stekla znanstveni stupanj magistra znanosti.

Podcjenjivanje Bakirove uloge

Mnogi u sarajevskom javnom prostoru često podcjenjuju Bakira Izetbegovića i ističu njegov navodno ‘papučarski’ status u obitelji, međutim naši izvori tvrde da je mlađi Izetbegović osobno podržavao Sebijin hod po trnju s postdiplomskim titulama. Ohrabrivao je i, kako ga mnogi nazivaju, ‘obiteljskog policajca i špijuna’ Osmana Mehmedagića, bivšeg šefa OSA-e da se nekako dočepa fakultetske dilome.

Vlada FBiH najavljuje već za nekoliko dana smjene direktora glavnih državnih kompanija. ‘Smaknuće’ Sebije Izetbegović s dužnosti ravnateljice KCUS-a je u nadležnosti Upravnog odbora i u rukama federalnog ministra zdravstva dr. Nediljka Rimca (HDZ 1990).

Sudeći po trenutačnoj situaciji Sebiji Izetbegović se crno piše. Ako bude pravne države, istraga o njezinim diplomama se mora uskoro uozbiljiti. Svjedoka je puno koji će svjedočiti protiv nje. Sama je sebi izrodila dovoljno neprijatelja.

J. S.

VEZANO

SDA iskorištava, ali i škartira lojalne nebošnjake

urednik

Spavaju li nacionalne poglavice na milijunima?

urednik

Izetbegovićeva odmazda? Konaković je pred najtežim izazovom: pukovnik ili pokojnik?

urednik