DNEVNI ZDRAVLJE

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Kanadski istraživači identificirali molekule koji usporavaju starenje

Younger and older woman with hourglass

Istraživači iz Montreala identificirali su više od 20 vrsta biljnih molekula koje usporavaju starenje stanica povećavajući tako godine aktivnog ljudskog života.

Prije tri godine istraživači s Univerziteta Concordia i Idunn Technologies otkrili su prvu seriju od šest “anti-age” molekula izvedenih iz biljaka.

Zatim su prošle godine otkrili da je njihova snaga protiv starenja desetostruko povećana kombiniranjem nekih od ovih biljnih ekstrakata, prenosi Al Jazeera Balkans pozivajući se na Tanjug. Uvjereni u potencijal ovih otkrića, znanstvenici su nastavili istraživanja, u nadi da će pronaći druge slične molekule.

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Oncotarget objasnili su da su taj cilj postigli identificiranjem petnaestak dodatnih biljnih ekstrakata koji mogu smanjiti utjecaj vremena na stanice.

Da bi se došlo do ovih zaključaka, izvršeni su testovi na stanicama kvasca, čije je starenje slično starenju ljudskih stanica.

Zahvaljujući identificiranim biljnim ekstraktima, koji se nazivaju modulatori, životni vijek ovih stanica se povećava s 2,5 dana na pet do osam dana.

Smanjenje učestalosti bolesti

Prema Eriku Simardu, predsjedniku kompanije Idunn Technologies, koja koristi rezultate ovog istraživanja za komercijalizaciju prirodnih proizvoda, desetak molekula “protiv starenja” u prošlosti je već bilo poznato znanstvenoj zajednici, ali je njihova “snaga” bila vrlo ograničena.

“Utjecaj ovih otkrića bit će ogroman”, kaže koautor studije Vladimir Titirenko, istraživač i profesor biologije na Univerzitetu Concordia.

“Ono o čemu govorimo je smanjenje učestalosti svih bolesti povezanih sa starenjem”, kaže čovjek koji uspoređuje ovaj napredak s otkrićem postojanja matičnih stanica prije 30 godina.

Konkretno, on vjeruje da bi rezultati njihovih istraživanja mogli imati značajne posljedice ne samo u ekonomskom smislu, već i na kvalitetu života stanovništva i kapacitet zdravstvenog sistema.

Neke od novih biljaka protiv starenja kako navode su patuljasta palma, kantarion, narančasto drvo, hmelj, maslačak…