DNEVNI NOGOMET

SERGEJ JAKIROVIĆ: Išao sam dovesti mlade, a gladne igrače

Sergej Jakirović je Pod Bijeli brijeg došao s aurom trenera koji zna što želi, ali nitko još ne može reći hoće li u tome uspjeti. Zato je bili intrigantno pratiti njegov uvodni rad sa Zrinjskim ove zime i sada, nakon četiri tjedna priprema, čuti i njegovo viđenje situacije. Ukratko, dojam je da je trenutno zadovoljan, ali da se osjetiti i kako je svjestan veličine izazova, ali i nešto važnije od toga – da voli izazove.


Otac Sergeja Jakirovića, Enver, mostarski je golman koji je sa 17 godina iz Veleža prešao u metkovićku Neretvu i tamo započeo novi život. Tamo je u život, u nogomet, krenuo i Sergej, a put ga je ove godine doveo baš u Mostar u kojem je boravio kao klinac, kasnije igrao futsal po turnirima. Zato je već rekao da se tu ‘ne osjeća kao stranac’, ali nismo bili sigurni da je stigao bez predrasuda o našem nogometu…
– Nisam imao predrasuda. Da jesam, ne bih ni dolazio. To je broj jedan. Broj dva: imao sam dosta informacija, gledao sam dosta utakmica na TV-u. I bio sam ugodno iznenađen. I zbog terena i suđenja… a prije je bilo svega. Ne samo ovdje, nego i u regiji. Došli su novi ljudi, treneri, igrači i suci koji su sve to digli. U Hrvatskoj je Savez prije tri godine dosta uložio u hibridne – terene pa je to postalo dosta gledljivije, bolje i zato bih onda apelirao da Savez ovdje pomogne klubove…. koliko god to zvučalo optimistično. Jer na kraju morate imati i bazu iz koje će stasati reprezentativci. Nemam predrasuda, Liga je dobra, bit će dobra, a uz pomoć svih, uključujući i medije, to može biti i bolje.

‘Nije improvizacija’

Kadar mu je također dobar, mada su mišljenja je li bolji nego jesenas oprečna. Ali Jakirović tvrdi da je taj dio posla dobro odrađen.
– Nije improvizacija. Na papiru imamo 28 plus dva… kako je Brkić otišao u Rigu, dovest ćemo još jednog vratara,. Sve pozicije su duplirane i triplirane, a nakon Gabele ćemo sjesti i vidjeti koga možda poslati na posudbu – jer ne bi bilo dobro da neki ostanu tu, a da ne igraju. Ima dosta upita za naše mlade momke… za njih će to možda biti grozno, ali mislim da i mi i oni tako možemo dobiti. Naravno, vidjet ćemo i za ostale igrače… tipa ako ne odgovaraju zahtjevima – je ne mislim nikoga tu držati na lijepe oči. Mi jednostavno moramo odraditi jako dobro proljeće i izboriti Europu.
Sugerirali smo da pod tim ‘ostalim igračima’ misli na petorku koju je zamijenio na poluvremenu protiv Posušja, a prvotni je plan bio da igraju 60 minuta…
– Nisam ja nikog prozvao. Vi ste novinari njih apostrofirali. Ako su mi ti stariji igrači ‘li-la’ sa mlađima, onda je sve je jasno. Ali evo već protiv Želje vidio se fokus, drukčiji pristup. Jer danas ne smijete nikoga podcijeniti… a ako su neki podcijenili Posušje, vidjeli su da su kasnije imali problema. Ali dobro, prijateljska je utakmica, umor je veliki… Možda to nekad od mene zvuči nezgodno, ali ja prije svega želim da oni svaki dan budu bolji.

‘Čista glava je najvažnija’

Učiniti Zrinjski svakim danom da izgleda sve bolje neće mu biti lako, a jasno da je sve počelo od novih imena…
– Zimi je puno teže naći slobodnog, a dobrog igrača. Puno je toga promijenila i korona, klubovi pušu na hladno, ne zalijeću se pa ima puno manje izlaznih transfera. Zato sam i ja rekao da ne želim nikoga otpisivati dok ne uđem unutra. Rekao sam igračima da ću im dati vremena da se pokažu, ali generalno nisam promijenio prvotno mišljenje. Neki malo bolje podnose treninge, neki lošije, dok su nekima pripreme teško pale. Ali dobro, to je u redu, i treba tako biti.
U tom kontekstu priče o novacima mnogi nisu mogli ne primijetiti da je svih sedam novih igrača stiglo iz nižih liga (osmi je povratnik sa posudbe Krešić koji će na proljeće nositi dres s lentom). Jakirović je opasci konkretno kontrirao…
– Dobio sam odbijenicu od nekoliko igrača prvoligaške kvalitete – u stilu ‘ne bih ja u BiH’… ali to su već predrasude. Jer tu je 2003. igrao Luka Modrić… tako da to nije baš tako. Ja sam birao mlade i gladne igrače za koje smatram da više mogu pomoći nego neka ‘imena’ u tridesetima. Uostalom, možemo vidjeti jesenski dio, kada su igrala imena pa smo sada tu gdje jesmo. Ali nema veze. Ja želim samo da je čista glava, da daju sve od sebe. Ne treba podcjenjivati nijedan klub, nijednu ligu – ako imaš visoko mišljenje o sebi, dođi tu i pokaži da si najbolji. Ja na to tako gledam. Nisam inzistirao na igračima za koje ne smatram da ne mogu dati određenu kvalitetu. Sada je sve do njih.
Jasan i britak kao i u svako medijskom obraćanju do sad, Jakirović se nakon ovog razgovora vratio na teren, popodnevni trening u Međugorju, a u petak i subotu momke će testirati na turniru u Gabeli… nakon kojeg

‘Juranović je već dokazan igrač’

Na naše je inzistiranje Jakirović pročešljao nova imena, a jedno je posebno izdvojio.
– Juranović je već dokazan igrač, imamo još tri krila s kojima bi nam mogao donijeti veliku prednost, rekao je pa se osvrnuo na ostale: Imamo i dva mlada stopera, Gačića i Magdića koji su došli iz Osijekovog sustava – hajde, igrali su u drugoj momčadi, ali ona je u drugoj ligi primila najmanje pogodaka. Božić je skrenuo pažnju na sebe u Federalnoj ligi, imamo još dva mladca, Kordića i Marušića, koji imaju jake motoričke sposobnosti, zatim Ljubića kojeg smo vratili u Zrinjski. To su sve mladi igrači koji uz kontinuiranu minutažu mogu napraviti korak dalje i ostvariti transfer iz Zrinjskog.
………………………………………………………

‘Protiv Želje prolazile stvari na kojima inzistiramo’

Zadnja utakmica protiv Željezničara, bila je prva u pripremama protiv oprvoligaša. A Zrinjski ju je dobio (2:1)…
– Svaku utakmicu želite pobijediti, ali rezultat zaista nije bio u fokusu, naglasio je Jakirović pa dodao: Vidjeli smo dosta dobrih stvari, da su igrači dobili na samopouzdanju, da nam stvari na kojima inzistiramo prolaze. Normalno da je prijateljska jedno, a prvenstvena drugo… ne znate u kojem je trenažnom ciklusu protivnik. Ali nema veze, znamo tko su nam konkurenti, bit će jako teško, neizvjesno.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Potvrđen očekivani nastavak suradnje

urednik

Gdje će se igrati idući Mostarski derbi? Osim: ‘Možemo možda u Ljubljani’

urednik

Zrinjski: Što ćemo vidjeti u Gabeli

urednik